website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Architect wordt hoofdredacteur: “De lat ligt hoog”

Sjoske Cornelissen — Geplaatst op vrijdag 2 november 2018, 09:02

Barbara Heijl

Barbara Heijl

Nieuws Van fulltime architect naar een functie als hoofdredacteur van een vakblad: het klinkt gekker dan het is. Barbara Heijl (42) combineerde haar werk als ontwerper en architect de laatste jaren namelijk al met dat van een freelance journalist. Sinds 1 november is ze hoofdredacteur van Het Houtblad, een blad over de bouw- en houtsector.

Bijscholing
Als architect moet Heijl regelmatig presentaties voorbereiden. Tijdens die werkzaamheden ontdekte ze haar aanleg voor schrijven. Ze volgde trainingen en haalde meerdere deelcertificaten aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze schreef zich bij de Kamer van Koophandel in als architect en freelance journalist en combineert die twee nu al zo’n acht jaar.

Door een vriend werd ze getipt voor de vacature van Het Houtblad. “Ik kende het blad al uit mijn studententijd”, vertelt Heijl. “Ik was eigenlijk helemaal niet op zoek naar een functie zoals deze, maar ik wist wel meteen dat het iets voor mij was.”

Solide basis
Heijl treedt in de voetsporen van Hans de Groot. Hij is al jaren het boegbeeld van Het Houtblad. “Hij maakt het mij niet makkelijk, want de lat ligt hoog. Maar aan de andere kant: hij heeft voor een solide basis gezorgd waaruit ik kan putten.” Bovendien is Heijl niet vies van een uitdaging en heeft ze genoeg plannen met Het Houtblad. “Als ik kansen zie, ben ik 100 procent betrokken. Ik vind gesprekken met de doelgroep heel belangrijk. Ik wil graag van hen horen wat zij willen weten over hout. Ik zou ook graag meer willen halen uit de sociale media-kanalen van Het Houtblad. Maar laat ik eerst de overdracht afwachten!”

Heijl verwacht dat ze als hoofdredacteur nog steeds veel zal blijven schrijven. “Duurzaamheid vind ik een heel belangrijk onderwerp. Ik wil dit thema koppelen aan projecten uit de praktijk, zodat zichtbaar wordt wat de duurzame mogelijkheden zijn met hout.”

Sprong in ‘t diepe
De eerste vuurdoop voor Heijl is de Houtdag op 15 november in Amsterdam. “Dat wordt voor mij een hele leerzame dag. Aan het einde van de dag neemt Hans de Groot afscheid en zal ik officieel het stokje van hem overnemen.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.