persveilig seminar

— vrijdag 18 februari 2011, 15:58

CvdM: geen licentie moslimomroep

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) verstrekt geen nieuwe uitzendlicentie voor het media-aanbod ten behoeve van de islam. Naar het oordeel van het Commissariaat komt op basis van de ingediende aanvragen geen van de vier organisaties in aanmerking. Na de intrekking van de licentie van de Stichting Samenwerkende Moslim Organisatie Nederland (SMON) in augustus 2010 besloot het Commissariaat over te gaan tot een hernieuwde behandeling van de oorspronkelijke aanvragen uit 2009. De betrokken organisaties kregen van het CvdM de gelegenheid hun eerdere aanvragen aan te vullen. Laatste wijziging: 21 februari 2011, 07:30

Het betrof naast de SMON aanvragen van de Vereniging Samenwerkende Islamitische Koepel (SIK), de Stichting Academica Islamica (SAI) en de Stichting Moslimomroep (SMO). De SIK is, met veruit de kleinste achterban, onvoldoende representatief voor de moslims in Nederland. De SAI is aan te merken als kerkgenootschap of genootschap op geestelijke grondslag en komt daarom niet in aanmerking komt voor een licentie.

De SMON en de SMO hebben ieder voor zich niet kunnen aantonen dat ze voldoende representatief zijn voor de eerste en vooral ook voor (de grootste) groep tweede- en derde-generatie moslims. De organisaties hebben zich verder niet over onderlinge meningsverschillen kunnen heenzetten, teneinde in samenwerking hun representatie te kunnen vergroten.

“Beide weigeren tot samenwerking te komen, zonder daarvoor een overtuigende reden te hebben”, stelt het Commissariaat, dat zich “daarom genoodzaakt ziet ook deze aanvragen af te wijzen.” Een vijfde aanvraag van de Stichting Islamitische Landelijke Media (SILM) kon niet in behandeling worden genomen, omdat dit een nieuwe aanvraag betrof. De herziening stond alleen open voor organisaties die al in 2009 een aanvraag hadden ingediend.

Het Commissariaat betreurt dat de moslimzendtijd niet aan een moslimorganisatie kan worden toegewezen. Het budget dat beschikbaar is voor moslimzendtijd wordt sinds 1 september 2010 ter beschikking gesteld van de Nederlandse Publieke Omroep voor de verzorging van media-aanbod ten behoeve van de islam.

Het Commissariaat adviseert de minister deze situatie voort te zetten.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.