word studentlid

— dinsdag 31 januari 2012, 11:18 | 38 reacties, praat mee

ANP werkt samen met NU Foto

Persbureau ANP en sociale fotosite NUfoto gaan per 1 februari samenwerken. ANP Foto gaat vanaf die datum op regelmatige basis foto's publiceren van een groep door NUfoto geselecteerde lezersfotografen. Het gaat om zogeheten 'trusted photographers', van wie bekend is dat ze vaak goede nieuwswaardige beelden aanleveren. Het ANP wil met deze beelden zijn nieuwsaanbod op een verantwoorde wijze aanvullen vooral waar het gaat om onverwachte gebeurtenissen als rampen en calamiteiten. Volgens het persbericht zijn 'burgerfotografen of semiprofessionals vaak eerder ter plaatse en maken zij ook nog eens heel goed bruikbare foto's. Het ANP gaat deze beelden via NUfoto aankopen en licenseren. De selectie van trusted fotografen garandeert dat de bron van de foto te vertrouwen is. Dat is van cruciaal belang omdat een ANP-foto altijd waarheidsgetrouw moet zijn.' Laatste wijziging: 2 februari 2012, 15:22

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

38 reacties

wim hendriks, 31 januari 2012, 14:05

Wel,wel,ANP heeft de weg gevonden om gratis foto’s te krijgen, die ze zelf niet hebben en kunnen maken(alle fotografen in vaste dienst eruit) en nog erger ze hoeven niemand meer te vragen om beeld, want zoal je weet zijn die 112 jongelui gratis, zeker als ze bij NU.nl publiceren.Hoe ik dat weet? bel ze maar eens en zeg dat je iets aan hun wil verkopen,je krijg de wildste antwoorden. Dank u dat ANP om nog enigszins een boterham mee wil verdienen voor de fotografen, het beleg vraag ik al bij mijn vrouw om dat te verdienen. Waar blijf de solidariteit van “eerlijk verdelen”,als het toch gratis is.een oplossing hiervoor? ,Ja die heb ik wel.

wim hendriks, 31 januari 2012, 15:12

Volg Ronald Speijer op Facebook.over dit onderwerp.

Ronald Speijer
Eerst je vaste fotojournalisten de tent uit werken en dan met aaipotfotografen gaan werken. De teloorgang van het vak in één zin samengevat. Algemeen Nederlands PRUTSbureau.
Persbureau ANP en sociale fotosite NUfoto gaan per 1 februari samenwerken. ANP Foto gaat vanaf die datum op regelmatige basis foto’s publiceren van een groep door NUfoto geselecteerde lezersfotografen. Het gaat om zogeheten ‘t…
Lees verder
Vind ik niet meer leuk ·  · Delen · 2 uur geleden in de buurt van ‘s-Gravenhage, Zuid-Holland ·
Jijzelf en Noud van den Boer vinden dit leuk.
Ronald Speijer is oud bestuurslid geweend van de NVF

Evert, 31 januari 2012, 16:42

Zal mij benieuwen hoe snel blijkt dat de bron niet te vertrouwen is ;-), ‘De selectie van trusted fotografen garandeert dat de bron van de foto te vertrouwen is’. Maar hoe je het ook bekijkt het is immers goedkoop, een misser is dus niet erg.

cris, 31 januari 2012, 17:41

@ Wim Hendriks

Je haalt een aantal zaken door elkaar.

-Aaipotfotografen? Je bedoelt vast iPhone-fotografen, maar het gaat hier niet om jouw technologische kennis;

-Nieuws moet steeds sneller op websites verschijnen. Als ergens iets gebeurt en er is toevallig iemand met een camera, zal die persoon altijd sneller zijn dan wanneer het ANP er iemand naartoe moet sturen;

-Bij belangrijk nieuws zal het ANP volgens mij altijd nog een professionele fotograaf er op af sturen, ook als er -vanwege de snelheid- eerst een ‘amateurfoto’ gebruikt is om de websites snel van beeldmateriaal te kunnen voorzien.

Harvey, 31 januari 2012, 17:47

Wat een onzin en vooral wat een arrogantie…....ja een burgerfotograaf die op moment van een ramp nou net vakken staat te vullen bij de Albert Heijn,  stadspost rondbrengt of net middagdienst heeft als schoonmaker (Niks mis met dat al dit werk overigens)  Of denkt ANP dat de zeergewaardeerde “trusted fotograaf” van dat ene incidentele fotootje van (pak hem beet) 20 euro kan leven?

Robert Goddyn, 31 januari 2012, 18:03

Ik ben benieuwd wat AFP, DPA, EPA en Getty photo ervan vinden die ook deze foto’s te zien krijgen, nieuwe fotoclub is geboren nu nog kwik kwek en kwak in de fotografie en klaar is het met een i-Phone of zonder maakt toch niets uit, wel gezellig kunnen ze allemaal zeggen ik ben een anpetje-fotograaf.

wim hendriks, 31 januari 2012, 18:30

@cris,
Beste Cris ,zoals heel veel mensen doen, heb je niet goed gelezen,het gaat niet om het nieuws,het gaat om GRATIS foto’s.
Het gaat niet om snelheid,technische hoogstandjes van een telefoon,niet om amateurfotografen, maar om ANP’s “beleid”.
over het verkrijgen van gratis fotowerk.

Arnold Reyneveld, 31 januari 2012, 19:32

Met stijgende verbazing lees ik met enige regelmaat de weerstand tegen dit soort initiatieven van redacties. Het zou het einde van fotojournalistiek zijn, het is pure broodroof, het is voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Wat het ook moge zijn: Get over it! Ons vak verandert. Dat deed het altijd al, maar nu gaat het gewoon erg snel. En ergens is dat maar goed ook, want daardoor worden we gedwongen onszelf te ontwikkelen en te vernieuwen. En scherp te blijven.

Maar dan moeten we wel vooruit willen gaan…

Want laten we het eens vanuit het standpunt van ANP, Nu.nl of Metro (die enige tijd geleden ook een dergelijke dienst startte) bekijken. Dan kan ik als fotograaf niet anders concluderen dat men uitstekend kansen benut om sneller en vollediger nieuws te verslaan. En ook die kwaliteit zit wel snor omdat NU.nl dus kritisch kijkt wie binnen de groep ‘trusted photographers’ thuishoort. Over die naam valt nog wel wat te twisten trouwens. Maar feit is dat de redactie daarmee dus goed kijkt naar fotografie waar de lezer op zit te wachten, en die ook technisch ruimschoots voldoet aan de eisen die men stelt. Want hoe nobel ons vak ook is…om werk te verkopen, is het belangrijk dat we (in bepaalde opzichten) maken wat klanten willen zien. Dat verandert blijkbaar. Weerstand bieden kan, maar zal ons niet helpen.

Laten we niet meesmuilend doen over fotografe(re)n en filmen van nieuwswaardige onderwerpen met een iPhone, zoals ik hierboven een enkele keer proef. Uiteindelijk maakt het geen bal uit waarmee een uitstekende nieuwsfoto gemaakt wordt. Inhoud, gekoppeld aan nieuwswaarde speelt daar een rol. En legio voorbeelden voorhanden: De eerste foto’s van de crash van het Turkish Airlines toestel bij Schiphol bijvoorbeeld. Maar ook de filmpjes die onlangs opdoken uit Syrië. Als professional dien je ontwikkelingen als de iPhone niet af te serveren, maar te omarmen. Ze bieden je werk extra mogelijkheden.

En als laatste de vergoeding die ANP/NU.nl betaalt: Bij mijn weten zijn er in het journalistieke landschap genoeg media die minder betalen voor een nieuwswaardige foto…

cris, 31 januari 2012, 20:29

@ Wim Hendriks

Dag Wim, zoals Alexander en Arnold ook al zeggen, er wordt wel degelijk voor de foto’s betaald.
ANP is niet op zoek naar gratis beeld, maar naar treffend beeld: Als er iets gebeurt moet er tegenwoordig binnen enkele minuten al iets ‘het net’ op, en nieuws-sites doen daar graag een foto bij. En terecht, want dat is prettiger voor de lezer (/kijker).
Het voorbeeld dat Arnold noemt van de Turkish Airlines crash is perfect: Iemand rijdt langs in zijn auto en maakt wat foto’s, en de ‘echte’ fotografen arriveren zsm daarna voor de professionele foto’s.
En wat is daar mis mee? Dat de technologie er nu eenmaal is, is een feit. Wat de beroepsgroep ermee doet, is de uitdaging.

En daarbovenop: Die ‘snelle foto’ zou je als beroepsfotograaf toch niet gehad hebben, omdat je simpelweg niet overal tegelijkertijd kunt zijn. Er is dus zeker geen sprake van broodroof.

Kijk naar jezelf, kijk naar de markt, en denk: Waar liggen de kansen voor mij? Dat lijkt me momenteel nuttiger dat te klagen over een initiatief als waar we het hier over hebben .

cris, 31 januari 2012, 20:32

@Robert

Robert, denk je nou echt dat EPA, AFP, DPA en Getty nooit ‘citizen journalism’ gebruiken? Kijk eens goed naar bijv. de revoluties in het Midden-Oosten, en je ziet dat daar een heleboel ‘burgerfoto’s’ vandaan kwamen.

Robert Goddyn, 31 januari 2012, 20:51

Ja ik ben er zelf geweest ik weet dus waar ik het over heb en jij ? Maar de meeste zijn dus nooit gebruikt en waarom het waren geen ‘trusted photographers’ niemand kon het controleren of de beelden waarheid waren, is meer voor de maker zelf om te laten zien dat zij er ook bij waren. En daar is het ook goed voor, voor hun zelf niet voor wire agencies.

wim hendriks, 31 januari 2012, 20:51

Beste,Cris,Alexander en al die gene die geloven dat er betaald word,neem de proef op de som,bel ze zeg dat je mooi beeld heb…geef niet wat vraag, wat betalen jullie voor een goede foto.Je krijgt uiteenlopende antwoorden,de mooiste is “stuur maar op WIJ kijken wel of het bruikbaar is en geheid hij staat in hun fotosite en betalen homaar,
En het ergste, ze hebben de gaten alweer opgevuld voor hun ontslagen fotografen, gratis en voor niets en geen haan die er na kraait.

wim hendriks, 31 januari 2012, 20:59

Hoort bij 13
correctie;
En het ergste, ze hebben de gaten alweer opgevuld bij ANP voor hun ontslagen fotografen, gratis en voor niets en geen haan die er na kraait.
er was een woord weggevallen

Bas de Meijer, 31 januari 2012, 21:09

Sorry Wim, maar volgens mij zie je spoken die er niet zijn. Kun jij foto’s in de database van ANP aangeven die zij hebben gekregen op de manier die jij nu aangeeft? Dus ‘stuur de foto maar op, wij kijken wel’ en dan stiekem gewoon in de database zetten? Dan zou ANP het auteursrecht schenden en denk dat dat het ANP veel teveel zou kosten om het risico te lopen.

Wat betreft de gratis opvulling van de ontslagen fotografen? Hoezeer ik de ontslagen ook betreur en het geen goede zaak vind, ANP gebruikt gewoon freelancers en betaalt die ook. Niet veel, maar dat doen ze al heel lang niet.

wim hendriks, 31 januari 2012, 21:41

Beste Bas ,ook jij leest het niet goed, ik heb het over NU.nl die dat doet.Je moet mijn verhaal wel van vooraf aan lezen.dan kom je van zelf op ze.

Robert Goddyn, 31 januari 2012, 21:44

Nou zover ik weet is ANP de beste betaalde, elke klus is 200 Euries maak je foto stuur die op komen ze in de ANP Feed dan betalen ze 200 Euries, maar dan niet raar op staan te kijken dat ze ook bij EPA, AFP, DPA en Getty staan en daar krijg je niets voor.

cris, 31 januari 2012, 21:51

Wim, Wim, Wim,

Volgens mij zit je jezelf helemaal op te vreten. Niet doen.

Een paar dingen:

-Jij hebt misschien ooit in het verleden naar het ANP gebeld om beelden aan te bieden. Maar je bent niet de enige. Je wilt niet weten hoeveel mensen er bellen om beeld aan te bieden. En het merendeel is prut. Daarom willen ze graag eerst beelden zien voordat ze tot aankoop overgaan. En dat is terecht. Er wordt een hoop prut aangeboden. En als ze beelden aankopen is daar zelfs een heel protocol voor.

-Ze betalen dus WEL voor foto’s. En ja, ook via NuFoto, waar het hier om gaat.

-Je zegt dat ze hiermee de gaten na de ontslagronde onder fotografen opvullen. Dat is gewoon onzin. Want nogmaals: De NuFoto’s worden gebruikt voor de primaire beeldbehoefte, voor de snelle foto. Daarna worden de professionals op pad gestuurd, en ja, dat zullen vaak de beelden zijn die de kranten halen.

-Opkomend nieuws is niet de enige soort nieuws. Het meeste wordt gepland, en dat zullen ze niet zo gauw met nu-fotografen doen. Dus genoeg klussen voor professionals.

-Je zult zelf wel toe moeten geven dat, als er bijvoorbeeld een bus in brand staat ergens, een foto van een brandende bus pakkender is dan een foto van een uitgebluste bus. 3x raden wie de foto van de brandende bus gemaakt zal hebben.. juist: De toevallige passant.

-De foto’s van de Nu-Fotografen gaan op basis van aanbod, niet sturing. En de fotoredactie bij het ANP is voornamelijk met het inzetten van fotografen bezig. Betaalde klussen voor professionals.

-Zoals ik al zei: Er is meer nieuws dan ‘opkomend nieuws’. Juist voor fotografen. Portretten, persconferenties, sportwedstrijden, in en om Den Haag, etc etc etc, er is genoeg te doen. Of denk je dat die paar ‘trusted photographers’ die aan Nu leveren alles gaan doen? Dat zou niet eens kunnen.

wim hendriks, 31 januari 2012, 21:54

nog een reactie Bas Nu.nl krijgt de foto’s gratis.
ANP “werk samen” met NU.nlFOTO,er is maar EEN conclusie gratis foto’s .
Denk je nog echt dat ze freelance fotografen inhuren? Buiten de fotografen die ontslagen, zijn met een intentieverklaring, dat ze nog foto opdrachten krijgen?neen dus.
De fotografen met een intentie verklaring moeten uitkijken dat ze door deze 112jongens worden weggegooid.

Bas de Meijer, 31 januari 2012, 22:03

@Wim Hendriks
Ik citeer: “Beste,Cris,Alexander en al die gene die geloven dat er betaald word,neem de proef op de som,bel ze zeg dat je mooi beeld heb…geef niet wat vraag, wat betalen jullie voor een goede foto.Je krijgt uiteenlopende antwoorden,de mooiste is “stuur maar op WIJ kijken wel of het bruikbaar is en geheid hij staat in hun fotosite en betalen homaar,”

Nu.nl betaalt inderdaad niet voor de foto’s op NUfoto.nl. Volgens mij zijn ze daar ook best wel helder in. Als je ze niet gratis wilt leveren, dan lever je ze toch niet?

NUfoto.nl betaalt ook niet voor de foto’s die via hun in de ANP-feed terecht komen via de samenwerking van ANP en NUfoto.nl. ANP betaalt namelijk voor die foto. En misschien vind je het vreemd, ik geloof inderdaad dat ANP voor die foto’s gaat betalen.

@Robert:
Als je foto’s aan ANP levert weet je vooraf dat dat een all-package deal is. Zij mogen de foto’s op allerlei manieren verkopen, jij niet. Dat weet je van tevoren. Daarom zou je mij niet horen zeggen dat ANP goed betaalt, laat staan het best betaalt.
Voordeel van ANP is dat je zeker weet dat je die 200 euro’s krijgt, wel of geen plaatsing. Dat geeft een zekerheid. Daar kies je voor of niet.
Lever je via Novum dan krijg je steeds een deel van de omzet die je foto genereert. Als je veel plaatsingen hebt, haal je die 200 euro ook. Maar bij alleen een plaatsing op bijvoorbeeld een website, dan haal je het bij lange na niet. Maar je kunt en mag die foto ook op een andere manier verkopen. Dat is ook een keuze.

wim hendriks, 31 januari 2012, 22:06

Ha beste Cris,dat is heel lang geleden dat ik me heb opgevreten van nijd.
Ik stel alleen iets aan de kaak,GRATIS foto’s verkrijgen, door met een organisatie in zee te gaan die daar op inspeelt.
Daar stoor ik me aan.

Evert, 31 januari 2012, 22:37

Even een leuk voorbeeld de KNRM doet het al jaren, ongelukken zelf fotograferen en de voorlichter cq medewerkers leveren ze gratis aan het ANP en kranten. Van een fotograaf is geen beeld meer nodig. Denk even aan de klipper Almere die zonk bij Hoorn met school kinderen. Slachtoffers/ mensen zelfs nog aan boord iedere krant gebruikte de beelden. Bijschrift ANP fotograaf KNRM. Wat een gratis reclame.

De KNRM doet het ook niet voor niets publiciteit levert sponsorgelden op. In hun eigen verordening aan de schippers vragen ze zelfs iedereen foto’s voor publiciteit te maken, ik dacht altijd dat hulpverleners er waren om hulp te bieden. En niet als hulpverlener aan boord te komen en foto’s te maken, dat is niet netjes. Politie en brandweer doet al jaren het zelfde. Ofwel wij zijn een uitstervend soort ;-)Ik begrijp dat met de huidige voortschrijdende ontwikkeling men gebruik wil maken van iedereen zeker als het goedkoper is. De consequentie is echter dat men er te laat achter komt dat er geen fotografen meer zijn. En dan ???

cris, 31 januari 2012, 23:56

Wim,

Lees het artikel nog eens. Er staat namelijk letterlijk, en ik citeer: “Het ANP gaat deze beelden via NUfoto aankopen en licenseren”.
Ook in de andere berichtgeving over de samenwerking lees ik dat. En het is al vaker op die manier gebeurd. De bestaande afspraken zijn volgens mij gewoon vernieuwd en efficiënter gemaakt, er zal vaker gebruik van gemaakt worden.

wim hendriks, 1 februari 2012, 08:54

Beste Cris niets mis mee,KNRM levert NIET elke dag deze gratis beelden.of heb ik het mis,gaan ze ook op pad om zeeongelukken te fotograferen elke dag gratis dieselde verstoken voor   tja misschien gebeurd er wat.Hou het wel in perspectief.

Gerrit de Heus, 1 februari 2012, 08:59

Misschien is deze uitspraak wel van toepassing op een aantal fotografen:

‘Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de intelligentste, maar degene die het best op verandering inspeelt.’ - Charles Darwin

De markt is veranderd en zal nog verder veranderen. Terugkijken heeft geen zin. Voor een serieuze fotograaf die zijn brood ermee moet verdienen, is de journalistiek al lang geen optie meer.
Hoeveel fotografen zijn er nog die hun brood met (alleen) journalistiek werk verdienen? Bestaan die eigenlijk nog?

Bureaus als ANP en Novum doen alles om hun hoofd boven water te houden, waardoor ze fotografen (te) weinig betalen. Maar dat is hun goed recht. Als fotograaf beslis je zelf of je daar in meegaat of niet.
Zelf ben ik afgehaakt toen het ANP het exclusieve recht eiste op de foto’s die een freelancer maakt. Dus je maakt voor € 200 een serie foto’s, het ANP verkoopt die foto’s aan alles en iedereen en jij kunt daar voor de rest van je leven niets meer mee. Dan heb je eigenlijk de plichten van iemand in loondienst, maar niet de rechten. Vandaar dat het ontslaan van de vaste fotografen door het ANP een slimme zet was. Een freelancer kost bijna niets meer.
Denk aan de foto van Mauro ‘De Traan’, gemaakt door Koen van Weel. Bij mijn weten een freelancer, die daar dus € 200 mee heeft verdiend, terwijl het ANP daar duizenden euro’s mee binnen harkt. Het is een foto die de komende jaren zal blijven verkopen.

Maar blijkbaar zijn er nog voldoende fotografen die het werk zo leuk vinden, daar aan vast willen houden en vergeten dat ze ook ondernemer zijn.
Dat is het grootste probleem: fotografen laten zich door opdrachtgevers vertellen wat ze mogen verdienen en leggen zich daar bij neer. Maar als ondernemer ben je toch verantwoordelijk voor je eigen inkomen? Jij bepaalt toch zelf voor welk bedrag je werkt? Als een opdrachtgever niet of weinig wil betalen, dan neem je de opdracht niet aan. Simpel.

Gerrit

Arnold Reyneveld, 1 februari 2012, 09:33

Niet verrassend, maar ik sluit me volledig aan bij wat Gerrit de Heus hierboven zegt. Willen we het tij keren, dan zal die verandering voor een groot deel ook bij onszelf vandaan moeten komen. Makkelijk hoeft dat niet te zijn. Maar klagen over de kaalslag en het devalueren van ons vak alleen is al helemaal niet de oplossing…

Bas de Meijer, 1 februari 2012, 10:40

Gerrit, helemaal met je eens. Je bent ondernemer als fotograaf. Maar dat zijn de meesten niet gewend. En is inderdaad lastig.

wim hendriks, 2 februari 2012, 09:22

Beste Allemaal,
Jullie krijgen allemaal gelijk,ik ging in op een stelling,dat ANP in zee gaat met een organisatie die nieuwsfoto’s GRATIS verkrijgt, daar heb ik nu nog steeds bezwaar tegen.
Maar deze discussie is zeker interessant en leerzaam, nu aan het bestuur van de NVF om hiermee door te gaan.

Henk Magnee, 2 februari 2012, 14:34

Dat bureau’s als het ANP “hun” foto’s zo goedkoop mogelijk proberen te krijgen is al lang duidelijk.
Ik had in oktober van het afgelopen jaar een nieuwsfoto van een treinongeval in Meerssen.
Het ANP bood het royale bedrag van 50 Euro.
Als ondernemer ging ik niet akkoord, de verkoop in eigen beheer leverde ruim het twintigvoudige op.
Fotografen moeten zich als ondernemer manifesteren.
Zeker na 2014 als P2000 door een versleuteld netwerk wordt vervangen.
Dan wordt je helemaal afhankelijk van de persalarmering ... en dan ben ik echt benieuwd naar de echte nieuwsfotografie!

info@focuss22.nl, 2 februari 2012, 18:21

Ik heb dit punt al eens eerder aangehaald. Ok laat het zo zijn dat amateurfotografen en hobbyboeren er betaald voor krijgen, prima, maar het is wel de reinste broodroof voor de beroepskrachten en daar dient iets aan gedaan te worden. Mijn idee is heel simpel om dit probleem op te lossen. Alleen beeld afnemen van hobbyboeren/Amateurfotografen als er echt geen enkele mogelijkheid bestaat om aan beeld te komen. Zoals op die cruiseboot op het moment dat het daarbinnen mis ging, kijk dan kan ik me voorstellen dat daar beeldmateriaal van moet komen (mits veilig en betrouwbaar). Verder dient het werk uitgevoerd te worden door beroepskrachten zoals het hoort. Wij leven er van ondanks dat tarieven ook triest zijn te noemen want soms krijg je net voldoende voor een opdracht om een parkeerticket te kopen. Nogmaals bescherm het beroep fotojournalist. Dan refereer ik naar de 1e reactie hier. Ik kom vervolgens bij nummer 29. Henk. Gelijk heb je, in eigen beheer levert het soms meer op als beroepskracht, maar voor dat je het verkocht hebt heeft iemand met zijn mobieltje de foto al verzonden voor dat jij ter plekke bent. Ik ga daarom nog maar zelden op ongevallen af. Je moet vaak lang rijden om uiteindelijk een foto te schieten die door een ander al verzonden is naar de media. Terwijl wij als beroepskracht in verhouding beter beeld kunnen leveren en de mogelijkheid hebben om dieper in te gaan op een onderwerp.  Het snelle nieuws zoals branden, ongevallen en dergelijke, je kunt er op af gaan,maar veel nut heeft het niet, tenzij je een goede afspraak maakt met de redactie/uitgever over dit soort opnames. Helaas is het opboxen tegen steeds lagere tarieven. Dit komt mede door de gretigheid van amateurs/hobbyisten die al tevreden zijn met naamsvermelding. Tja en als zij gratis kunnen leveren dan is dit vanuit de visie van een ondernemer zoals wij zelf natuurlijk aantrekkelijker dan als iemand betaald moet worden. De redenatie van de uitgevers is logisch, maar de vraag is, wat is belangrijker snelheid en een lelijke plaat of een mooie plaat die iets meer kost en waar iedereen de dag erna nog over praat ? Maar nogmaals om dit soort discussies te voorkomen zeg ik maar een ding. Schoenmaker, blijf bij je leest. Kijk wel naar nieuwe mogelijkheden, maar iedereen moet zijn werk met liefde kunnen doen. Hobbyisten en Amateurs, ik noen jullie hier negatief in dit verhaal, maar ooit zijn wij beroepskrachten ook zo begonnen, maar uit mijn ervaring ging dit op een andere manier en op een eerlijke manier. Ik vond het destijds een eer als ik mocht samenwerken met een beroepskracht. Deze leerde me het vak.  Voor fotografie moet je passie hebben.Helaas zijn er ook veel amateurs waar geld belangrijker is dan passie en zij zijn het die de markt verzieken. Net als die discriminatieverhalen betreffende alochtonen. We scheren ze allemaal op een kam terwijl er maar een klein clubje is die het verziekt voor de rest. Maar ok, ik kan hier nog veel meer woorden over schrijven. Mijn stelling is. Laat het fotograferen over aan beroepskrachten tegen redelijke tarieven. Amateurfotografen niks mis mee, maar erken jullie positie. Wij beroeps hebben ook niet het eeuwige leven, wellicht als we stoppen kunnen we jullie aanbevelen en zo ook groeien tot beroepsfotograaf. Liever in vrede dan straks in onvrede.

Gerrit de Heus, 3 februari 2012, 09:17

Bij (onverwachte) nieuwsgebeurtenissen is er vrijwel altijd wel iemand aanwezig die een foto kan maken. En dan is het slim van het ANP om daar gebruik van te maken.
Volgens Johan Groeneveld, adjunct-directeur van ANP Producties is dat ook de reden om gebruik te maken van amateurfotografen:

http://bit.ly/yKvOdX

Veel professionele fotografen denken daar anders over en zijn bang voor (oneerlijke) concurrentie. Voor mij persoonlijk maakt het niet uit. Ik ben al jaren geleden gestopt met dit soort nieuwsfotografie.

Mooi dat ANP deze amateurfotografen ook betaalt. €100 voor een serie. Dat is de helft van wat ze aan een professioneel fotograaf betalen. Maar…als je vindt dat de foto’s het waard zijn om te publiceren, waarom betaal je dan niet het gangbare tarief?
Gisteren zijn de eerste foto’s door ANP afgenomen:
http://bit.ly/wUOBXL

Maar wacht eens even…Is dat een calamiteit waarbij je afhankelijk bent van de snelheid van de burgerjournalistiek?
Nee dus. Hier had je een fotograaf naartoe kunnen sturen.
En nog iets: als je gebruik wilt maken van burgerjournalistiek, maar alleen met ‘Trusted Photographers’ werkt. Dan moet je toch wel heel veel ‘Photographers’ gaan ‘trusten’. Nieuws kan overal opduiken en dat is de kracht van burgerjournalistiek. Burgers met camera’s zijn ook overal.
Het ANP betaalt voor deze foto’s de helft van het gangbare tarief en bespaart dus €100. Zeg nu eens eerlijk ANP. Is het jullie daar niet gewoon om te doen?

Gerrit de Heus

Peter de Journalist, 3 februari 2012, 17:11

Nou ja, als de niet-professionele fotograaf meer vraag voor zijn of haar foto, kunnen de professionals misschien in de toekomst een einde zien aan de voortdurende dalende lijn van prijzen die voor persfoto’s worden betaald. Ik hoop het maar, want de berichten over z.g. wurgcontracten die liegen er soms niet om.

Henk Magnee, 4 februari 2012, 16:07

Ik wil nog graag reageren op het bericht van Jean-Pierre Geusens.
Inderdaad zijn velen van ons ook ooit als amateur gestart met het aanbieden van beeldmateriaal bij redacties.
Maar dat was wel tijdens een fotografische opleiding aan een (buitenlandse) academie.
Ooit was er een minister die vond dat het afschaffen van de vestigingseisen voor een fotograaf goed was voor de concurrentie.
Dat bleek dus niet zo , net als met veel andere ministeriële initiatieven.
Kijk bijvoorbeeld naar België, waar de vestigingseisen voor een fotograaf wel nog bestaan.
Daar is het aanbod van amateurs bij bladen veel minder.
Het aanbod bij websites is niet meer tegen te houden maar het in ere herstellen van het vak van fotograaf, toch ooit een vak met een behoorlijk aanzien, zou voorlopig al een stap in de goede richting zijn.

Hennie Keeris, 4 februari 2012, 17:20

Goed gezien Gerrit! (31) Ik ben het helemaal met je eens. Behalve dan dat voor de unieke foto van de “vertrouwde fotograaf” of van wie dan ook, eigenlijk meer betaald zou moeten worden dan alle professionele foto’s die er achteraan komen. Als het werkelijk een uniek beeld is en de waarheid laat zien en door ANP publicabel geacht wordt zorgt die namelijk voor de primaire aandacht en opvolgende media aandacht. Waar ook nog aan verdiend kan worden door ANP en NU foto. (het verhaal van NU dat het ze alleen gaat om een platform te bieden en er niks aan verdienen doet mij de wenkbrauwen fronsen)

Ook ik ben met nieuwsfotografie gestopt omdat,wanneer je een eenvoudig rekensommetje maakt, je erachter komt dat je dit niet kunt rondbreien met alle investeringen die er bij komen kijken.

Wel heb ik een tip voor al de fotografen die vinden dat ze te kort worden gedaan en toch in de nieuwsfotografie willen blijven werken. Wordt zakelijker, wordt ondernemer.
Dat is keihard nodig om het hoofd boven water te houden als fotograaf. Je kunt bijvoorbeeld denken aan samenwerking met je regionale “vertrouwde fotografen”. Geef deze mensen, die het vooral om het geld te doen is of een naamsvermelding, een tientje meer dan ANP en ze leveren jou de foto. Vervolgens kan jij met de media of ANP gaan onderhandelen en je eigen prijs bepalen. Vraagt wel investering in tijd en geld en je loopt risico. Maar dat doet elke ondernemer; ook het ANP. Succes!

Peter de Journalist, 9 februari 2012, 14:53

Wel leuk Henk Magnee, die vestigingseisen voor een fotograaf, maar naar mijn idee zou het volgende wel voldoende kunnen helpen, mits de redacties van kranten en bladen willen meewerken (want daar schort het soms aan)

Wat mij wel opvalt is dat nogal wat amateurfotografen geen lid van de NVJ (kunnen) zijn, laat staan dat er sprake is van een titelperskaart of zelfs Politie Perskaart. Als de kranten- en journaalredacties dat nou als maatstaf zouden nemen voor het publiceren van foto’s en filmmateriaal in kranten en tv-uitzendingen? Zo kunnen de “arme kerkratten” onder ons toch hun boterham verdienen en blijven de amateurs buiten. Wie dus professioneel wil worden moet dus lid van de NVJ worden en journalistiek bezig zijn om in aanmerking te komen voor het betaald publiceren van foto’s en filmmateriaal.

Robert Goddyn, 13 februari 2012, 10:42

13-02-2012 ook vandaag in de Volkskrant “Burgerpaparazzi” maar als je goed kijkt naar de fotografen zijn bij NU.nl 30.000 waarvan er 24 gekozen zijn om aan ANP te leveren is dus - 1% en dan als je naar de foto’s kijkt ik zou dit niet willen fotograferen dus het is goed dat zij dat wel doen en dan voor 50 Euries ja ja 3 uur op het ijs staan of vrij nemen van je werk om dat te maken, dus top dat zij dat doen bellen ze mij tenminste niet voor die onzin top.

photopress, 29 december 2021, 13:22

Fijn dat er zo mee gedacht wordt met fotografen en het buitenspel.zetten van amagragen zoals ik ze vaak ook noem
Ik denk dat er een duidelijke afspraak moet komen voor de tarieven voor foto en ander mediacontent wat het ook mogen zijn.
Hierdoor zouden er dus vaste prijzen moeten worden betaald plus onkosten worden vergoed voor content.
Als de amagraag dan voor een slechte foto het zelfde zou ontvangen als een goede fotojournalist dan zou de keuze dus al snel naar de beste foto gaan.
Ik kan me voorstellen dat men nu zegt wat is de prijs dan voor een foto en wat zijn onkosten? helaas daar heb ik ook niet één twee drie een antwoord op.
Het één en ander hangt van opdrachtgevers of zij die het materiaal af nemen.

Wanner je een foto wil plaatsen en geen kiekje van een amagraag die beiden evenveel kosten dan krijgen de fotojournalisten ee ook weer lol in op op of naar een opdracht te gaan.
En de media is er bij gebaad dat ze een foto krijgen die op zichzelf een verhaal vertellen die de situaties goed weer geeft.
Hiermee zou niet alleen de fotojournalisten gebaad zijn maar ook hulpverleners enz.omdat die dan vakmensen zien die de situaties bespreken en overzien.
Althans zo deed ik het in mijn carrière.
Dat heeft weer voordelen dat je zelf wordt uitgenodigd om te fotograferen als je in een situatie terecht komt waar ze je liever(amateurs verpesten het dus ook hier al) geen pers bij willen hebben .
Mede hierdoor heb ik nooit problemen gehad zoals pers of fotojournalisten nu hebben en ze dus bedreigd worden.
Het is een spel wat u samen moet spelen en daar hoort uiteraard een goede beloning bij voor foto’s enz.
De meeste journalisten zien een fotograaf als onkosten post hierdoor worden ze niet als serieus beschouwd en gaan ze er vaak als eerste uit.
Niet om dat ze in de ogen van de redactie geld kosten maar omdat journalisten vaak uit eigenbelang handeld om zelf niet aan de bedelstaf te geraken maar zegt een goede journalistieke foto gemaakt door een vak vrouw of man niet meer dan 1000 woorden en is de blikvanger bij een artikel .
Helaas zo de redacties het vaak niet helaas dus uit eigen belang.
Of een andere manier stoep met het leveren van foto’s als men weet dat ze niets meer opleveren daarr.komennze vroeg of later als.het te laat is wel op terug

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.