website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Brakman: Samenwerking krant en omroep

Dolf Rogmans — Geplaatst in omroep op woensdag 7 december 2011, 13:34

Nieuws

Omroepen en dagbladen verkeren in zwaar weer. Ze moeten de kans krijgen om samen te werken. Tot die aanbeveling komt Inge Brakman in haar adviesrapport Regionale Media Centra. Minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart (OCW) heeft het rapport met een begeleidende brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Brakman houdt een pleidooi voor projectmatige samenwerking tussen beide nieuwsbedrijven. Omroepen zouden vijf procent van hun subsidie mogen besteden aan co-projecten met dagbladen, zonder dat ze eerst vooraf toestemming hoeven te vragen bij het Commissariaat voor de Media. Een mogelijkheid is om mediabedrijven in een regio te huisvesten in één pand, de zogeheten Regionale Media Centra. Dat drukt de kosten en verhoogt voordelen op het gebied van redactionele en commerciële samenwerking.

Ook zouden kranten en omroepen samen aan innovatie kunnen doen, in de vorm van het uitwerken van nieuwe concepten en die in de markt zetten. Dit platform zou gebruik mogen maken van beeld- en tekstmateriaal van de aangesloten mediabedrijven. In dit verband wordt ook een gezamenlijke internetredactie genoemd.

“De kern van het voorliggende advies betreft een grotere flexibiliteit in te bouwen voor samenwerking om de wendbaarheid van de journalistieke organisaties te vergroten. Het consumenten gedrag zal drastisch veranderen, maar het tempo waarin dat gebeurt is ongewis. Er is daarom veel te zeggen voor het invoeren van een wettelijke basis voor verdergaande samenwerking.”

Een fusie, ook onderzocht door Brakman, is nog ver weg. Voor het financieren van een commercieel dagbladbedrijf voort het leveren van publieke mediadiensten zal eerst de mediawet aangepast moeten worden. Op zich is dat wel denkbaar, schrijft Brakman in haar rapportage. “Het vereist echter een fundamenteel andere inrichting van de publieke regionale omroep. Voor dit moment is het een variant, die voor de huidige spelers ver weg ligt van de dagelijkse werkelijkheid.”

In de brief aan de Kamer gaat de minister in op de positie van de Nederlandse persbureaus, die onder toenemende druk komen te staan. De minister voelt zich niet geroepen om in te grijpen. Aan een interventie kleven teveel nadelen, aldus de minister, die zich baseert op een rapport over de toekomst van de persbureaus.

 

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Juul, 8 december 2011, 13:22

    Het was beter geweest om even uit te leggen wie “Inge Brakman” is. Haar naam komt nu zo maar uit de lucht vallen.
    Inge was vakbonds bestuurder en werkte bij het CvDM

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.