e learning nvj

— donderdag 6 januari 2011, 14:33 | 13 reacties, praat mee

ANP start meldpunt plagiaat

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) gaat werk maken van plagiaatbestrijding. Alle redacteuren zijn aangeschreven met de vraag direct melding te maken wanneer zij bij andere media stuiten op van het ANP ‘gepikte’ kopij. Directe aanleiding vormt het vertrek per 1 januari van NRC Media – na 76 jaar – bij het persbureau, een aderlating van rond de vijf ton voor het ANP. Eerder kondigde Van Gruijthuijsen aan oneigenlijk gebruik van ANP-materiaal door NRC ‘scherp in de gaten’ te zullen houden. Directeur-uitgever Hans Nijenhuis van NRC Media stelt in reactie dat plagiaat plegen ‘altijd fout’ is. ‘Maar als je nieuws overneemt met vermelding van de bron waar je het vandaan hebt, valt dit onder het citaatrecht.’ Laatste wijziging: 6 januari 2011, 15:46

NRC Media verruilde het ANP voor persbureau Novum. Nijenhuis: ‘Vooral ook omdat Novum flexibiliteit biedt en het ANP niet. Als er bijvoorbeeld een brand is in Groningen, maar ook één in Limburg kunnen we met Novum afspreken dat zij naar de ene plaats een redacteur sturen en wij naar de andere. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld rond verkiezingen, wanneer er tal van partijbijeenkomsten worden gehouden. Die flexibiliteit stelt de redactie erg op prijs.’

Volgens ANP-hoofdredacteur-directeur Erik van Gruijthuijsen is het instellen van het interne meldpunt ‘startpunt van actie’ om het pikken van kopij tegen te gaan. Wat de vervolgacties behelzen hangt volgens hem af van de resultaten. Hij denkt ‘nog niet’ aan gerechtelijke procedures.

Bekijk meer van

Praat mee

13 reacties

bert.a.kok@gmail.com, 6 januari 2011, 16:59

Dit lijkt me een tamelijk ruime interpretatie van het citaatrecht…

Ik ben ook benieuwd wat de andere klanten van Novum er van vinden dat NRC bepaalt waar het persbureau een verslaggever naar toe stuurt. Of werkt Novum sinds kort exclusief voor NRC?

Robert Goddyn, 6 januari 2011, 17:25

Je kunt volges mij best wel 10 Journalsten ZZP laten werken per jaar voor 500.000 Euro is de man 50.000 dat lijkt mij wel te lukken, hebben ze ANP nog NOVEM nodig

Robert Goddyn, 6 januari 2011, 18:15

Je kunt volgens mij best wel 10 journalisten (ZZPers) laten werken per jaar voor 500.000 Euro, is 50.000 de man per jaar dat lijkt mij wel genoeg, hebben ze ANP of NOVEM niet nodig.

Leon Krijnen, 6 januari 2011, 18:24

Dat wordt dus een bookmark naar http://www.copyscape.com of een andere plagiaatsnuffelaar boven in de browser van iedere ANP’er.

Vul daar de URL van dit artikel in:

http://www.villamedia.nl/nieuws/bericht/anp-start-meldpunt-plagiaat/

En zie dat de website nieuws.be het al gedeeltelijk gepikt heeft, maar overigens na de eerste aliena wel keurig doorlinkt naar Villamedia.

Wat vinden we - of het ANP - van die handelswijze?

Is dat voor, op, of over het randje?

Bouzia, 6 januari 2011, 19:27

ANP doet zelf aan plagiaat. Een paar jaar terug had ANP zelf van ons nieuws overgenomen en in het persbericht schreef ANP dat de desbetreffende persoon het tegenover ANP had gezegd terwijl het interview door ons was uitgezonden en een persbericht van hebben gemaakt. Bovendien hebben alle kranten wel gemeld dat bij ons is gezegd. Dus waar heeft ANP het over?

Johan, 6 januari 2011, 22:04

Nu zie je het ‘grote ANP’ in de stress schieten. Jarenlang de monopolist geweest en nu stappen de media over op andere bronnen. En dan zijn ze opeens bang. ANP is al heel lang de weg kwijt en intern snappen ze al heel lang niet waar ze mee bezig zijn. Een stuurloos schip dat langzaam zinkt…

Kees, 7 januari 2011, 02:12

laten ze eerst maar binnen het ANP alles eens controleren, ook daar zitten mollen

Tim Grimbek, 7 januari 2011, 23:30

komt er dan ook een meldpunt waar je alle onjuistheden in de anp artikels kunt melden?

dat gaat storm lopen

Robert Goddyn, 8 januari 2011, 09:28

Als er geen Reuters of AP wire news is had ANP helemaal geen info voor ANP nieuws? ja kijken wat Reuters of AP brengt dan op internet kijken wat er nog meer te vinden is dan in het Nederlands vertalen en je hebt ANP nieuws bron is niet belangrijk. Er gaat niet een journaist van ANP ter plaatse kijken of het klopt nee achter het buro kan het toch ook doen we al ± 50 jaar. Maar ja voor 500.000 Euro kun je best wel een paar journalisten op pad sturen om een ter plaatse een verhaal te maken lijkt mij.

Peter Punt, 11 januari 2011, 13:20

Goddyn is zeker een keer een opdracht bij het ANP misgelopen.

Robert Goddyn, 11 januari 2011, 15:04

Geven ze opdrachte dan aan freelancers, ik dacht het niet alleen eerst aan digene die zet op straat gezet hebben of gebruik maken van de gepencioneerde fotografen kan ook nog maar ik vindt het allemaal okay is not my piece of cake en zo hou ik het ook Punt uit

Diederik, 11 januari 2011, 17:22

Hans Nijenhuis maakt de discussie er niet beter op door met de verkeerde termen te strooien. Het overnemen van nieuws valt niet onder het citaatrecht, maar onder de zogeheten nieuwsexceptie in de Auteurswet. Nieuws- en vergelijkbare media mogen met bronvermelding nieuwsberichten overnemen uit andere media. Citeren is iets anders, namelijk het overnemen van een klein gedeelte van een auteursrechtelijk werk. Bijvoorbeeld bij een boekbespreking. Het zal hoe dan ook een leuke discussie worden met in het achterhoofd de juridische strijd die ANP eerder met succes voerde tegen Novum uit de tijd dat Novum nog aangesloten was op de ANP-telex en de berichten met een paar kleine aanpassingen als Novum Nieuws aan de klanten doorverkocht.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.