— dinsdag 26 oktober 2021, 11:56 | 0 reacties, praat mee

China dwarsboomt bespreking nieuwe biografie Xi Jinping op Duitse universiteiten

De Chinese leider Xi Jinping doet wereldwijd aan micro-management rondom zijn imago. | ANP

In Duitsland zijn online besprekingen van een nieuwe biografie over Chinese leider Xi Jinping door journalistenduo Adrian Geiges en Stefan Aust afgeblazen onder druk van de Chinese overheid. Het lokt in academische en journalistiek kringen verontwaardiging uit over deze 'lange arm van Beijing'. Laatste wijziging: 7 december 2021, 11:09

De auteurs zijn niet de minsten: Adrian Geiges leidt de Chinese tak van uitgeverij Bertelsmann; Stefan Aust was jarenlang hoofdredacteur bij acutaliteitenmagazine Der Spiegel en is uitgever van dagblad Die Welt. De boekpresentatie en discussie waren voor komende woensdag gepland.

Uitgeverij Piper noemt de Chinese druk tegenover persbureau RND verontrustend. Een woordvoerster zegt dat “voor het eerst een dictatuur op het punt staat het Westen economisch in te halen en probeert nu ook internationaal tegengas te geven tegen onze waarden rond vrijheid. Dat het Konfuzius-Instituut de lezing afzegt is een verontrustend signaal.”

Dit Leibniz-Konfuzius-Institut Hannover (LKIH), gelieerd aan de Leibniz Universität Hannover, publiceerde vandaag een korte verklaring over hun stap. Het instituut stelt dat de aankondiging van de boekbespreking met journalisten Geiges en Aust tot onoverkomelijke “meningsverschillen met Chinese partners” leidde.

Volgens Piper is een van die klagende partners de Tongji-universiteit uit Shanghai.

Dat was de aanleiding uit te zien naar een beter passende locatie, aldus LKIH. Met instemming van alle betrokkenen werd besloten het gesprek naar het Instituut voor Oost-Aziatische studies van de Universiteit van Duisburg-Essen te verplaatsen. LKIH zegt dat het zich nooit eerder “met deze situatie geconfronteerd zag” en onderstreept het belang van “onafhankelijke en ongestuurde planning” van lezingen.

Het laatste woord is daar nog niet over gezegd: de directie van de Leibniz Universität Hannover zegt op geen moment betrokken te zijn geweest bij de initiële planning noch het uiteindelijke afblazen van de lezing. In een persverklaring noemt het bestuur de gang van zaken en de verplaatsing van de lezing naar Duisburg-Essen “niet acceptabel, vreemd en onbegrijpelijk”.

De universiteit nodigt journalisten Geiges en Aust “van harte uit” de lezing alsnog in Hannover te houden. De lezing in Duisburg is door het Konfuzius-Institut Metropole Ruhr (KIMR) aldaar óók afgezegd. De Chinese consul-generaal in Düsseldorf zou zich daar persoonlijk mee hebben bemoeid. Ook hier is het universiteitsbestuur geïrriteerd over de gang van zaken.

In een verklaring zegt het bestuur het besluit van KIMR “niet te kunnen volgen”. Deze situatie mag zich niet nog eens voordoen. Het bestuur nodigt auteurs Geiges en Aust eveneens uit hun boek alsnog op de universiteit te komen bespreken.

In de Hannoverschen Allgemeinen Zeitung (HAZ) zegt Andreas Geiges dat het Xi Jinping blijkbaar niet meer voldoende is om enkel binnen China een persoonlijkheidscultus overeind te houden. Aan hun boek kan het niet liggen, stelt Geiges in de HAZ. Dat is niet vijandig van toon, maar wel uitgewogen.

Op welk moment de lezingen wel doorgang vinden, is nog niet bekend.

Bekijk meer van

Duitsland China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.