China dwarsboomt bespreking nieuwe biografie Xi Jinping op Duitse universiteiten

In Duitsland zijn online besprekingen van een nieuwe biografie over Chinese leider Xi Jinping door journalistenduo Adrian Geiges en Stefan Aust afgeblazen onder druk van de Chinese overheid. Het lokt in academische en journalistiek kringen verontwaardiging uit over deze 'lange arm van Beijing'.
De auteurs zijn niet de minsten: Adrian Geiges leidt de Chinese tak van uitgeverij Bertelsmann; Stefan Aust was jarenlang hoofdredacteur bij acutaliteitenmagazine Der Spiegel en is uitgever van dagblad Die Welt. De boekpresentatie en discussie waren voor komende woensdag gepland.
Uitgeverij Piper noemt de Chinese druk tegenover persbureau RND verontrustend. Een woordvoerster zegt dat “voor het eerst een dictatuur op het punt staat het Westen economisch in te halen en probeert nu ook internationaal tegengas te geven tegen onze waarden rond vrijheid. Dat het Konfuzius-Instituut de lezing afzegt is een verontrustend signaal.”
Dit Leibniz-Konfuzius-Institut Hannover (LKIH), gelieerd aan de Leibniz Universität Hannover, publiceerde vandaag een korte verklaring over hun stap. Het instituut stelt dat de aankondiging van de boekbespreking met journalisten Geiges en Aust tot onoverkomelijke “meningsverschillen met Chinese partners” leidde.
Volgens Piper is een van die klagende partners de Tongji-universiteit uit Shanghai.
Dat was de aanleiding uit te zien naar een beter passende locatie, aldus LKIH. Met instemming van alle betrokkenen werd besloten het gesprek naar het Instituut voor Oost-Aziatische studies van de Universiteit van Duisburg-Essen te verplaatsen. LKIH zegt dat het zich nooit eerder “met deze situatie geconfronteerd zag” en onderstreept het belang van “onafhankelijke en ongestuurde planning” van lezingen.
Het laatste woord is daar nog niet over gezegd: de directie van de Leibniz Universität Hannover zegt op geen moment betrokken te zijn geweest bij de initiële planning noch het uiteindelijke afblazen van de lezing. In een persverklaring noemt het bestuur de gang van zaken en de verplaatsing van de lezing naar Duisburg-Essen “niet acceptabel, vreemd en onbegrijpelijk”.
De universiteit nodigt journalisten Geiges en Aust “van harte uit” de lezing alsnog in Hannover te houden. De lezing in Duisburg is door het Konfuzius-Institut Metropole Ruhr (KIMR) aldaar óók afgezegd. De Chinese consul-generaal in Düsseldorf zou zich daar persoonlijk mee hebben bemoeid. Ook hier is het universiteitsbestuur geïrriteerd over de gang van zaken.
In een verklaring zegt het bestuur het besluit van KIMR “niet te kunnen volgen”. Deze situatie mag zich niet nog eens voordoen. Het bestuur nodigt auteurs Geiges en Aust eveneens uit hun boek alsnog op de universiteit te komen bespreken.
In de Hannoverschen Allgemeinen Zeitung (HAZ) zegt Andreas Geiges dat het Xi Jinping blijkbaar niet meer voldoende is om enkel binnen China een persoonlijkheidscultus overeind te houden. Aan hun boek kan het niet liggen, stelt Geiges in de HAZ. Dat is niet vijandig van toon, maar wel uitgewogen.
Op welk moment de lezingen wel doorgang vinden, is nog niet bekend.
Praat mee