— woensdag 3 april 2019, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Burundi wijst BBC de deur en verlengt uitzendverbod Voice of America

Mei 2018: de Burundese president Pierre Nkurunziza stemt in de landelijke verkiezingen | Evrard Ngendakumana / Reuters

De autoriteiten in Burundi hebben de uitzendlicentie van de BBC permanent ingetrokken en de opschorting van de licentie van wereldomroep Voice of America met zes maanden verlengd. Beide organisaties kregen in mei 2018 een uitzendverbod opgelegd.

De BBC had bericht over onder meer marteling door de Burundese inlichtingendiensten. Dat was nepnieuws, verklaarden de autoriteiten.  Voice of America zou een man in dienst hebben die wordt gezocht door de politie. Het betreft een oud-directeur van een radiostation die volgens Voice of America niet in Kirundi, de taal die binnen Burundi wordt gesproken, actief is.

De onvrede van de autoriteiten over de BBC-documentaire en het werkgeverschap van Voice of America leidde in mei vorig jaar tot een schorsing van de uitzendlicentie van beide organisaties. Dat zou voor een half jaar zijn, maar is dus in het geval van de BBC permanent gemaakt. Voice of America mag niet uitzenden zolang ze de oud-directeur in dienst hebben.

Als onderdeel van het uitzendverbod is het lokale en internationale journalisten verboden op enigerlei wijze om voor de zenders actief te zijn. Uit het oogpunt van hun veiligheid heeft Voice of America contracten met alle freelancers voorlopig bevroren.

Persvrijheidsorganisatie CPJ protesteert tegen de maatregelen en het vergaande werk- en contactverbod dat aan journalisten is opgelegd.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.