— donderdag 20 juli 2023, 14:49 | 0 reacties, praat mee

Auteurs roepen AI-bedrijven op om te stoppen met het gebruiken van hun werk zonder toestemming

Jonathan Franzen - © Laif Agentur fuer Photos & Reportagen GmbH

Bijna 8.000 auteurs hebben een open brief ondertekend waarin bedrijven die zich bezig houden met kunstmatige intelligentie (AI) gevraagd wordt om te stoppen met het gebruik van het werk van auteurs zonder hun toestemming. Dat meldt The Guardian. Ook willen ze compensatie krijgen wanneer het werk van een schrijver wordt gebruikt door AI. Laatste wijziging: 20 juli 2023, 14:58

Onder de ondertekenaars zijn bijvoorbeeld Margarat Atwood, journalist Michael Pollan, Viet Thanh Nguyen en National book award-winnaar Jonathan Franzen.

De brief is opgesteld door de Authors Guild, Amerika’s grootste professionele organisatie voor schrijvers, en is gericht aan de directeuren van OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI en IBM.

Ze willen dat de bedrijven toestemming vragen voor het gebruik auteursrechtelijk beschermd materiaal, dat schrijvers eerlijk gecompenseerd worden voor het gebruik hun werken in het heden en verleden en dat schrijvers eerlijk gecompenseerd worden voor het gebruik van hun werken in AI-output, ongeacht of de output inbreuk maakt op de huidige wetgeving.

“De Authors Guild zet een belangrijke stap om de rechten te bevorderen van alle Amerikanen wiens gegevens, woorden en afbeeldingen zonder hun toestemming worden uitgebuit voor immense winst”, aldus Franzen. “Met andere woorden, vrijwel alle Amerikanen ouder dan zes jaar.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.