e learning nvj

— donderdag 17 augustus 2017, 14:46 | 0 reacties, praat mee

Bonden halen 2 procent loon uit PKB binnen

De vakorganisaties hebben met werkgevers afgesproken dat het PKB budget structureel bij het inkomen komt. Het gaat om 2 procent van het salaris. De bonden vonden dat dit per 1 januari al had moeten gebeuren. De werkgevers meenden dat het om een tijdelijke afspraak ging. De lezing van de bonden is nu gevolgd. Voor de meeste werknemers die onder de cao Uitgeversbedrijf vallen betekent dat een nabetaling. Wanneer die er komt, is onduidelijk. Eerst willen bonden en werkgevers ook afspraken maken over de cao met een looptijd tot voorjaar 2019.

Dat laat de NVJ weten in een mail aan haar leden. Onder de cao Uitgeversbedrijf vallen journalisten bij dag-, publieks-, opinie-, week-, en vakbladen.

In januari voerde de NVJ nog actie om haar argumenten kracht bij te zetten. Werkgevers besloten toen om het PKB-budget niet meer uit te keren, wat werknemers 40 tot 80 euro netto per maand scheelt.

In het individuele PKB-potje wordt geld gestort dat werknemers kunnen aanwenden voor onder meer vakantie en scholing. Werknemers storten 10 procent en werkgevers 2 procent van de loonsom, wat gelijk staat aan 1,7 procent salaris (vanwege premies en pensioen).

De NVJ meldt nu aan haar leden: ‘Na ten minste een drietal pittige besprekingen met de werkgeversdelegatie is er nu een definitieve nieuwe afspraak: per 1 januari 2017 (dus met terugwerkende kracht) komt de 2% terug in het PKB op structurele basis. En dat wil zeggen dat we straks, na afloop van de nieuwe cao waarover nu onderhandeld wordt, niet (weer) opnieuw hoeven te onderhandelen over de waarde van de werkgeversbijdrage aan het PKB (2%) of het equivalent daarvan mochten we op een later moment in goed overleg besluiten dat het PKB budget van 2% in salaris moet worden omgezet (1.7%).

Omdat deze afspraak in het kader van de nieuwe cao UB wordt gemaakt, zal er pas uitvoering aan worden gegeven als een cao onderhandelingsakkoord is bereikt en goedgekeurd door alle betrokken leden aan zowel werkgevers- als werknemerskant. Dat betekent dus dat er niet meteen per volgende maand een PKB budget van 12% in je overzicht staat. Maar wel dat je er vanaf 1 januari van dit jaar aanspraak op hebt als deze nieuwe cao een feit is. Ook als een werknemer eerder vertrekt dan er is uitgekeerd, zal worden (na-)betaald, hebben de werkgevers ons verzekerd. Daar mogen we ze dus aan houden’

De rest van de cao-besprekingen kennen nog een aantal hobbels, meldt de vakorganisatie. De NVJ wil 3 procent salarisverhoging, de werkgevers bieden 1 procent. Verder wordt nog over de pensioenen onderhandeld en wil de NVJ de positie van freelancers bespreken om tot een minimale gelijke beloning te komen van journalisten, ongeacht de manier waarop ze worden ingehuurd. Werkgevers voelen daar nog weinig voor.

Bekijk meer van

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.