— donderdag 28 september 2023, 15:43 | 0 reacties, praat mee

Bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek ingesteld aan Vrije Universiteit Amsterdam

ANP

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) stelt voor een periode van zeker vijf jaar een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in. De leerstoel kwam tot stand op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en wordt gefinancierd door Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media.

Dit najaar begint het zoeken naar de bijzonder hoogleraar, die mede een onderzoeksplan zal opstellen. Aan de leerstoel wordt een onderzoeksgroep verbonden die zal bestaan uit buitenpromovendi die in de gelegenheid worden gesteld om te promoveren naast hun onderzoeksjournalistieke werk, meldt de VU.

VU-hoogleraar journalistiekwetenschap Irene Costera Meijer zegt dat het vermoedelijk de eerste leerstoel onderzoeksjournalistiek ter wereld is waarin deze tak van journalistiek wetenschappelijk wordt onderzocht, versus onderzoeksjournalistiek aan studenten te doceren.

De leerstoel moet wetenschappelijk onderzoek verrichten naar “het vergroten van de democratische relevantie van onderzoeksjournalistiek en de vertaling van de resultaten van dat onderzoek naar de journalistieke praktijk.”

Onder meer groeiend wantrouwen jegens de journalistiek, veiligheid van journalisten, financieringsopties voor onderzoeksjournalistiek, ethische dilemma’s en nieuwe onderzoeksmethodes moeten binnen de leerstoel aan bod komen. Praktische toepasbaarheid van het onderzoek is volgens de VU een van de kernelementen van de leerstoel. Meer bij VVOJ

Bekijk meer van

Vrije Universiteit

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.