website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Beeldtaal: Als alleen creatie telt

Sanne Groot Koerkamp — Geplaatst in tijdschrift op zondag 18 december 2016, 11:00

Column Op een mooie lentedag in 2014 lanceerde creative director Claudia Bruno het internationale tijdschrift Bare – a journal of fashion and culture.

Bruno, die in Amsterdam woont (!) is een van die onwaarschijnlijk getalenteerde tijdschriftenmakers die de meeste van ons ‘mainstream’ bladenmakers niet kennen. Terwijl ze – samen met een hoofdredacteur in Berlijn én in New York – in ons eigen land ieder jaar een prachtig blad maakt.

Dit is de derde aflevering, met als thema ‘natural’. We lezen over een schrijfster die besluit te stoppen met het dragen van make-up. En een acht-pagina tellend artikel (inclusief foto’s) over waarom we zo graag een parka dragen. We zien typografische pagina’s waarop soms maar één letter een hele pagina vult. Daarnaast een gehele pagina in kleur.
De dikke, matte pagina’s laten prachtige beelden zien van muzikanten, kunstenaars en modellen, die vertellen over hun werk. Allen gehuld in high end fashion – van Chanel, Kenzo, Peter Pilotto en Bottega Veneta tot Nike. De beelden zijn allemaal paginagroot afgedrukt en om in te lijsten, zo mooi. Bijvoorbeeld de dromerige foto van een lachend model met een bananenschil op haar gezicht. Maar dan wél in Chanel. Knap dat zelfs zo’n foto niet gemaakt overkomt.

Wat Bare Journal anders maakt dan alle andere modetijdschriften, is dat er nergens Photoshop wordt gebruikt. De makers kiezen er bewust voor om ‘onopgesmukte, onverholen’ schoonheid te laten zien. Hoofdredacteur Emily Lundin zegt hierover: ‘We spend so much time strapped to our screens…our eyes are tired, necks aching and we’re getting bad posture. It’s time to lean back on the grass and flip through a magazine that can double as a spot to place one’s head for a quick snooze in the park.’

Als een dutje in het park vind ik het blad allerminst. Meer een explosie van creatieve vrijheid van topfotografen, stylisten en art directors die elders hun geld verdienen, maar in Bare Journal laten zien wat ze écht zouden willen maken, als alleen de creatie telt. De art directors bemoeien zich – in tegenstelling tot bij andere tijdschriften – niet met de teams die de shoots maken. Zodat ze zichzelf helemaal vrij voelen.
Ondanks die creatieve vrijheid van de freelance teams zag ik niet vaak een blad – zonder advertenties! – dat zo contentieus een geheel vormt. Het bijzondere is dat het blad aanvoelt als één, maar elke pagina weer verrast. Bare Journal is het bewijs dat totale ruimte geven aan beeld, typografie en creatieve vrijheid kan leiden tot een hebberig makend kunstwerkje.

Sanne Groot Koerkamp,
vanaf 1 maart adjunct-hoofdredacteur van LINDA.

Bare Journal,
een modemagazine zonder gloss
Prijs: € 18,99
bare-journal.com

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.