website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Coach Jolan Douwes: ‘Zelfvertrouwen is te leren’

Jolan Douwes — Geplaatst op vrijdag 21 december 2018, 10:32

© Truus van Gog

De Coach Freelance journalist Ineke geeft zich op voor een presentatieworkshop met collega’s. In het voorstelrondje valt al op: wat praat ze negatief over zichzelf. ‘Welke opdrachtgever zit er nou op mij te wachten?’, zegt ze al in de derde zin. Ineke is niet de enige onzekere journalist die loopbaanadviseur Jolan Douwes tegenkomt.

‘Ik weet niet of ik wel expertise heb, hoor’, schrijft Ineke* voordat ze naar de training komt. ‘Geen idee waarin ik me onderscheid.’ Op haar LinkedIn-foto ziet de freelance journalist eruit alsof ze net haar diploma heeft gehaald. In werkelijkheid is ze 50-plus.

Haar twijfel en onzekerheid zijn ontwapenend, maar ze geven ook een ongemakkelijk gevoel. Andere deelnemers proberen Ineke te overtuigen. Denkt ze dat ze geen baan meer kan vinden? Wij kennen vijf collega’s van boven de 50 die dat wel is gelukt. Goed bedoeld, maar daarmee zijn Ineke’s belemmerende gedachten - een term uit de psychologie - niet uit haar hoofd gepraat.

Mijn co-trainer Gisèle Noordzij vraagt de deelnemers of ze volgens de richtlijnen voor ‘storytelling’ een persoonlijk succes willen beschrijven. In het verhaal zijn een tegenslag en een keerpunt verwerkt, waardoor ze toch triomferen.

Ineke verrast de groep met haar beschrijving van een toevallige ontmoeting. Ze blijkt wel degelijk onderscheidende journalistieke talenten te hebben. Bijvoorbeeld een neus voor nieuws dat op straat ligt - in dit geval in de trein. Ze kan snel vertrouwen wekken bij een mede-reiziger. En ze heeft overtuigingskracht, want hij vindt het goed dat zij hem gaat interviewen.

’s Middags laat ik een foto van mezelf zien als 24-jarige journalist. Ik zie er bijna net zo jong en onzeker uit als de scholieren die ik sta te interviewen. Een jaar later win ik met een Trouw-collega het Gouden Pennetje (1986). Voor een serie over kinderen en euthanasie krijgen we deze prijs voor veelbelovend talent. Ik ben er blij mee, maar ik kan er niet volop van genieten. Negatieve gedachten zitten me in de weg. (‘Verdien ik de prijs wel?’) Doodzonde, want successen zijn er om te vieren.

Ineke gaat naar huis met een nieuwe tekst voor haar LinkedIn-profiel. Ze is opgelucht dat ze de woorden heeft gevonden om haar specialismen te omschrijven. Één dag is natuurlijk niet genoeg om meer zelfvertrouwen te krijgen. Maar ik weet uit ervaring: het is te leren.

* De naam Ineke is om privacyredenen gefingeerd.

Tips van Jolan

1. In het theatercollege ‘F*ck die Onzekerheid’ raadt Vreneli Stadelmaier aan bewijzen voor je competenties te verzamelen, hulptroepen in te schakelen (coach, buddy) en testosteron te kweken, bijv. met krachtsport.

2. Ondernemerscoach Jikkie Has adviseert in haar (gratis) online training ‘Zakelijk zelfvertrouwen’ op te schrijven welke stemmen in je hoofd je belemmeren. Vervolgens noteer je wat je al goed kunt en waarin je je wilt ontwikkelen.

3. Veel bekeken is de TED Talk van Amy Cuddy ‘Fake It Till You Make It’ (2016).

4. In het boek ‘De kracht van storytelling’ geeft oud-CNN-correspondent Carmine Gallo tips hoe je boodschap of visie anderen raakt.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.