training eu starters

— maandag 27 januari 2020, 09:34 | 0 reacties, praat mee

Afstudeerprijs Villamedia 2019: ‘Scriptie genocide-journalistiek leest als boek’

‘Heel erg enthousiast.’ Zo vatten de juryleden hun oordeel samen over de masterscriptie van Anne ter Rele. Unaniem vonden ze dat ‘A Silencing Grey Zone: Attitudes of Journalists Regarding Self-Regulation of Media in Post-Conflict Rwanda’ met ‘kop en schouders’ boven de andere inzendingen uitstak. Laatste wijziging: 28 januari 2020, 10:36

Dat terwijl de jury (bestaande uit voorzitter Aleid Truijens en twee oud-winnaars van de prijs, Alwin Kuiken en Merijn Henfling), over het algemeen ook enthousiast was over een aantal andere afstudeerprojecten, met onderwerpen die ertoe deden en goed uitgewerkt waren.

Maar het werkstuk van Ter Rele werd beoordeeld als ‘zowel wetenschappelijk als journalistiek’, als ‘een boek dat je openslaat en waarin je gretig verder leest’, ‘interessant, grondig, gedreven’. De auteur heeft gebruik gemaakt van een ‘indrukwekkend aantal bronnen en interviews, in Rwanda en daarbuiten’ en laat tevens zien dat ze ‘al die materie in de hand heeft’. Kortom, ‘dit heeft echt allure’: Ter Rele heeft gedegen onderzoek gedaan én ze kan schrijven (zelfs in het Engels, een keuze waar de jury vaak bedenkingen bij heeft). Deze scriptie sluit overigens niet een master journalistiek af, maar een master Conflict Resolution and Governance (UvA). Met een master journalistiek is Ter Rele nog bezig.

De scriptie gaat enerzijds over de (beperkte) mate van persvrijheid die in Rwanda bestaat, en anderzijds over de manier waarop journalisten daarmee omgaan, of vinden hoe je daarmee om moet gaan (Ter Rele heeft ook een aantal journalisten in ballingschap ondervraagd). Hoe spreek/schrijf je over de genocide van 1994 (en genocide in het algemeen), welke taal gebruik je daarvoor? En moet je vooral streven naar verzoening, of heeft de waarheid te allen tijde voorrang? De auteur interviewde daartoe 31 journalisten en schetst daarbij ook het kader van wat er in 1994 gebeurde: de moord op meer dan een miljoen (voornamelijk) Tutsi’s, en wat daaraan vooraf ging, beginnend in de koloniale tijd. Vervolgens kijkt ze naar het nu, en ook naar de toekomst, waarbij ze steeds verschillende kanten van een verhaal laat zien.

Over de andere inzendingen moet worden opgemerkt dat de niveaus wel erg uiteen liepen. In het bijzonder onder de HBO-inzendingen waren grote verschillen. Sommige kwamen in de buurt van masterscripties, terwijl andere getuigden van beduidend minder vakmanschap, waarbij op zich interessante onderwerpen niet echt uit de verf kwamen.

Daarbij drong ook de vraag zich op of opleidingen niet meer hun best moeten doen om juist de auteurs van de beste afstudeerproducties te stimuleren deze in te zenden voor de Afstudeerprijs Villamedia.

De Afstudeerprijs Villamedia 2019, die bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro, wordt op 4 februari aan Anne ter Rele uitgereikt in Hilversum. De huldiging van Ter Rele vindt plaats op de bijeenkomst waar ook de prijs voor Journalist van het Jaar 2019 aan Pieter Klein en Jan Kleinnijnenhuis wordt uitgereikt. Studiegenoten en docenten worden van harte uitgenodigd bij de huldiging aanwezig te zijn. Meld je aan via dit formulier.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.