— dinsdag 17 juni 2014, 13:57 | 0 reacties, praat mee

BBC: nieuwe regels verwijderen inhoud

De BBC heeft, na een omstreden uitspraak van het Europese Hof van Justitie, nieuwe richtlijnen opgesteld wat betreft het aanpassen of wissen van online materiaal. Dit als 'het recht om te worden vergeten' populair geworden idee betekent dat organisaties als de BBC veel verzoeken krijgen om (vaak oudere) artikelen te wissen, omdat de personen die erin figureren hun naam steeds zien opduiken in zoekresultaten. Vaak wordt geclaimd dat de informatie onjuist is of stoort het mensen dat ze worden achtervolgd met oude informatie over persoonlijke standpunten, afgeschudde verslaving of opgeloste financiële problemen, schrijft David Jordan, bij de BBC verantwoordelijk voor de richtlijnen rond verslaggeving.

Elk verzoek wordt individueel gewogen, aldus Jordan. Daarbij wordt onder meer gekeken of de informatie uit rechtsstukken afkomstig is, of al in andere vormen online circuleert. Weghalen heeft dan weinig zin, stelt hij. Soms kan een kleine wijziging (zoals verwijderen van een achternaam, red.) helpen - maar ook daar geldt dat daar niet lichtvaardig over gedacht kan worden.

Het aantal verzoeken voor verwijdering groeit, stelt Jordan. Hoewel de BBC niet aan de verzoeken hoeft te voldoen (de uitspraak van het Europese Hof beslaat alleen zoekmachines, die het materiaal makkelijk vindbaar maken) wil de BBC wijzigingen die wel voorkomen, beter zichtbaar maken. Volgende maand introduceert het daarom een systeem dat wijzigingen aan lezers duidt.

Als alternatief voor verwijdering zegt de BBC dat er bijvoorbeeld opties zijn voor anonimisering, een aanvulling/correctie op het originele artikel of een verwijzing naar de uitkomst van een rechtszaak waarover is bericht.

Zie: Removal of BBC Online Content

Bekijk meer van

BBC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.