e learning nvj

— donderdag 4 augustus 2022, 08:49 | 0 reacties, praat mee

Auteur Stephen King getuigt in mededingingszaak om uitgeverijfusie te voorkomen

King-fans grepen de kans aan om, na afloop van de rechtszitting, een handtekening te scoren voor hun favoriete King-titels. | AP

De Amerikaanse schrijver Stephen King, bekend van ontelbare horrorklassiekers en drama's, is fel tegen op een aangekondigde overname van uitgeverij Simon & Schuster door Penguin Random House. De mededingingsautoriteiten willen deze fusie voorkomen. King getuigde deze week voor de Amerikaanse justitie, ook al zou hij er mogelijk van profiteren. Laatste wijziging: 4 augustus 2022, 08:54

King publiceert onder meer bij Simon & Schuster, beoogd doelwit van concurrent Penguin Random House. King zei afgelopen dinsdag dat deze overname consumenten en schrijvers op achterstand zal zetten. Penguin Random House is ‘s werelds grootste uitgeverij en heeft ruim 2 miljard dollar over voor Simon & Schuster.

Tegenover de mededingingsautoriteiten verklaarde Penguin Random House dat het ook na de fusie een systeem van ‘interne biedingsoorlog’ overeind wil houden. Daarmee zouden gewilde auteurs nog steeds goed beloond worden, aldus de bedrijven. King gelooft die belofte niet.

Hij vreest dat het voor beginnende of minder bekende auteurs vrijwel onmogelijk wordt voorschotten te bedingen waarvan je kunt leven. Hij verwees naar de tienduizend dollar die hij voor twee bestsellers (Carrie en The Shining) kreeg aangeboden.

Hij zegt bescheiden voorschotten van kleinere uitgevers te accepteren om ze een steun in de rug te geven. King erkent dat zulke luxe slechts een beperkt aantal schrijvers gegund is. In de rechtszaak bepleitte de overheid dat het nu al lastig is voor kleinere uitgevers om door te breken.

De ‘grote vijf’ op de internationale boekenmarkt (Penguin Random House, Simon & Schuster, HarperCollins Publishing, Macmillan en Hachette) maken de dienst uit, aldus - omen est omen, red. - advocaat John Read. Verdere consolidatie van die markt zou niet in het belang van de lezer zijn.

Meer bij New York Times / NPRK

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.