— maandag 9 december 2013, 09:17

Techfirma’s VS willen hervormingen

Het beschadigde vertrouwen in het internet moet worden hersteld, vinden Amerikaanse internationaal opererende technologiebedrijven. In een brief aan het Amerikaanse congres zijn alle klinkende namen wel vertegenwoordigd: Apple, AOL, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter en Yahoo zeggen dat "radicale hervormingen" van het Amerikaanse inlichtingenapparaat nodig zijn. De onthullingen op basis van de documenten van klokkenluider Edward Snowden zorgen voor diep wantrouwen tegenover technologie, stellen de ondertekenaars. De bedrijven stellen dat er zonder hervormingen enorme economische schade dreigt. Microsoft-jurist Brad Smith vat het tegenover The Guardian simpel samen: "Mensen gebruiken geen techniek die ze niet vertrouwen."

Volgens de bedrijven is een vrij verkeer van data essentieel voor een moderne wereldeconomie in de 21e eeuw. Er moeten onder meer duidelijke, internationale afspraken komen over de reikwijdte van spionage-activiteiten. Verder moet er een “robuust, op principes gebaseerd en transparant” raamwerk komen,  waarbinnen overheden internationaal verzoeken kunnen doen om gegevens op te vragen.

Waar daarbij juridische conflicten ontstaan, is het een taak van de overheden - en niet de betrokken bedrijven - die op te lossen, vinden de firma’s. President Obama stelde vorige week begrip te hebben over de bezorgdheid over inlichtingendienst NSA.

De technologiebedrijven zeggen juist veel te investeren in beveiliging van de gebruikersgegevens, terwijl de ongecontroleerde verzameldrift van de inlichtingendiensten het vertrouwen van gebruikers ondermijnt. De open brief wordt op maandag aangeboden aan het Congres.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.