foj 2019

— woensdag 13 maart 2019, 11:11 | 0 reacties, praat mee

Turkse journaliste Sari over de vele rechtszaken tegen haar

Villamedia vraagt aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Çağri Sari, redacteur van de onafhankelijke krant Evrensel, over de vele rechtszaken die tegen haar worden aangespannen.

Sinds de AKP aan de macht is, worden de media als ‘wapen’ gebruikt, met als doel de grip op de samenleving te verstevigen. In de afgelopen zestien jaar ruimde een pluriform medialandschap het veld voor media die als een propagandamachine functioneren. Kritische media zijn gesloten en hun medewerkers in de gevangenis gezet of beboet.

Vooral journalisten die schrijven over de Koerdische kwestie worden als vijanden beschouwd. De gevangenissen zitten vol met Koerdische journalisten. Koerdische tijdschriften en kranten zijn vrijwel allemaal gesloten. Ook schrijven over de problemen van arbeiders en (sociale) rechtvaardigheid is vaak taboe. Volgens schattingen van de Journalisten Vakbond Turkije (TGS) zitten nu 145 journalisten in de gevangenis.

Evrensel, de krant waarvoor ik twaalf jaar werk, doet verslag van de problemen waarmee werknemers te maken hebben. In de drie jaar dat ik redacteur ben, is tientallen keren onderzoek naar mij ingesteld. Meestal met een aanklacht tot gevolg. In een aantal rechtszaken is mij straffen opgelegd.

Een voorbeeld. Toen het vredesproces tussen de regering en de PKK vastliep, werden in Koerdische steden uitgangsverboden afgekondigd. Honderden mensen in het zuidoosten van Turkije kwamen om het leven. Schattingen van de Verenigde Naties lopen zelfs op tot tweeduizend slachtoffers.

Als gevolg van onze berichtgeving zijn Arif Koşar – eigenaar van Evrensel - en ik aangeklaagd op basis van artikel 301 van de Turkse Strafrecht wegens ‘belediging van de Turkse natie, de Turkse Republiek en de organen en instanties van de staat’.

We zijn veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. De rechtbank besloot later deze straf om te zetten in een voorwaardelijke straf, met als voorwaarde dat we gedurende vijf jaar geen strafbare feiten op basis van hetzelfde wetsartikel zouden begaan.

Een andere rechtszaak volgde naar aanleiding van een artikel over het referendum op 16 april 2017. We publiceerden een brief van een arbeider met de kop: ‘Laten we nee zeggen om als broeders in vrede en vrijheid te leven’. In de brief werd kritiek geleverd op president Erdoğan, omdat hij stemmen won door in te spelen op godsdienstige gevoelens. Na publicatie werd ik beschuldigd van het beledigen van de president en kreeg ik elf maanden en twintig dagen gevangenisstraf.

Er lopen nog verschillende rechtszaken tegen mij. Deze zullen mij er niet van weerhouden om nieuws te publiceren. De journalistiek kan onderdeel van verandering zijn. De taak van de journalist begint hier. De missie van Evrensel is om de waarheid bloot te leggen en vragen te blijven stellen. Wij drukken op de toetsen om de waarheid te schrijven. En dat zullen we blijven doen.

De overige columns.

Cağrı Sarı is politiek redacteur van de krant Evrensel. De familie Albayrak klaagde haar aan voor smaad en laster op basis van twee artikelen die ze publiceerde over de Paradise Papers. Er hangt haar een gevangenisstraf van zes jaar boven het hoofd. Haar zaak dient op 19 maart aanstaande.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.