website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Burundi wijst BBC de deur en verlengt uitzendverbod Voice of America

Lars Pasveer — Geplaatst in censuur op woensdag 3 april 2019, 09:11

Mei 2018: de Burundese president Pierre Nkurunziza stemt in de landelijke verkiezingen | Evrard Ngendakumana / Reuters

Mei 2018: de Burundese president Pierre Nkurunziza stemt in de landelijke verkiezingen | Evrard Ngendakumana / Reuters

Nieuws De autoriteiten in Burundi hebben de uitzendlicentie van de BBC permanent ingetrokken en de opschorting van de licentie van wereldomroep Voice of America met zes maanden verlengd. Beide organisaties kregen in mei 2018 een uitzendverbod opgelegd.

De BBC had bericht over onder meer marteling door de Burundese inlichtingendiensten. Dat was nepnieuws, verklaarden de autoriteiten.  Voice of America zou een man in dienst hebben die wordt gezocht door de politie. Het betreft een oud-directeur van een radiostation die volgens Voice of America niet in Kirundi, de taal die binnen Burundi wordt gesproken, actief is.

De onvrede van de autoriteiten over de BBC-documentaire en het werkgeverschap van Voice of America leidde in mei vorig jaar tot een schorsing van de uitzendlicentie van beide organisaties. Dat zou voor een half jaar zijn, maar is dus in het geval van de BBC permanent gemaakt. Voice of America mag niet uitzenden zolang ze de oud-directeur in dienst hebben.

Als onderdeel van het uitzendverbod is het lokale en internationale journalisten verboden op enigerlei wijze om voor de zenders actief te zijn. Uit het oogpunt van hun veiligheid heeft Voice of America contracten met alle freelancers voorlopig bevroren.

Persvrijheidsorganisatie CPJ protesteert tegen de maatregelen en het vergaande werk- en contactverbod dat aan journalisten is opgelegd.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.