word actief nvj klein

— woensdag 17 maart 2021, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Audax-oprichter Jacques de Leeuw overleden

Audax-uitgever Jacques de Leeuw in 2012. | Hollandse Hoogte

Uitgever Jacques de Leeuw is op 87-jarige leeftijd overleden. Diverse media, uit het Audax-portfolio en daarbuiten, schenken aandacht aan het overlijden van een visionaire uitgever. Laatste wijziging: 17 maart 2021, 08:58

Audax zelf gaf een kort bericht uit, naar aanleiding van het overlijden van ‘Meneer de Leeuw’: “Het Audax zoals wij dat vandaag de dag kennen, dankt haar bestaan aan zijn sterke ondernemersgeest en de zo kenmerkende creativiteit, durf en onafhankelijkheid die nog altijd diep in onze organisatie verankerd liggen. Hij heeft zich altijd hard gemaakt voor het familiale karakter van Audax en het is dan ook met diezelfde warme gevoelens dat hij zal worden gemist.”

In 2009 kreeg de uitgever een Mercur d’Or/LOF-prijs voor Publiekstijdschriften voor zijn bijdrage aan het uitgeefbedrijf in Nederland.

De Magazine Media Association (MMA) publiceerde een in memoriam over De Leeuw, die in 1958 zijn eigen uitgeverij begon waarbij niet alleen de productie, maar ook de distributie ervan in eigen handen bleef.

“Zo groeide Audax uit tot een mediaconcern dat niet alleen boeken en tijdschriften uitgeeft, maar ook een sleutelrol speelt als het gaat om distributie en verkoop. Audax maakte zich zodoende los van de tussenhandel en detailhandel en nam het heft in eigen hand, met Nederlandse en Belgische verkooppunten en internationale bewondering tot gevolg”, stelt MMA.

MMA: “Dankzij zijn levensmotto, vir audax vir beatus est (de stoutmoedige leeft gelukkig), heeft hij het ver geschopt.”

In het Brabants Dagblad ook aandacht voor het overlijden van de Tilburger in hart en nieren. Het herpubliceert een stuk uit 2015 over de “krachtig ondernemer, gulle gever”.

Bekijk meer van

Jacques de Leeuw Audax

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.