data als kans

— donderdag 27 januari 2022, 09:06 | 0 reacties, praat mee

Big Brother-oermoeder Hummie van der Tonnekreek overleden

Hummie van der Tonnekreek in 2008 | Rick Nederstigt / ANP

Journalist en tv-hoofdredacteur Hummie van der Tonnekreek is vorige week overleden aan de gevolgen van longkanker. Televisieproducent Gijs van Dam heeft dat namens haar familie bekendgemaakt. Van der Tonnekreek stond ruim twintig jaar geleden aan de wieg van het reality-gluurprogramma Big Brother. Laatste wijziging: 27 januari 2022, 09:09

Haar betrokkenheid bij de edities gaf haar de eretitel ‘oermoeder’ van Big Brother op, meldt NOS.

Nederland raakte stilaan uitgekeken op het concept: in 2006 werd de laatste editie uitgezonden. Een terugkeer op de Nederlandse televisie werd toen onwaarschijnlijk genoemd, omdat het programma te duur zou zijn voor de Nederlandse buis. In 2021 keerde het programma desondanks op RTL 5 terug.

De edities in het buitenland en de doorstart in Nederland volgde Van der Tonnekreek kritisch. Ze vond de nieuwere edities slecht gemaakt. Sociale media hadden bovendien van iedereen een soort Big Brother-deelnemer gemaakt, vond ze.

Voor het succes van Big Brother had Van der Tonnekreek een glansrijke carrière in de roddeljournalistiek.

“Haar journalistieke loopbaan was Van der Tonnekreek begonnen als junior-redacteur bij het keurige huisvrouwenblad Margriet, maar haar roeping vond ze bij Story. Na een kortstondige periode bij Privé werd ze hoofdredacteur van concurrent Weekend en ‘glossip’ Avant Garde”, schrijft de Volkskrant.

Tegenover De Groene Amsterdammer verklaarde Van der Tonnekreek het succes van roddelbladen: “We proberen de wereld kleiner te maken. Jouw verhaal wordt verteld door een bekende Nederlander. In de herkenning wordt er iets van je eigen eenzaamheid weggenomen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.