training eu starters

— woensdag 7 december 2011, 13:34 | 1 reactie, praat mee

Brakman: Samenwerking krant en omroep

Omroepen en dagbladen verkeren in zwaar weer. Ze moeten de kans krijgen om samen te werken. Tot die aanbeveling komt Inge Brakman in haar adviesrapport Regionale Media Centra. Minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart (OCW) heeft het rapport met een begeleidende brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Brakman houdt een pleidooi voor projectmatige samenwerking tussen beide nieuwsbedrijven. Omroepen zouden vijf procent van hun subsidie mogen besteden aan co-projecten met dagbladen, zonder dat ze eerst vooraf toestemming hoeven te vragen bij het Commissariaat voor de Media. Een mogelijkheid is om mediabedrijven in een regio te huisvesten in één pand, de zogeheten Regionale Media Centra. Dat drukt de kosten en verhoogt voordelen op het gebied van redactionele en commerciële samenwerking. Laatste wijziging: 7 december 2011, 14:50

Ook zouden kranten en omroepen samen aan innovatie kunnen doen, in de vorm van het uitwerken van nieuwe concepten en die in de markt zetten. Dit platform zou gebruik mogen maken van beeld- en tekstmateriaal van de aangesloten mediabedrijven. In dit verband wordt ook een gezamenlijke internetredactie genoemd.

“De kern van het voorliggende advies betreft een grotere flexibiliteit in te bouwen voor samenwerking om de wendbaarheid van de journalistieke organisaties te vergroten. Het consumenten gedrag zal drastisch veranderen, maar het tempo waarin dat gebeurt is ongewis. Er is daarom veel te zeggen voor het invoeren van een wettelijke basis voor verdergaande samenwerking.”

Een fusie, ook onderzocht door Brakman, is nog ver weg. Voor het financieren van een commercieel dagbladbedrijf voort het leveren van publieke mediadiensten zal eerst de mediawet aangepast moeten worden. Op zich is dat wel denkbaar, schrijft Brakman in haar rapportage. “Het vereist echter een fundamenteel andere inrichting van de publieke regionale omroep. Voor dit moment is het een variant, die voor de huidige spelers ver weg ligt van de dagelijkse werkelijkheid.”

In de brief aan de Kamer gaat de minister in op de positie van de Nederlandse persbureaus, die onder toenemende druk komen te staan. De minister voelt zich niet geroepen om in te grijpen. Aan een interventie kleven teveel nadelen, aldus de minister, die zich baseert op een rapport over de toekomst van de persbureaus.

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Juul, 8 december 2011, 13:22

Het was beter geweest om even uit te leggen wie “Inge Brakman” is. Haar naam komt nu zo maar uit de lucht vallen.
Inge was vakbonds bestuurder en werkte bij het CvDM

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.