— donderdag 5 november 2020, 08:33 | 0 reacties, praat mee

Azerbeidzjan: zeven jaar cel voor journalist

Afgan Sadygov en zijn dochter. De journalist werd op begin deze maand tot zeven jaar cel veroordeeld | CPJ

In Azerbeidzjan is hoofdredacteur Afgan Sadygov van de onafhankelijke nieuwssite Azel.tv tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld, meldt persvrijheidsorganisatie CPJ. Sadygov werd in mei van dit jaar opgepakt, omdat hij een lokale politicus zou hebben afgeperst. Laatste wijziging: 5 november 2020, 08:36

Volgens de aanklacht zou de journalist hebben geschermd met compromitterend materiaal, dat alleen tegen een vergoeding niet online zou komen. Hoofdredacteur Sakit Muradov van een pro-regeringsnieuwssite kreeg dezelfde aanklacht: Sadygov ontkende, Muradov bekende.

Sadygov is volgens zijn advocaat aan een hongerstaking begonnen uit protest tegen de veroordeling, dat op leugens zou baseren. Sadygov is in 2016 en 2018 meerdere keren in de cel beland voor zijn journalistieke werk.

In 2016 werd hij tot anderhalf jaar cel veroordeeld: volgens zijn familie en advocaat werden hem in dat jaar steekpenningen aangeboden om te stoppen met onderzoek. Toen hij weigerde, kwam er een aanklacht van geweldpleging.

Volgens Sadygovs advocaat is zijn arrestatie afgelopen mei het gevolg van berichtgeving in diezelfde maand over seksueel wangedrag tegenover minderjarigen door lokale politie.

Bekijk meer van

Azerbeidzjan Afgan Sadygov

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.