— woensdag 24 november 2010, 15:07 | 0 reacties, praat mee

‘Open internet bedreigd’

Het open, vrije, democratische karakter van internet wordt in toenemende mate aangetast door enkele van de succesvolle inwoners van het internet zoals Linkedin, Facebook en Apple. Dat zegt Tim Berners-Lee, oprichter van het wereldwijde web, in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific American. Sociale netwerksites als Facebook, LinkedIn en consorten bieden meerwaarde door alle informatie die je invoert vast te leggen, maar de sites bundelen die gegevens alleen op hun eigen site. 'Elke site is een silo, met muren tussen de andere sites. "Zo worden het allemaal gefragmenteerde eilanden", aldus Berners-Lee.

Muzieksoftware iTunes bijvoorbeeld kan muziek afspelen die bereikbaar is via een internetadres dat begint met ‘itunes:’ in plaats van ‘http:’. ‘Je bent niet meer op het web. De wereld van iTunes is gecentraliseerd en ommuurd. Je bent gevangen in één winkel, in plaats van dat je je op een open marktplaats bevindt. Ook tijdschriften en kranten doen er volgens Berners-Lee aan mee, omdat zij apps maken voor toestellen zoals de iPad, maar géén webtoepassingen.

Ook waarschuwt Berners-Lee op het gevaar van het einde van netneutraliteit. Netneutraliteit is het idee alle data op internet gelijk behandeld wordt. Afgelopen zomer kwam het bericht dat telecomgigant Verizon afspraken zou maken met Google om bijzondere voorrang te krijgen op het draadloze internet.

Volgens Berners-Lee is een neutraal communicatiemedium de basis voor een eerlijke, concurrerende markteconomie, democratie en wetenschap. Volgens de oprichter van het wereldwijde web is wetgeving nodig om netneutraliteit te beschermen. “Hoewel het internet en het web gedijen bij een gebrek aan regelgeving, moeten een aantal fundamentele waarden wettelijk worden bewaakt. ” Meer bij De Standaard / Scientific American

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.