website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

BNR schotelt app-gebruikers persoonlijke playlists met radio-items voor

Nick Kivits — Geplaatst op donderdag 20 september 2018, 19:46

BNR Nieuwsradio

BNR Nieuwsradio

Nieuws Een playlist gebaseerd op persoonlijke interesses, die automatisch wordt aangevuld met radio- en podcastfragmenten. Dat is in het kort wat BNR SMART Radio is. BNR Nieuwsradio lanceerde de nieuwe feature donderdag in zijn bestaande app voor Android-toestellen. Gebruikers selecteren de onderwerpen waar zij over willen horen, waarna de app met behulp van kunstmatige intelligentie items over het gekozen onderwerp opzoekt en sorteert.

“Onze luisteraars krijgen vaak lang niet alles mee over een onderwerp”, aldus productmanager Joeri Nortier tegen het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ). “Ze luisteren bijvoorbeeld ‘s ochtends in de auto naar ons, maar missen dan uitzendingen in de middag of avond die ze misschien ook wel interessant vinden.” Het handmatig opsnorren van dergelijke fragmenten op de website van BNR Nieuwsradio is volgens Nortier te moeilijk.

Om het systeem achter SMART Radio goed te laten werken, worden alle fragmenten die BNR maakt eerst vertaald van audio naar geschreven tekst. De geautomatiseerde transcriptie komt voor rekening van Zoom Media uit Den Haag. “Nadat de tekst is uitgeschreven gaat een andere kunstmatige intelligentie automatisch op zoek naar losse fragmenten”, aldus Nortier. Die kunstmatige intelligentie is bij BNR in huis ontwikkeld.

De door BNR ontwikkelde software kan zien waar een fragment begint en eindigt door bijvoorbeeld naar jingles te zoeken. Daardoor wordt een fragment, als het goed is, nooit midden in een interview afgebroken. Naast nieuwe fragmenten worden ook oudere opgenomen in SMART Radio, al gaat het archief bij de lancering nog maar terug tot juli. Alle opnames in het systeem zetten kost vooralsnog te veel tijd, stelt Nortier tegenover de SvdJ. “Dat willen we in de toekomst wel gaan doen.” Meer bij BNR Nieuwsradio

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.