data als kans

— donderdag 18 augustus 2016, 09:22 | 0 reacties, praat mee

‘BBC op vingers getikt om modderige statistiek’

Facundo Arrizabalaga / EPA

Toezichthouder BBC Trust heeft de publieke omroep gewaarschuwd dat het beter moet omgaan met statistiek in de berichtgeving. Te vaak komt twijfelachtige statistiek "zonder afdoende weerwoord" in de uitzendingen. Laatste wijziging: 18 augustus 2016, 09:25

Een bekend voorbeeld is de claim van de Brexit-campagne dat Groot-Brittannië wekelijks 350 miljoen pond aan de Europese Unie overmaakt, terwijl dat geld ook naar de Britse gezondheidszorg zou kunnen. De claim was door de Britse evenknie van het CBS al onderuit gehaald, maar de BBC liet na de opmerking over 350 miljoen pond ter discussie te stellen.

Tegelijk bleek dat ruim de helft van het Britse publiek geloofde dat er honderden miljoenen naar de National Health Service zouden vloeien. De Brexit-campagne bediende zich van slogans en een dubbeldekker met dezelfde claims. Pas toen de Brexit een feit was, erkende de campagne dat het bedrag nooit zo zwart-wit had mogen worden gebruikt.

De BBC baseerde in het verleden ook brisante reportages op statistieken die niet klopten. Eenmaal uitgezonden is er onvoldoende gelegenheid om het verkeerde beeld bij te stellen.

BBC Trust zegt dat de BBC dan ook meer aandacht moet hebben voor wat de officiële instanties over statistieken melden en de berichtgeving op basis van statistieken moet verbeteren. Over een half jaar wordt gemeten of er voortgang in zit. Meer bij Advanced Television

Bekijk meer van

BBC Trust

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.