Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 15 augustus 2014, 09:08

Al Jazeera over militarisering politie VS

Bij het overtrokken politieoptreden in de Amerikaanse stad Ferguson, na ongeregeldheden uit protest tegen het doodschieten van een ongewapende zwarte tiener, werd ook een ploeg van Al Jazeera met traangas beschoten. Daarna werd verlichting door agenten omgeduwd en de camera naar de grond gericht. Wat opvallend is bij de politiemacht van een relatief kleine regio is het materieel waarmee de politie is uitgerust: zware pantserauto's, groot kaliber geweren, helmen en pantserkleding waar menig leger zich de vingers bij af zou likken. Al Jazeera heeft al eens een documentaire gemaakt over de militarisering van de Amerikaanse politie - onder meer gefaciliteerd door het verdelen van overbodig legermaterieel over politiediensten. Al Jazeera grijpt het incident in Ferguson aan om die documentaire opnieuw onder de aanbracht te brengen. De vraag staat centraal welk gevaar het gebruik van militair materieel en tactieken oplevert voor gewone Amerikaanse gemeenschappen. Er gaan inmiddels stemmen op om de trend te keren.

Bekijk meer van

Al Jazeera

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.