website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Amerikaanse arbeidsmarkt voor journalisten flink gekrompen

Lars Pasveer — Geplaatst in cijfers op dinsdag 31 juli 2018, 10:55

Nieuws De Amerikaanse werkgelegenheid voor journalisten is in de afgelopen tien jaar met bijna een kwart afgenomen. De meeste verliezen komen voor rekening van krantenredacties. Dat blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center, dat statistieken van het Amerikaanse Bureau voor Werkgelegenheid doorlichtte.

Waar in de Verenigde Staten in 2008 nog zo’n 114.000 journalisten (redacteuren, eindredacteuren, fotografen en cameramensen) actief waren bij print, radio, televisie, kabelzenders en andere informatieleveranciers was dat in 2017 gedaald naar 88.000 mensen. Dat is een krimp van 23 procent.

In een industrie die een digitale transitie doormaakt is het niet verwonderlijk dat het aantal werknemers dat zich exclusief met online/digitaal bezig houdt is gegroeid: in 2008 waren dat zo’n 7.400 mensen. In 2017 waren het er rond 13 duizend. Dat is een toename van 79 procent.

De grootste daling van werkgelegenheid was op krantenredacties, waar in 2008 nog zes op de tien journalisten werkten. Dat is nu minder dan de helft. Ook de Amerikaanse radio zag een stevige daling op redacties: daar verdween een kwart van de journalisten.

Cijfers over werkgelegenheid op (kabel)televisieredacties waren in de Verenigde Staten vrij stabiel, met rond 28 duizend journalisten in 2008 en 2017. Ook stabiel was het type werk: gemiddeld de helft van alle Amerikaanse journalisten is actief als verslaggever. Meer bij Pew Research Center

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.