word studentlid

— donderdag 18 december 2008, 10:00 | 8 reacties, praat mee

Bram Vermeulen

Durf gepaard aan kwaliteit. Dat is de reden voor de redactie van De Journalist, inclusief de redactie adviesraad, om Bram Vermeulen te kiezen tot Journalist van het Jaar 2008. Eerder gingen Joris Luyendijk (‘Het zijn net mensen’) en Ben Rogmans (De Pers) hem voor. Vermeulen werkt voor onder meer NRC Handelsblad, NOS Nieuws en de Wereldomroep. Hij covert het zuidelijke deel van het Afrikaanse continent. Vermeulen doet dat tot 1 maart. Daarna verkast hij naar het Turkse Instanbul.

Durf geldt voor Vermeulen, omdat hij het afgelopen jaar als een van de weinige journalisten naar Zimbabwe bleef reizen om van daaruit verslag te doen van de corrupte verkiezingen en de alsmaar toenemende chaos. En dat is voor een blanke, boomlange Nederlander geen vanzelfsprekendheid. Zelf erkent hij dat de lijn tussen durf en roekeloosheid dun kan zijn. Een goede voorbereiding gepaard met de nodige dosis geluk heeft Vermeulen aan de goede kant van de streep gehouden. Maar feit is dat hij een prestatie van formaat geleverd heeft die weinigen hem nadoen.


Kwaliteit omdat Vermeulen er in is geslaagd om tijdens zijn verblijf in Zimbabwe onderscheidende en belangrijke verhalen te maken. Hij bleef niet in zijn hotel zitten, maar ging er op uit. Het was Vermeulen die Nederland als eerste liet zien dat de steun van de militairen aan Robert Mugabe begint af te brokkelen. En eerder dit jaar was het Vermeulen die tot het laatst toe, terwijl de grote persbureaus al weg waren, in Zimbabwe bleef om te laten zien hoe corrupt de verkiezingen verliepen.


Hoewel de bekroning echt voor Vermeulen bedoeld is, mag de prijs ook best uitgelegd worden als steun in de rug voor buitenland correspondenten en voor (hoofd)redacties die geld vrij blijven maken voor kwaliteitsjournalistiek uit het buitenland.


Journalisten als Vermeulen tonen aan dat zulke investeringen zich ook uitbetalen. Het wordt voor media steeds belangrijker zich te onderscheiden. Persbureaus helpen daarbij niet, oorspronkelijke berichtgeving wel.


Tegelijk is Vermeulen een exponent van de moderne correspondent. Hij werkt voor meerdere media tegelijk, zowel print, radio, televisie als internet en weet ze ook nog eens allemaal tevreden te houden. Kortom, Bram Vermeulen is De Journalist van het Jaar 2008.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

8 reacties

Ben, 18 december 2008, 14:12

Hè, heb ik er toch alweer naast gegrepen. Volgend jaar beter.

Lodewijk van Eekhout, 18 december 2008, 15:05

Jeff Barbee bedankt voor de te gekke beelden bij de stukken van Bram.

Rev. Dr. Effe, 18 december 2008, 15:07

Bram Vermeulen van harte gefeliciteerd. En nu maar hopen dat ze volgend jaar een echte journalist kiezen, die niet in diverse leunstoelen wordt(rond-)gedragen. Vermeulen werkt voor onder meer NRC Handelsblad, NOS Nieuws en de Wereldomroep. Hij covert het zuidelijke deel van het Afrikaanse continent. Ik heb het genoegen een stevig aantal echte journalisten te kennen (ook in Zimbabwe, Somalia, Liberia, Philippines en ga zo maar verder) ZONDER behoorlijke bescherming. Deze morgen is een jonge collega op de motor 2x door het hoofd geschoten. Een afrekening. Hij maakte kenbaar in een lokale radio, in voorbereiding voor doorzending naar Europa, dat de Inspectie Onderwijs, meer dan 4 miljoen “ontrokken heeft aan het algemaan nut” . Een der inspectord bleek al meer dan 3 jaar zeer jonge kinderen “extra bijles” te geven voor free education en 50kg rijst. Naar mijn idee zijn dat de echte journalisten. Oh bij de way, mijn vrouw en ik waren aanwezig enkele minuten na de aanslag op onze jonge collega in Mindanao. Details kan ik hier niet publiek maken. Anders hoef ook ik niet meer op het 110cc motortje te kruipen. Bram, jongen oprecht gefeliciteerd en fijn te lezen dat de prijs ook gezien mag worden als steun in de rug voor buitenland correspondenten die geld, tijs en opoffering van prive-leven vrij blijven maken voor kwaliteitsjournalistiek uit het buitenland. God’s zegen wens ik een ieder toe, zo aan het einde van 2008 en dus aan het begin van zeker en vast een ander krankzinnig jaar 2009.

ben rogmans, 18 december 2008, 15:22

Ha Bram,
Van harte gefeliciteerd. Volkomen terechte keuze van de jury. Waardig opvolger.

Ben Rogmans.

job boot, 18 december 2008, 15:34

Beste Bram,
Proficiat met deze prachtige prijs. Vanuit de veilige studio in Hilversum (Wereldomroep) is het altijd makkelijk vragen stellen aan de correspondent ter plekke. Jij hebt onder moeilijke omstandigheden perfect en professioneel in woord verslag gedaan wat je barre ervaringen in Zimbabwe. Ook trouwens in beeld en geschrift. Deze prijs is je van harte gegund. Op naar de volgende bestemming…ik spreek je vanuit de studio in Hilversum… Job Boot

kenneth van zijl, 18 december 2008, 15:39

Beste Bram,

Man, de manier waarop jij mij op de hoogte hebt gehouden van de situatie in Zimbabwe was soms zo spannend als een thriller. Courage!

Philip Spek, 18 december 2008, 23:38

Van Harte Proficiat.!!!!!!!!!!!!!
En terechte toekenning.
Sterkte in je verdere werk, blijf je volgen.

Lia van Bekhoven, 3 januari 2009, 20:23

Het had geen betere correspondent kunnen overkomen. Proficiat Bram!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.