NVJ compleet lid

— donderdag 21 maart 2024, 07:21 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf Annie Leibovitz opgenomen in Franse academie voor schone kunsten

Fotograaf Annie Leibovitz opgenomen in Franse academie voor schone kunsten
© ANP / Miguel Medina

Fotograaf Annie Leibovitz is woensdag opgenomen in de Franse Académie des beaux-arts, de academie voor schone kunsten. De 74-jarige Amerikaanse is een van 's werelds meest bekende fotografen en heeft in haar carrière verscheidene wereldsterren en regeringsleiders voor haar camera gehad. Laatste wijziging: 21 maart 2024, 07:24

De Amerikaanse begon haar carrière in 1970 bij het tijdschrift Rolling Stone. Later werkte ze ook voor Vanity Fair en Vogue. Leibovitz schoot beroemde plaatjes van onder anderen John Lennon en Yoko Ono, Demi Moore en koningin Elizabeth.

Bij de plechtigheid in Parijs werd Leibovitz toegezongen door zangeres Patti Smith. Haar vroegere Vogue-baas Anna Wintour gaf daarnaast een toespraak.

Leibovitz noemt het in gesprek met persbureau AFP “best een eer” dat ze in het prestigieuze genootschap is opgenomen. “Maar het is een grotere eer voor de fotografie”, voegt ze eraan toe. “Ik sta graag achter de camera, niet ervoor. Maar op een gegeven punt kom je erachter, zeker als je kinderen hebt, dat je moet opstaan en er moet zijn voor de volgende generatie kunstenaars en fotografen.”

Bang dat de komst van kunstmatige intelligentie haar werk bedreigt, is Leibovitz niet.

“Daar maak ik me totaal geen zorgen om”, zegt ze. “Met elke technologische vooruitgang zijn er twijfels en zorgen. Je moet gewoon de gok wagen en leren hoe je het moet gebruiken. Fotografie zelf is niet eens echt. Ik gebruik graag Photoshop, ik gebruik alle beschikbare middelen.”

Bekijk meer van

Annie Leibovitz

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.