— zaterdag 22 juli 2017, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Bep van Houdt is onsterfelijk

© Rechtsboven Bep van Houdt, linksboven Lex Muller, midden Hansje Bunschoten. Onder Edvard Niessing (r) en Jules van der Wardt.

Bep van Houdt (1940-2017) is voor mij onsterfelijk. Zijn karakteristieke voorkomen zal en kan nooit vervagen. De inmiddels witte haardos en snor, de koptelefoon over de oren gedrukt. Het toonbeeld van de eeuwig voortlevende radiojournalist. Ook al vanwege de wat sonore stem en altijd weer dat heldere geluid.

Midden zeventiger jaren kreeg ik van Bep de kans om mij als medewerker aan te sluiten bij het programma Goal. Als krantenman was de ervaring met radio miniem. Maar met Bep als chef en inspirator raakte ik binnen een paar uitzendingen zwaar besmet met de liefde en verslaving voor dit medium. Het was misschien af en toe ietsje vluchtiger dan de krant, maar zoveel sneller en vol heerlijke wendingen en gelegenheden tot improvisatie.

Ondanks de drukke baan bij het AD bleef ik tot het einde van het programma trouw aan Goal. Ik kon het werkelijk geen week missen. Een stoet aan collega’s liet een ellenlang spoor van vriendschap achter. Vincent van Engelen, Dieuwertje Blok, Edvard Niessing, Hansje Bunschoten, Sierd de Vos, Jules van der Wardt, Geerhard de Grooth, enz., enz. Een bron van motivatie en ideeën voor duizenden en duizenden onderwerpen.

Maar één man stak boven alles en iedereen uit. Bep, de ideale chef. Een soort vaderfiguur voor het programma, alert op afstand maar immer scherp en waakzaam. Hij gunde zijn discipelen alle vrijheid, als dat maar paste binnen het bijzondere karakter van Goal. Op zoek naar achtergronden van de actualiteit. Zoals bijvoorbeeld pal na het zelf ingediende ontslag van Kees Rijvers als bondscoach. Oktober 1984 na de thuisnederlaag tegen Hongarije. Uiteraard onbereikbaar voor de media, maar niet voldoende verstopt voor enig reactie.

Bep als chef gaf de groep de ruimte om een goed en gevarieerd programma te maken. We verzonnen een rubriek als voetbal-tutti-frutti, met het laatste nieuws, roddels en (on)gein. Of de aparte kijk op de wereld in de liedjes van Klipstein en Hammelburg. Ik was van dezelfde leeftijd als Bep, de rest van het gezelschap vaak jonger. Ik focuste me op voetbal, zonder dat te overdrijven. Bep was naast zijn jeugdliefde Sparta verslingerd aan tennis, met een onmetelijke kennis aan feiten uit een tot op het laatste minuut bijgehouden archief. Geen sport bleef evenwel onbesproken, tot klootschieten toe op een leeg landweggetje in Twente.

Dat kwam door de chef. Goal droeg jaren en jaren zijn signatuur. Hij bepaalde als wijze controleur de sfeer en inhoud van het programma, waarin zoveel talent naar boven borrelde. Het was heerlijk werken, elke week weer, tot het jammerlijke einde in 1992. Bep ging door en vertroetelde de fan met zijn verslagen over het toptennis op grote toernooien. Zijn overlijden overrompelde me als een grote schok, maar de ontelbare (persoonlijke) herinneringen maken Bep van Houdt onsterfelijk.

 

 

Bekijk meer van

Goal Bep van Houdt

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.