banner festival 23

— maandag 1 december 2008, 09:55 | 10 reacties, praat mee

Cameramensen vaak slachtoffer geweld

Geweld tegen journalisten richt zich in Nederland vooral op cameramensen (zowel foto als video). Dat blijkt uit een inventarisatie door de NVJ van geweld tegen journalisten in de afgelopen drie jaar. Het aantal incidenten steeg van 5 in 2006 naar 9 in 2007 en 12 dit jaar. Het meest recente geval is een schoppartij van voetbaltrainer Huub Stevens tegen een fotograaf van fotopersbureau Pics United. Op 9 november gaf hij na het duel met NEC de fotograaf een schop. Verder werd er zes keer geweld gebruikt tegen een cameraploeg, werd Johan Derksen, hoofdredacteur Voetbal International, met de dood bedreigd, een radioverslaggever kreeg het te verduren en nog enkele fotografen. Laatste wijziging: 5 december 2008, 12:29

De incidenten in 2008:


1. Fotograaf meldt incident met voetbaltrainer
10 November 2008
Fotopersbureau Pics United heeft 9 november bij PSV melding gemaakt van een incident met trainer Huub Stevens. Volgens een van de werknemers van Pics United zou Stevens hem zaterdagavond na het duel met NEC hebben geschopt. Pics United doet geen aangifte.
Bron: Eindhovens Dagblad

2.Weer bedreiging cameraploeg RTV Utrecht
15 oktober 2008
RTV Utrecht gaat opnieuw aangifte doen van bedreiging. Tijdens het filmen van een reportage over twee lesbische vrouwen die uit de wijk Zuilen waren weggepest, werden ze bedreigd. Jongeren riepen eerst bedreigende leuzen naar de verslaggever en cameraman. Vlak voor de uitzending werd een groot stuk stoeptegel gegooid, die rakelings langs het hoofd van de verslaggever ging. Eerder dit jaar werden medewerkers van RTV Utrecht bedreigd, terwijl ze hun werk aan het doen waren in Overvecht, Sterrenwijk en Kanaleneiland. Ook ploegen van RTL-nieuws en PremTime van de NPS werden toen belaagd.
Bron: RTV Utrecht

3. Supporter bedreigt Derksen met dood
17 oktober 2008
Een man die zich supporter van Feyenoord noemt, heeft gedreigd hoofdredacteur Johan Derksen (Voetbal International) neer te schieten als hij zich vertoont bij de eredivisiewedstrijd tussen Willem II en Feyenoord. Die wedstrijd wordt aanstaande zondag in Tilburg gespeeld. In overleg met de politie, die de dreiging volgens het ANP ‘uitermate serieus’ neemt, heeft Derksen besloten de wedstrijd niet te bezoeken. Voetbal International onthulde de bedreiging op de eigen website.
Bron: ANP via Nu

4. Korpschef Gouda begrijpt Marokkaanse boosheid wel
4 oktober 2008
Afgelopen maand besloten buschauffeurs van Connexxion niet langer door de wijk Oosterwei te rijden vanwege bedreigingen door Marokkaanse jongeren. Journalisten die de wijk in wilden kregen het advies dat alleen onder politiebescherming te doen. De auto van een Telegraaf-journalist die verslag deed werd vernield. Een andere reporter werd beroofd. Volgens Korpschef Stikvoort hebben de journalisten dat deels aan zich zelf te wijten. Volgens de korpschef wemelde het in de wijk van cameraploegen en verslaggevers ‘die aan iedere Marokkaan vroegen hoe crimineel ze zijn’. ,,Tot Al-Jazeera aan toe. Het is niet vreemd dat dat tot irritatie leidt.”
Bron: De Telegraaf


5. Presentator De Haas gemolesteerd
2 september 2008
Presentator Leo de Haas, bekend van het AVRO-programma ‘Blik op de Weg’, is tijdens een verkeersruzie in elkaar geslagen. De Haas kreeg een pak slaag toen hij twee hardrijders op hun gedrag aansprak, meldt De Telegraaf. Het tweetal had met hoge snelheid langzaamrijdend verkeer links en rechts ingehaald. Toen De Haas ze verderop zag stilstaan stapte hij uit en “vroeg of het misschien een idee was om dit voortaan op een circuit te doen”. De presentator werd meteen bedreigd en besloot daarop te vertrekken. Hij werd echter klemgereden en in elkaar geslagen. Hij hield een diepe snee in zijn lip aan het voorval over. Ook De Haas’ bril sneuvelde.
Bron: De Telegraaf

6. Groninger fotograaf met imker op de vuist
4 Augustus 2008
Persfotograaf Jos Schuurman uit Ten Boer ging vorige week in Warffum op de vuist met imker Dirk Blanken en diens buurman. Zowel Schuurman, die ook voor Dagblad van het Noorden fotografeert, als Blanken deden uitgebreid aangifte van mishandeling. Schuurman zou bovendien vijfduizend euro schade hebben opgelopen omdat zijn camera bij aan gruzelementen ging. De fotograaf zei dat hij vanuit de tuin van de buurman een foto van de bijenkasten wilde maken toen hij door de bewoner en de imker werd vastgehouden en geslagen.
Bron: Dagblad van het Noorden

7. Man slaat tv-ploeg vanwege tv-opnamen
1 juli 2008
Een 27-jarige Nijmegenaar heeft in het centrum van zijn stad een cameraman en een regisseur in het gezicht geslagen. De twee maakten voor een televisieprogramma opnames van een bekeuring die de Nijmegenaar kreeg omdat hij fietste in voetgangersgebied. Hoewel de fietser meermalen duidelijk maakte dat hij niet gefilmd wilde worden, ging de ploeg toch door. Daarop haalde de fietser uit. Zowel de tv-ploeg als de fietser hebben aangifte gedaan.
Bron: ANP

8. Vrijspraak voor bedreigen van AD-verslaggever
29 Mei 2008
Eigenaar J. van R. van het voormalige roofvogelpark Stonehenge Wildlife in Schoonrewoerd is op 28 mei door de politierechter vrijgesproken van het met de dood bedreigen van verslaggever Kees Tanis van het AD. De bedreiging zou een verwijzing zijn naar AD-publicaties over illegale bouwsels op het park. De officier van justitie achtte het feit bewezen en eiste 30 uur werkstraf. Een gemeentelijk opsporingsambtenaar die steeds in de buurt had gestaan, heeft verklaard geen doodsbedreiging te hebben gehoord.
Bron: AD

9.Verslaggever op parkeerplaats mishandeld
16 mei 2008
Een verslaggever van RTV Oost is op 15 mei mishandeld door de chauffeur van een bus van het ministerie van Defensie. De bus stond geparkeerd op een als homo-ontmoetingsplaats bekendstaande parkeerplaats langs de snelweg A28 bij t Harde. De verslaggever was daar om opnames te maken voor het radioprogramma De Roze Golf. Toen hij bij de bus informeerde waarom die daar stond, werd de chauffeur agressief en deelde een trap uit.
Bron: Reformatorisch Dagblad

10. Roosendaalse Fotograaf mishandeld
13 mei 2008
Een fotograaf van de Roosendaalse Bode is mishandeld door een werknemer van de milieustraat in Roosendaal. De 45-jarige medewerker uit Bergen op Zoom wilde niet dat er foto’s genomen werden. Hij sloeg de fotograaf in het gezicht en tegen de camera. De politie heeft twee mensen aangehouden, maar de rol van een tweede medewerker is nog onduidelijk.
Bron: BN/DeStem

11. Kinderen vallen Prem Radhakishun aan
9 mei 2008
Presentator Prem Radhakishun werd de Rotterdamse wijk Katendrecht uitgejaagd door 12-jarigen. Prem ging voor zijn programma de wijk Katendrecht in om te laten zien welke problemen de bewoners hebben. Marokkaanse en Antilliaanse jongetjes gooiden met stenen en probeerden de cameraploeg aan te vallen met stokken. Uiteindelijk is Prem gedwongen de opname te stoppen.
Bron: De Telegraaf

12. MVV-fans slaan cameraman L1
21 januari 2008
De directie van L1 overweegt aangifte te doen van molestatie van een cameraman door MVV-fans. Volgens de omroep werd de medewerker na afloop van de wedstrijd MVV-RKC belaagd en geslagen door zes Maastrichtse fans. L1 heeft zaterdag contact opgenomen met MVVvoorzitter Joseph Goumans met het dringende verzoek om de veiligheid van de media in de toekomst te waarborgen.
Bron: Dagblad De Limburger

Overzicht van geweld tegen de media 2006-2008

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

10 reacties

Pritt Stift, 1 december 2008, 14:56

En dan hebben we natuurlijk nog de laffe aanval van de meppende vice-president van de Amsterdamse rechtbank Jaap Smit op de keurige tv-journalist Rutger Castricum van GeenStijl.TV.

jan, 1 december 2008, 15:25

Mensen als Prem hebben het ook aan zichzelf te danken, natuurlijk. Die doet alles voor een beetje publiciteit en nog kijkt er niemand naar zijn programma.

Puk, 1 december 2008, 16:36

Een cameraploeg van de Amsterdamse regiozender AT5 is maandagochtend aangevallen in Tuinwijck in Oost. Een groep van zo’n tien jongens had het gemunt op de camera. Rond 10.30 uur waren de verslaggeefster en cameravrouw in de wijk om opnames te maken. Zij werden al een tijdje gevolgd door de groep jongens. Tijdens het inpakken sloeg één van hen toe en probeerde de camera van de achterbank te graaien. Dit mislukte, waarna de jongens het op een lopen zetten.

Het is de derde keer in korte tijd dat er een poging wordt gedaan een cameraploeg te beroven. Eerder waren SBS en NOS het slachtoffer. AT5 heeft aangifte gedaan bij de politie.

pjotr, 1 december 2008, 18:17

Ach dat leverde toch weer heel wat kliks en daardoor centen op toch? Pritt.

Jan, 1 december 2008, 21:47

Vraagje, mag een cameraploeg eigenlijk zomaar in de straat komen filmen als de buurt dat niet wil?

Miranda Nijboer, 2 december 2008, 09:49

Als ze de stoeptegels filmen zal het geen probleem zijn! Maar mensen, weet ik niet. Ik denk het wel? En als men daar problemen mee heeft dat ze dan gecensureerd moeten worden?
Goede vraag Jan!

Jan, 2 december 2008, 13:05

Als ik in zo’n buurt zou wonen, zou ik ook niet in beeld komen. Er wordt flink geknipt en meestal komt zo’n buurt slecht in het nieuws. Ik zou wel willen weten hoe die cameramensen zich opstellen. Melden ze eerst netjes wie ze zijn en wat ze doen? Zo niet, dan heb er wel een beetje begrip voor dat ze dan journalisten even wegmeppen.

de cameravrouw, 2 december 2008, 22:34

Ik wil graag even reageren op Jan. Ik ben de cameravrouw van AT5 bij wie dit voorval gister gebeurde. Ik was de groep jongens absoluut niet aan het filmen, en negeerde hen omdat ik weet hoe zij over het algemeen op een camera reageren. We waren juist een item over de wijk aan het maken omdat het een zogenaamde ‘prachtwijk’ is. En we hebben dus helemaal geen slecht beeld van de wijk neergezet. Zie het item ‘Tuinwijck’ op de site van AT5.
Ze hadden geen enkele rede om mij aan te vallen, het ging hun gewoon om de camera.
Dus geef journalisten en cameramensen niet zomaar de schuld voordat je de toedracht van het verhaal weet.

Jan, 3 december 2008, 13:10

Ik oordeel toch niet over individuele gevallen? Ik wil alleen maar aangeven dat de werkwijze van cameravrouwen ook een rol kan spelen. Niet iedereen wil zomaar in beeld komen. Volgens mij gaat u goed te werk.

Miranda Nijboer, 5 december 2008, 13:09

Ik denk dat beiden een punt hebben. Mensen hebben tegenwoordig maar een kort lontje, vooral probleemwijken schijnen deze mensen te waarborgen. Volgens mij is het werken achter de camera’s dan ook stukken gevaarlijker dan een stukje schrijven. Is de cameravrouw er een beetje redelijk afgekomen?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.