Afstudeerprijs Villamedia 2019: ‘Scriptie genocide-journalistiek leest als boek’

‘Heel erg enthousiast.’ Zo vatten de juryleden hun oordeel samen over de masterscriptie van Anne ter Rele. Unaniem vonden ze dat ‘A Silencing Grey Zone: Attitudes of Journalists Regarding Self-Regulation of Media in Post-Conflict Rwanda’ met ‘kop en schouders’ boven de andere inzendingen uitstak.
Dat terwijl de jury (bestaande uit voorzitter Aleid Truijens en twee oud-winnaars van de prijs, Alwin Kuiken en Merijn Henfling), over het algemeen ook enthousiast was over een aantal andere afstudeerprojecten, met onderwerpen die ertoe deden en goed uitgewerkt waren.
Maar het werkstuk van Ter Rele werd beoordeeld als ‘zowel wetenschappelijk als journalistiek’, als ‘een boek dat je openslaat en waarin je gretig verder leest’, ‘interessant, grondig, gedreven’. De auteur heeft gebruik gemaakt van een ‘indrukwekkend aantal bronnen en interviews, in Rwanda en daarbuiten’ en laat tevens zien dat ze ‘al die materie in de hand heeft’. Kortom, ‘dit heeft echt allure’: Ter Rele heeft gedegen onderzoek gedaan én ze kan schrijven (zelfs in het Engels, een keuze waar de jury vaak bedenkingen bij heeft). Deze scriptie sluit overigens niet een master journalistiek af, maar een master Conflict Resolution and Governance (UvA). Met een master journalistiek is Ter Rele nog bezig.
De scriptie gaat enerzijds over de (beperkte) mate van persvrijheid die in Rwanda bestaat, en anderzijds over de manier waarop journalisten daarmee omgaan, of vinden hoe je daarmee om moet gaan (Ter Rele heeft ook een aantal journalisten in ballingschap ondervraagd). Hoe spreek/schrijf je over de genocide van 1994 (en genocide in het algemeen), welke taal gebruik je daarvoor? En moet je vooral streven naar verzoening, of heeft de waarheid te allen tijde voorrang? De auteur interviewde daartoe 31 journalisten en schetst daarbij ook het kader van wat er in 1994 gebeurde: de moord op meer dan een miljoen (voornamelijk) Tutsi’s, en wat daaraan vooraf ging, beginnend in de koloniale tijd. Vervolgens kijkt ze naar het nu, en ook naar de toekomst, waarbij ze steeds verschillende kanten van een verhaal laat zien.
Over de andere inzendingen moet worden opgemerkt dat de niveaus wel erg uiteen liepen. In het bijzonder onder de HBO-inzendingen waren grote verschillen. Sommige kwamen in de buurt van masterscripties, terwijl andere getuigden van beduidend minder vakmanschap, waarbij op zich interessante onderwerpen niet echt uit de verf kwamen.
Daarbij drong ook de vraag zich op of opleidingen niet meer hun best moeten doen om juist de auteurs van de beste afstudeerproducties te stimuleren deze in te zenden voor de Afstudeerprijs Villamedia.
De Afstudeerprijs Villamedia 2019, die bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro, wordt op 4 februari aan Anne ter Rele uitgereikt in Hilversum. De huldiging van Ter Rele vindt plaats op de bijeenkomst waar ook de prijs voor Journalist van het Jaar 2019 aan Pieter Klein en Jan Kleinnijnenhuis wordt uitgereikt. Studiegenoten en docenten worden van harte uitgenodigd bij de huldiging aanwezig te zijn. Meld je aan via dit formulier.
Praat mee