— vrijdag 20 november 2020, 12:15 | 0 reacties, praat mee

Chris Klomp vertrekt bij het AD: ‘Ik wil mijn eigen ding doen’

Chris Klomp - © Reyer Boxem

Nog drie diensten op de redactie en dan zit het erop. Freelancer Chris Klomp vertrekt na tien jaar bij het Algemeen Dagblad. “Begin november heb ik mijn overeenkomst van opdracht opgezegd”, zegt hij. “Als mijn opzegtermijn erop zit, eind deze maand, dan is het afgelopen. Het is mooi geweest.”

Klomp kondigde zijn vertrek donderdagavond al aan op Twitter. De redenen om te vertrekken zijn legio. “Onvrede vooral. Het AD werkt steeds meer data- en klikgedreven. Ik snap waarom ze dat doen, maar ik voel me daar niet bij thuis.”

De afgelopen maanden liep Klomp naar eigen zeggen steeds vaker tegen dingen aan waarover hij niet tevreden was, zoals onderbezetting en de behandeling van freelancers. “Vooral jonge mensen, die veelal de rotdiensten draaien in het weekend of met de feestdagen, zonder dat ze daar wat extra’s voor krijgen. De tarieven die veel van hen krijgen zijn ook veel te laag om een gezonde freelancepraktijk op te bouwen.”

Wat ook meespeelt: Klomp wil zich op andere dingen gaan focussen. Minder bezig zijn met “het hijgerige nieuws” waar hij zich de afgelopen twintig jaar op stortte en meer op achtergrond gaan zitten. “De opening krant halen is hartstikke mooi, maar ik heb die passie niet meer.”

Klomp gaat zich met ingang van december nog meer richten op zijn eigen kanalen, waaronder de rechtbankverslagen op het Twitter-profiel @realtwitcourt en het donatiemodel op zijn eigen website. “Dat levert samen genoeg op om van te leven. Het donatiemodel is wel volatiel: je hebt altijd de kans dat het aantal donaties terugloopt. Daarom ben ik al bezig met wat backups, zoals het opzetten van een eigen podcast”

De keuze om te stoppen bij het AD past binnen een wens die Klomp al veel langer heeft: journalistiek bedrijven zonder afhankelijk te zijn van uitgevers. “Ik kan slecht omgaan met autoriteit: bazen en baasjes die me vertellen wat ik moet doen. Ik ben heel eager om mijn eigen ding te gaan doen.”

Bekijk meer van

Chris Klomp

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.