— woensdag 6 mei 2015, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Charlie Hebdo ontvangt PEN Award

Jemal Countess / AFP

Tijdens een zwaarbewaakt gala in New York heeft de Amerikaanse persvrijheidsorganisatie PEN het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo een belangrijke waardering gegeven, hun Freedom of Expression Courage Award. Voorzitter Andrew Solomon stelde dat het feit dat de overgebleven medewerkers, na de bloedige aanslag van januari, zich niet hebben laten intimideren. "De prijs vanavond beloont de weigering om te buigen voor geweld", aldus Solomon. Aan de prijsuitreiking ging de nodige controverse vooraf: diverse PEN-leden maakten bezwaar dat de prijs ging naar een uitgave die in hun ogen bepaalde groepen - en in het bijzonder moslims - beledigt. Uiteindelijk ondertekenden zo'n 200 leden een open brief om de prijs niet aan Charlie Hebdo te geven. Volgens de klagers zou PEN daarmee "aanstootgevende en beledigende inhoud" van het blad goedkeuren. De PEN-organisatie negeerde die bezwaren. Laatste wijziging: 19 mei 2015, 11:10

Charlie Hebdo’s filmrecensent Jean-Baptiste Thoret verwees de argumenten van de klagers naar de prullenbak. Tegenover de Wall Street Journal stelde Thoret dat de prijs wordt uitgereikt voor getoonde moed van zijn collega’s en de vrijheid van meningsuiting. “Het PEN American Center beloont niet de inhoud van Charlie Hebdo - dat is volstrekte onzin”, aldus Thoret.

Charlie Hebdo-hoofdredacteur Gerard Biard stelde bij de uitreiking dat angst het belangrijkste wapen is van religieus extremisme. Door te tekenen, na te denken, te lachen en in discussie te gaan moeten we hen ontwapenen, aldus Biard. Doordat de controversiële prijswinnaar en het feit dat er in Texas bij een cartoontentoonstelling rond profeet Mohammed doden zijn gevallen, waren de beveiligingsmaatregelen extreem zwaar.

Bekijk meer van

Charlie Hebdo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.