banner festival 23

— vrijdag 31 december 2021, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Bedreigde Surinaamse journalist krijgt beveiliging

De Surinaamse regering heeft besloten om beveiliging te regelen voor de bedreigde journalist Jason Pinas. Gisteren werden onder de auto van zijn broer, die bij het huis van de journalist geparkeerd stond, twee handgranaten gevonden. Laatste wijziging: 31 december 2021, 10:15

De journalist, werkzaam voor De Ware Tijd (dWT), sprak van een aanslag en zei dat hij zich grote zorgen maakt over zijn veiligheid. De regering erkent het gevaar nu en verklaarde in een persconferentie dat persvrijheid een groot goed is dat gerespecteerd moet worden. Pinas wordt alvast twee weken beveiligd door het Directoraat Nationale Veiligheid.

Pinas verklaarde na de persconferentie waarin de beveiliging werd aangekondigd dat hij blij is met de toezeggingen. “Ik merk dat ze het serieus hebben opgepakt”, sprak de journalist, die zich zorgen maakt over zijn hele beroepsgroep. “Ik ben bezorgd om de veiligheid van mij en mijn familie en ook van alle andere collega’s die onder vuur staan. Zoals dit mij kan overkomen, kan het elke andere collega overkomen.”

Twee weken geleden kwam Pinas in het nieuws nadat beveiligers van vicepresident Ronnie Brunswijk zijn telefoon hadden afgepakt en hem hardhandig hadden aangepakt. Brunswijk heeft ook intimiderende uitspraken hebben gedaan, zo schrijft de Ware Tijd. In die zaak heeft het OM besloten de verdachten niet te vervolgen omdat er geen sprake was van letsel.

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) heeft erop gewezen dat het niet de eerste keer is dat de vicepresident intimiderende uitspraken doet tegenover journalisten en hen bedreigt. “Deze keer is het verder gegaan. We voelen ons allemaal Jason Pinas. Het kan ons allemaal overkomen”, zei SVJ-voorzitter Carla Boëtius. Meer bij de Ware Tijd / NOS

Bekijk meer van

Suriname PersVeilig Jason Pinas

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.