Adverteren in print wordt na ruim tien jaar weer populair

Adverteren in print is volgens Amerikaans onderzoek aan een sterke opmars bezig. Een stijging met ruim tien procent ligt nog dit jaar in het verschiet. Reden: consumenten krijgen een steeds grotere hekel aan online reclame-uitingen en beoordelen reclame op papier als betrouwbaarder. NDP Nieuwsmedia ziet ook een lichte stijging maar durft nog niet te spreken van een trend.
Volgens Harvard Business Review is in Amerika de al ruim een decennium durende terugloop van adverteren in traditionele media gestuit, zoals in kranten, tijdschriften en in mindere mate ook tv. Vooral bedrijven die zich op consumenten richten keren weer terug naar print. Zij verwachten hier het komende jaar ruim tien procent meer aan advertentiegeld te zullen besteden.
Chagrijn
Want hoewel consumenten een groot deel van hun tijd online doorbrengen, neemt het chagrijn over digitale advertenties toe. Tijdschriften, kranten en tv scoren aanzienlijk beter in bereik, aandacht en betrokkenheid, merken marketeers.
Tijdlijn
‘Het is te vroeg om ook in Nederland al van een trend te spreken’, stelt researchmanager Erik Grimm van NDP Nieuwsmedia desgevraagd. ‘Daarvoor is de tijdlijn te kort. Maar we zagen in 2021 wel een opleving van printadvertenties, al had dit deels te maken met het inzakken van de advertentiemarkt in corona-jaar 2020. Hoopgevend is dat we in het kwartaal van 2022 opnieuw een lichte stijging zien van bestedingen in de printmarkt.’
Maar volgens Grimm gaat dit niet ten koste van online advertenties. ‘Het is én-én.’
Hij ziet wel dat de printadvertentiemarkt, nadat deze in 2010 een duikvlucht nam, zich sinds 2019 stabiliseert. ‘Maar we hebben wat langer de tijd nodig om te zien of er ook groei zit aan te komen. De Amerikaanse markt is niet helemaal vergelijkbaar met die in Nederland.’
Cookies
Ook het op handen zijnde einde van de ‘cookies van derden’ - die adverteerders in staat stelt om mensen ook over meerdere sites heen te volgen en verschillende vormen van marketing te bedrijven – werkt mee aan een verschuiving in het advertentielandschap, waarbij traditionele media een sterkere positie hebben dan voorheen, aldus HBR.
Praat mee