website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Collectieve beheersorganisaties te vaag met rekeningen hergebruik’

Lars Pasveer — Geplaatst op dinsdag 12 juni 2018, 09:33

Een muziekje draaien tijdens het werk is heel normaal, maar zulk hergebruik kost geld | Bas Czerwinski / ANP

Een muziekje draaien tijdens het werk is heel normaal, maar zulk hergebruik kost geld | Bas Czerwinski / ANP

Nieuws Collectieve beheersorganisaties (CBO's) moeten duidelijker beargumenteren hoe kosten voor hergebruik zijn berekend, vinden belangenorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. In een brief aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) stellen ze de organisaties dat het hergebruik meestal wordt geschat.

De ondernemersorganisaties stellen voorop dat het ‘volstrekt normaal’  is dat er voor gebruik van auteursrecht en naburig recht moet worden betaald. Door stijgende kosten zonder duidelijke onderbouwing zou het draagvlak echter afbrokkelen, menen ze. De CBO’s hebben een te grote macht en zouden bij de schattingen te weinig oog hebben voor de werkelijkheid.

“Een voorbeeld daarvan is de parttime kapper die in zijn eentje op 35 vierkante meter evenveel betaalt als zijn fulltime collega op 99 vierkante meter met meerdere werknemers en dus meer klanten die de muziek horen”, aldus directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland.

De organisaties willen van Dekker meer toezicht op de CBO’s, maar die overweegt nu juist een verminderd toezicht rond eenzijdige tariefsverhogingen. “Als dat vervalt, krijgen de CBO’s vrij spel. Dat is een slechte zaak, omdat de machtsverhouding tussen de gebruikers en de CBO’s toch al als onevenwichtig wordt ervaren”, aldus Visser.

De organisaties willen dat CBO’s waarmee ondernemers te maken hebben (voor afdrachten voor hergebruik van muziek, tekst en beeld) verplicht worden te specficieren welke aannames zijn gebruikt bij het opstellen van de eindrekening.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.