Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 10 december 2009, 14:16 | 55 reacties, praat mee

Antoinette Hertsenberg Journalist vh Jaar

UPDATE Antoinette Hertsenberg is door het vaktijdschrift Villamedia magazine uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2009. Zij dankt die uitverkiezing aan de berichtgeving in het programma TROS Radar over de kredietcrisis en in het bijzonder over de DSB Bank. Onder leiding van Hertsenberg heeft het programma een journalistieke topprestatie geleverd door consequent, zorgvuldig en langdurig de gevolgen in kaart te brengen van de handelswijze van de DSB Bank. Daarbij maakt TROS Radar maximaal gebruik van de hulp van kijkers en bezoekers van de website. Laatste wijziging: 23 september 2014, 23:08

Regelmatig trekt het programma meer dan 2 miljoen kijkers. Na het NOS Journaal is Radar het best bekeken informatieve programma van de publieke omroep.

De uitreiking van de prijs vindt op 12 januari plaats in Pulchri Studio in Den Haag. Minister Ronald Plasterk zal Hertsenberg toespreken en de prijs overhandigen. De uitreiking wordt mogelijk gemaakt door het Verbond van Verzekeraars.

De Journalist van het Jaar is een keuze van de redactie van Villamedia magazine aangevuld met de adviesraad; Cisca Dresselhuys, Ad van Liempt, Tony van der Meulen en Tonie van Ringelestijn. Eerder werden tot Journalist van het Jaar uitgeroepen: Joris Luyendijk, Ben Rogmans en Bram Vermeulen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

55 reacties

Frank, 10 december 2009, 15:26

Belachelijk. Word rijk van overheidsgeld en is geen journalist maar lees voor wat ze moet zeggen.

Ik kan mijn een aflevering herinneren waar hans van goor andere dingen vertelde die ze wou horen en raakte volledig het spoor bijster

Staverloo, 10 december 2009, 15:32

Om nog maar te zwijgen van haar optreden bij Pauw & Witteman. Kwam ook geen zinnig woord uit.

mike, 10 december 2009, 16:00

Tros radar verdient eerder een koude douche met het onzorgvuldig journalistiek werk, ophitsende propaganda en eenzijdige berichtgeving.

Het zegt ook iets over de media in het algemeen…

Peter van Woensel Kooy, 10 december 2009, 16:21

Niet mee eens. Blij dat Antoinette Hertsenberg en haar team hebben geholpen de ‘woekeraar uit Wognum’ te stoppen. Gefeliciteerd!

elsa, 10 december 2009, 16:29

Goed zo Antoinette, van harte!
Je hebt het echt verdiend. Ga zo door!

Michael van Os, 10 december 2009, 16:58

Terechte keuze. Weerwoord ontbreekt zelden als Tros Radar een bedrijf of een organisatie aanpakt, prima.
Zo’n kritisch programma is echt Publieke Omroep. Zou ook nooit door de commercialo’s op de buis gebracht kunnen worden gezien hun uitgebreide commerciële belangen.
Tros Radar wordt overigens wel héél machtig met zoveel kijkers, en daarvan moet Antoinette Hertsenberg zich constant bewust blijven. Zodat ze niet doorschiet met haar programma, want dat gevaar is niet denkbeeldig.

Kees Cornelder, 10 december 2009, 17:28

Met repsect, maar dame-in-kwestie is toch echt meer presentator dan journalist.
Het is een heel team van redacteuren/onderzoekers achter de studioschermen die het feitelijke journalistieke werk doen waarop, zo blijkt, spraakmakende tvprogramma’s zijn gemaakt.
ZIJ zijn de feitelijke winnaars van de prijs.

Oftewel: wij zijn door deze rare vergissing eigenlijk getuige van de geboorte van weer een Anchor-Man (of in dit geval: Anchor-Woman).
Dat uit de VS overgewaaide fenomeen waarin de Presentatie ‘alles’ is.

Dolf Rogmans, 10 december 2009, 17:47

@ Kees Cornelder: ons beeld is echt anders. Antoinette is als eindredacteur een bepalende persoon en zeker niet alleen de presentator. Natuurlijk maakt ze het programma niet alleen. De waardering gaat zeker ook uit naar de mensen achter de schermen.

Cam Ader, 10 december 2009, 18:44

Gefeliciteerd Antoinette. Ik gun het je van harte. Ik ben trouw kijker en het niet altijd met je eens, maar gun je dit van harte. je werkt er hard voor en probeert altijd om ons allemaal te helpen samen met je team. Proficiat.

Jan, 10 december 2009, 18:57

Dat mevrouw Hertsenberg verkozen is heeft ze aan haar kwaliteit te danken. Alleen kan je je afvragen of iemand die 3x de Balkenendenorm ontvangt uit geld van de publieke omroep, wel journalist genoemd mag worden. Sinds ik weet hoeveel deze mevrouw ontvangt is ze bij mij echt diep gezonken.

Jan, 10 december 2009, 19:02

Correctie:  ze verdiend 2e de Balkenendenorm.

jor, 10 december 2009, 20:15

Van harte gefeliciteerd met deze prijs,ik vind hem zeker verdiend.

christinA eijkhout, 10 december 2009, 21:27

Wordt nu ook deze prijs gedevalueerd?
Een journalist doet nét ff ander werk.

Guido van der Heijden, 10 december 2009, 22:16

Complimenten voor de mensen die voor heel wat minder geld het werk hebben gedaan; de redactie.

Erik van Heeswijk, 10 december 2009, 22:31

Mijn God, de commentaren bij dit artikel… is er weer eens programma dat zaken kritisch en vasthoudend volgt, ouderwetse journalistiek die ook nog mensen bezighoudt (check de waardering- en de kijkcijfers) en gezag heeft, beginnen collega’s hier weer over bijzaken als salaris en defenitiekwesties. Geen wonder dat de publieke opinie ons af en toe zeikerds vindt. Gefeliciteerd Antoinette!

Verenigingslid, 10 december 2009, 23:39

Ik denk dat ik mijn lidmaatschap maar opzeg. Een programma eren dat zich zo voor de karretjes laat spannen van leedstichtingen, die allemaal een financieel belang hebben, en enkel en alleen voor de journalistieke vorm aangeklaagden laat reageren, zonder echt te luisteren naar hun weerwoord, is op zich al kwestieus. Dat het dan ook nog eens een presentator/eindredacteur is, die met de eer strijkt, maakt de keus nog onverteerbaarder. Onbegrijpelijk.

Verenigingslid, 10 december 2009, 23:46

Helemaal als je bedenkt wie de prijs mogelijk maakt: het Verbond van Verzekeraars. U weet wel: dat is die koepel van bedrijven die de afgelopen jaren miljoenen woekerpolissen verkochten. Het zijn dezelfde bedrijven die het afgelopen jaar onder leiding van mevrouw Hertsenberg consequent, zorgvuldig en langdurig aan de schandpaal zijn genageld. Ik kan me vergissen, maar misschien is het beter dat mevrouw Hertsenberg bedankt voor de ‘eer’.

Paul Pullitzer III, 11 december 2009, 04:58

Een grote, weerzinwekkende aanfluiting, deze ‘uitverkiezing’ die als doel heeft het bedrijven van propaganda voor ‘de journalistiek’ maar precies het tegendeel bereikt: onderstreping van de totale teloorgang van ons vak. Een presentatrice wordt ‘journalist van het jaar’: kan het stuitender? Volgend jaar Sacha de Boer? Zijn ze krankzinnig geworden bij VillaMedia? En dan het onderwerp ‘DSB’ waarover de reguliere pers zou moeten berichten maar dat niet adequaat heeft gedaan omdat ze te gecorrumpeerd zijn geraakt en gte incompetent om nog uberhaupt wel artikel te kunnen produceren waardoor en noodgedwongen moest worden ‘uitgeweken’ naar een presentatrice van de publieke omroep… dankzij VillaMedia wordt de ineenstorting van ons vak in elk geval goed zichtbaar!

Frans, 11 december 2009, 09:39

och Scheringa kreeg nog niet zo lang geleden ook een of andere prijs overhandigd voor beste zakenman of zo wat. Hoe kortzichtig kunenn mensen zijn dat ze niet inzien dat mensen als Mevr. Hertsenberg de grootste graaiers zijn.

Bram Vermeulen, 11 december 2009, 12:31

Beste Antoinette, van harte gefeliciteerd met de prijs. Geniet van dit jaar, het is zo voorbij…groet, Bram Vermeulen

Ben Rogmans, 11 december 2009, 13:10

Ook van mij gefeliciteerd. Terechte bekroning. De zes azijnpissers hierboven die wat beledigingen rondstrooien zouden eens moeten beginnen om hun opmerkingen zonder spelfouten te posten. En oh ja, op een website waar journalisten onderling van gedachten wisselen over hun vak zou het van enig fatsoen getuigen als de ook de negatieve reacties met naam en toenaam worden ondertekend. Stelletje anonieme lafbekken.

Verenigingslid, 11 december 2009, 13:16

@Ben: ‘als de ook de negatieve reacties’. Geen spelfout. Maar grammaticaal scheelt er nog wel wat aan. En schelden doet geen zeer. Kritiek kennelijk wel. Kun je je voorstellen hoe Dirk Scheringa en Raymond Salet zich voelen.

Ben Rogmans, 11 december 2009, 13:24

Haha en verdorie. Ik had het voor de zekerheid nog drie keer doorgelezen… Goed dat er nog kritische verenigingsleden zijn. Maar hoe zouden ze toch heten?

AB, 12 december 2009, 22:36

Ik ben zeker een fan van het programma. Laatst een onderwerp van dicht bij meegemaakt. Dan blijkt toch dat de echte journalisten van het onderwerp niet naar de waarheid op zijn maar naar sensatie. Dat viel heel erg tegen. Vooral een programma dat enorm respect heeft bij zijn kijkers. Er moet dan echt meer onderzoek naar beide kanten!!! Kijk bijvoord naar aanleiding van het “onderzoek” naar foie gras naar http://www.youtube.com/watch?v=ABeWlY0KFv8.

Frans, 13 december 2009, 10:30

mensen als Antoinette, Jan Mulder en Pauw en Witteman zijn de verloedring van de maatschappij,
ze zitten zichzelf op een schijnheilige manier verschrikkelijke te verrijken

marc van wietmarschen, 13 december 2009, 11:59

Antoinette, van harte gefeliciteerd.

Het is je echt van harte gegunt na al die jaren dat jij je inzet voor de misstanden in de maatschappij.

De wereld zou er een stuk aangenamer uitzien als er meer “Antoinette Hertsenberg`s” waren op deze wereld.

Arie Peters, 13 december 2009, 15:21

Beste Antoinette. Van harte gefeliciteerd met je onderscheiding en geniet er maar van.

Henk, 14 december 2009, 15:12

Zelfvoldaan en vol lof over zichzelf….
illegaal bouwen op eigen grond etc.

is inhoudelijk totaal niet op de hoogte en laat mensen ook zo fijn (niet) uitpraten….
dierenactivist en dat voor ca. € 400.000 salaris. Journalist? De volgende wordt zeker Alberto Stegeman(worst)......

De Bap, 14 december 2009, 15:15

Geachte mevrouw, ga eens voor die prijs ‘Independer’  aanpakken. U weet wel, waar u zo vol lof over bent en die gewoon een assurantie-tussenpersoon is die (zwaar) geld verdient aan hun verzekeringen…. als een Maatschappij niet genoeg belaat, wordt deze niet op de site geplaatst.

Dat zou pas ‘journalistiek’ zijn….

Partybooi, 14 december 2009, 15:30

Antoinette deed pas iets aan het dsb dossier nadat dbs stopte met adverteren in het tros kompas. Daarvoor werd er niets aan dsb gedaan. Sterker nog; dsb werd in een ‘‘objectief onderzoek’’ van tros radar nog aangehaald als ‘‘voordelige optie’‘.
Bah ordinaire geldwolf, links lullen, rechts vullen!

Leander, 14 december 2009, 16:37

terecht die prijs, zeer goede journalistiek.
Ga zo door!

Marc van Wietmarschen, 14 december 2009, 17:36

Als ik alle reactie`s lees, dan kom ik tot de conclusie dat mensen het haar wel of juist niet gunnen.

Ik kan dus niet anders concluderen dan dat deze personen op de een of andere manier “terecht” door Antoinette zijn aangepakt in een van haar programma`s.

Als je het opjectief bekijkt, dan is de prijs die ze heeft gewonnen, meer dan terecht.

jan, 14 december 2009, 21:19

Proficiat! Dik verdiend. Ojectieve verslaggeving en zeer goed geinformeerd indien een onderwerp of een misstand aan de kaak wordt gesteld.

ton, 14 december 2009, 21:26

Ik snap niet dat “de Tros"haar zo’n langdurig contract geven.Zij krijgt al aardige trekjes van een dictator.Denkt altyd gelijk te hebben.Hoe objectief is zij?Graait,linkse standpunten, rechts zakken vullen.

frans, 15 december 2009, 13:44

400.000 euro verdienen, ze moet zich kapot schamen

Herman Spinhof, 15 december 2009, 16:45

Gefeliciteerd Antoinette Hertsenberg en redactie van Tros Radar! Geniet er van!
Ik dacht even tussen de aanhang van Geen Stijl te zitten, bij het lezen van deze reacties! Wat een kinnesinne van @frans; @ton; @partybooi etc. Graag zou ik willen weten welke journalistiek relevante prestaties geleverd zijn door genoemde ‘reaguurders’!Laat eens zien! Anonymi.

Partybooi, 16 december 2009, 10:25

Kinnesinne???
Slechte journalistiek bedoel je! Kijk eens op forum.trosradar.nl, daarwordt al jaren geklaagd over dsb, niet door 1`persoon maar door honderden. En NOOIT heeft Tros radar er iets aan gedaan, geen enkele aandacht werd er aan dsb geschonken. Met welke reden en waarom eigenlijk niet?  Omdat DSB zo’n beetje de hoofdadverteerder was in de Tros kompas. Dubbele belangen dus.
Nederland is een halve bananenrepubliek aan het worden.

Marc van Wietmarschen, 16 december 2009, 10:56

@Partybooi

Feit is dat er in Nederland heel veel niet in de haak is, dus niet alleen met de DSB bank, en dan moet je keuzes maken in je programma.

MIKe b., 16 december 2009, 14:57

Ze is een beetje een sensatieschopper (zie RADAR over papegaaien). Ik vind het ook jammer dat ze allerlei kookboeken op de markt brengt “over de rug” van haar journalistiek werk. En ons kent ons, de in de talkshows wordt ze heel makkelijk uitgenodigd om die nonsens te promoten.

Ikke, 17 december 2009, 20:49

Dit mens is geen journalist maar een over het paard getilde oplichtster, die alleen maar haar man( de terrorist) napraat. Wat een belediging voor deze prijs.

w van de laar, 21 december 2009, 21:57

Geweldig Antoinetten Hertsbergen Van harte gefeliciteerd .Ik kijk altijd naar je programma.
wat een Gemeen in uitdrukkingen kunnen mensen zijn o.a 40 en 39 niet aardig

piet bakx, 25 december 2009, 07:35

Antoinette, van harte gefeliciteerd, met jouw informatieve en vasthoudende protestprogramma’s.
Jij hebt vele mensen een hoop ellende bespaard.
Zoals kortelings de slachtoffers van de hoge nota’s van blokverwarming.
Ik ken mensen die daarom zijn verhuisd en die stoken met een petroleumkacheltje.

lof en een kus

piet bakx en trees kleiss

raadgever, 1 januari 2010, 18:15

Ik wil u laten weten dat Mw. Antoinette Hertsenberg
goede zaken doet voor de burgers. Ga zo door,

arend riepen, 1 januari 2010, 22:40

ANTOINETTE LAAT ZE MAAR L…..
HOEWEL JE ER HEEL GOED UITZIET BEN JE MIJN TYPE NIET(GELUK VOOR JOU)
HOUWE ZO JE BENT KLASSE.
Groeten
Arend J.Riepen

Vraag, 2 januari 2010, 15:49

Ik herinner mij nog het progamma over het geneesmiddel Seroquel. Dit zou (heeft) de vreselijkste bijwerkingen. Het item ging echter over één geval in de USA. Een vervolg op dit item is nooit geweest. Er was terecht of onterecht veel onrust gezaaid. De gebruiker zit echter met de vraag wel of niet gebruiken. Bij navraag bij de psychiater bleek dit allang bekend te zijn. Niets nieuws onder de zon!
Radar gaat m.i. te vaak met de “hype” van alle dag mee.

Dominique Hackenberg, 2 januari 2010, 20:04

Journaliste??? Kom kom kom, een journaliste gaat opzoek naar feiten komt met onderbouwde reacties. Dit is absoluut niet het geval bij mevr. Hertsenberg. Kijk naar de Vleeswijzer ... wie heeft die in elkaar gezet en hoe… en een wasmiddelen test, die zeer slecht in elkaar gezet is…. Mevr. Hertsenberg heeft geen geld voor een gedegen onderzoek (telegraaf) en zet vervolgens een ongefundeerde uitslag neer in haar programma. Nee verdient is deze prijs zeer zeker niet!

Vaag, 2 januari 2010, 22:42

Nou van harte gefeliciteerd. Ik kijk je programma altijd samen met mijn grote vriend korrel zout en vinden het altijd een super propaganda.

Hans Vego Journalist en Zanger, 2 januari 2010, 22:49

Vind het geheel terecht! Feli, Antoinette! Bovendien vind ik haar lekker streng kijken… :-)

Bert van leeuw, 3 januari 2010, 06:43

Zwart wit journalistiek om snel en gemakkelijk te scoren.niks, maar dan ook helemaal niks met waarheidsvinding en objectiviteit te maken…
Tros opgelicht en radar zouden indien ze objectief durven te zijn een programma over mevr. Hertsenberg moeten maken met als thema.. Mevr. Hertsenberg verdient geld als water over de rug van de belasting betaler met onoprecht sentiment en broddel journalistiek. Poppenkast!

henk, 3 januari 2010, 11:27

Is TROS radar journalistiek? En dan ook nog van het goede soort?
Zelfs voor een TV programma stelt het niets voor. Consumentenprogramma’s, lekker makkelijk te maken, bijna iedereen kan het.

Overigens een zeer arrogante vrouw, op de radio legde ze uit dat 2 of 3 keer de balkende norm (let wel exclusief de vele schnabbels van enkele tonnen die alle Hilversumse jongens en meisjes via eigen BV-tjes binnen harken) niet teveel was voor haar unieke talent.

Type links lullen, rechts vullen. Past dus goed in het publieke bestel.

Olivier, 3 januari 2010, 12:00

Jezus, echt weer een Nederlandse reactie. Is er iemand die opvalt in haar werk, moet de kop eraf. Nee, de journalist van het jaar moet vooral saai, onopvallend, weinig verdienend en politiek extreem correct zijn. Nog los van het feit dat ik het een totale onzinprijs vind. In de serie de Gouden Eikel, de Zilveren USB-stick en de zwaar verchroomde Bloembak.

Richard Sorge, 5 januari 2010, 14:36

Door het uitroepen van Antoinette Hertsenberg tot Journalist van het Jaar heeft deze prijs dezelfde status gekregen als de Gouden Oorkonde die bij iedere slager in de etalage ligt.

Frank, 4 februari 2010, 19:45

Ik wilde mijn enthousiasme kenbaar maken, maar wat een vreselijk reacties krijg ik dan te verwerken.
Vanavond (4.2.2010) een interview op de radio gehoord. Hoe triest zo’n interviewer en hoe open en geweldig Antoinette reageert. Dat is pas klasse! Wat een eerlijke persoonlijkheid en wat zitten die reagerende kereltjes er vreselijk naast! Ik wil haar dus graag eens persoonlijk spreken…. en wacht op een uitnodiging!

Nick, 5 februari 2010, 10:10

Als je gelooft in de schepping en het darwinisme als fabeltje ziet, dan ben je toch wel behoorlijk de weg kwijt.

JB, 6 februari 2010, 12:48

Het geeft te denken dat ze ondanks haar lidmaatschap van de Zevende-dags Adventisten toch beloond kan worden met een prijs waarvoor een kritische opstelling en objectiviteit essentiële voorwaarden zijn. Dat ze dat gedachtegoed onderschrijft is al heel wat langer bekend dan het interview dat nu de headlines heeft gehaald.

Het geloof dat het leven op Aarde nog maar enkele duizenden bestaat is niet meer en minder dan volslagen achterlijk. Dat Hertsenberg met haar zogenaamde onderzoeksbereidheid en vasthoudendheid niet even de moeite neemt om zich te laten informeren door het eerste de beste wetenschappelijke boekje over dit onderwerp zegt veel over haar.
Hebben jullie al spijt, Villamedia?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.