mgm nvj maart

— donderdag 22 maart 2012, 16:10

Archief De Journalist tot 1950 online

Het archief van het vakblad De Journalist (voorloper van Villamedia magazine) tot 1950 is voortaan online te raadplegen via de site van Villamedia. Ook de archieven van onder meer De Katholieke Pers en De Nederlandsche Journalist staan online. Het gaat om 15.238 pagina's. Het archief is gedigitaliseerd door het Persmuseum en staat op de computers van het IISG in Amsterdam. De bestanden zijn door de zoekmachine Google geïndexeerd en daardoor ook via de zoekmachine van Villamedia ontsloten. Zo is het allereerste nummer van het maandblad van de Nederlandschen Journalistenkring uit 1896 ook terug te vinden. Laatste wijziging: 22 maart 2012, 17:42

Latere nummers van De Journalist komen nog niet online, omdat de auteursrechten daarvan nog niet vervallen zijn.

Alle pagina’s zijn volledig op alle woorden doorzoekbaar. Aangezien alle documenten in het pdf-formaat online staan, is het raadzaam bij de zoekterm ook .pdf toe te voegen, dan wordt het aantal resultaten ingeperkt.

Het gaat globaal om de volgende tijdschriften:

1. De Journalist: het orgaan van de Nederlandsche Journalistenkring (NJK), dat onder diverse titels van augustus 1896 tot en met januari 1941 verscheen.
2. De Katholieke Pers: het orgaan van de Nederlandsche Roomsch-Katholieke Journalisten Vereeniging (RKJV), dat eveneens onder diverse titels in de periode 1915-1940 verscheen.
3. De twee tijdschriften die tijdens de Tweede Wereldoorlog verschenen: De Nederlandsche Journalist, het orgaan van het Verbond van Nederlandsche Journalisten (VNJ), dat tijdens de oorlogsjaren van januari 1941 tot in augustus 1944 verscheen en De Pers, het officiële orgaan van het Persgilde van de Nederlandsche Kultuurkamer, dat in de jaren 1942-1944 verscheen.
4. In het vooroorlogse ‘Nederlandsch Indië’ werden twee tijdschriften voor in Indië werkzame Nederlandse journalisten uitgegeven: Mededeelingen van den Ned.-Indische Journalistenkring (1924-1926) en De Indische Journalist (1939)
5. De naoorlogse tijdschriften van de NJK – De Journalist –, de Katholieken Nederlandschen Journalistenkring (KNJK) – De Katholieke Journalist – en van de Protestants-Christelijke Journalisten Vereniging (PCJV) – De Christen Journalist –, die in de periode 1946-1949 verschenen

Bekijk meer van

Villamedia

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.