NVJ compleet lid

— maandag 9 augustus 2021, 09:42 | 0 reacties, praat mee

Britse journalisten vrezen nieuwe Official Secrets Act

Britse journalisten vrezen nieuwe Official Secrets Act
Het Britse parlement. - © Foto: ANP

Britse journalisten lopen te hoop tegen een eerste versie van een vernieuwde Official Secrets Act. Als die ongewijzigd zou worden aangenomen worden klokkenluiders en onderzoeksjournalisten hetzelfde aangepakt als spionnen, zelfs als hun werk in het algemeen belang is. Laatste wijziging: 9 augustus 2021, 09:58

In een interview met het Britse Journalism zegt adjunct-hoofdredacteur van The Sun, James Slack, dat het onbegrijpelijk is dat ondanks druk van belangengroepen de eerste versie van de nieuwe wet nog zo ruim geformuleerd is.

Hij heeft goede hoop dat verderop in het wetgevingsproces de zaak gerepareerd wordt. Ook premier Boris Jonhson heeft al aangegeven dat het niet te bedoeling is de controle op de regering moeilijker te maken. Toch is dat precies het effect van hoe de wet nu is geformuleerd.

Slack, tot voor kort woordvoerder van Johnson en nu dus werkzaam bij The Sun, meent dat de journalistiek niet zonder klokkenluiders kan en dat restricties op het openbaren van overheidsinformatie minimaal moeten zijn. De huidige voorstellen zullen er toe leiden dat mensen hun mond houden en dat moet vooral voorkomen worden, aldus Slack.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.