— dinsdag 31 juli 2018, 10:55 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse arbeidsmarkt voor journalisten flink gekrompen

De Amerikaanse werkgelegenheid voor journalisten is in de afgelopen tien jaar met bijna een kwart afgenomen. De meeste verliezen komen voor rekening van krantenredacties. Dat blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center, dat statistieken van het Amerikaanse Bureau voor Werkgelegenheid doorlichtte.

Waar in de Verenigde Staten in 2008 nog zo’n 114.000 journalisten (redacteuren, eindredacteuren, fotografen en cameramensen) actief waren bij print, radio, televisie, kabelzenders en andere informatieleveranciers was dat in 2017 gedaald naar 88.000 mensen. Dat is een krimp van 23 procent.

In een industrie die een digitale transitie doormaakt is het niet verwonderlijk dat het aantal werknemers dat zich exclusief met online/digitaal bezig houdt is gegroeid: in 2008 waren dat zo’n 7.400 mensen. In 2017 waren het er rond 13 duizend. Dat is een toename van 79 procent.

De grootste daling van werkgelegenheid was op krantenredacties, waar in 2008 nog zes op de tien journalisten werkten. Dat is nu minder dan de helft. Ook de Amerikaanse radio zag een stevige daling op redacties: daar verdween een kwart van de journalisten.

Cijfers over werkgelegenheid op (kabel)televisieredacties waren in de Verenigde Staten vrij stabiel, met rond 28 duizend journalisten in 2008 en 2017. Ook stabiel was het type werk: gemiddeld de helft van alle Amerikaanse journalisten is actief als verslaggever. Meer bij Pew Research Center

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.