website over journalistiek

Acties bij dagbladen starten komende week

Dolf Rogmans — Geplaatst in bezuinigingen op vrijdag 9 december 2011, 15:26

Nieuws

De 3000 journalisten bij de dagbladen komen vanaf maandag 12 december in actie voor een betere cao. De eerste dagen zijn de acties gericht op de werkgevers. In de loop van de week zullen ook lezers mogelijk wat van de acties gaan merken. Dat meldt Tom Gibcus, secretaris dagbladen bij de NVJ. De journalisten voeren actie tegen de verslechteringen die de werkgevers in de cao willen aanbrengen en voor betere afspraken over de toekomst van de dagbladen. Gibcus: “Werkgevers investeringen te weinig, bezuinigen te veel en willen alleen maar hun winsten op peil houden. Daartegen komen we in verzet.” De actiebereidheid onder de leden van het actiecomité, met daarin vertegenwoordigers van alle regionale en landelijke kranten plus de persbureaus, is groot. Gibcus: “Dat blijkt ook uit de ledenvergaderingen in het land. Mensen zijn bereid tot actie en bereid ver te gaan.” Meer bij de actiesite van de NVJ.

3 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. Bart, 9 december 2011, 15:48

  En wat gaan deze acties inhouden? Zwarte gaten in de krant? Überhaupt geen krant?

 2. 2. André vd Velde, 10 december 2011, 16:16

  De sectie Lokale Media van de NVJ steunt de acties voor een betere dagblad CAO van harte. Door alsmaar te bezuinigen en te weinig te investeren wordt door de uitgevers een steeds grotere wissel getrokken op de redacteuren. Linksom of rechtsom gaat dat altijd ten koste van de kwaliteit van de journalistiek. Precies hetzelfde gebeurt bij de nieuws- en huis-aan-huisbladen. Een heel zorgelijke ontwikkeling, omdat op een gegeven moment de ondergrens is bereikt en de onafhankelijkheid en bestaansgrond in het gedrang komen. En dat terwijl dagbladen en nieuwsbladen dankzij de steeds wijdverbreidere iPad straks weer ongekende toekomstmogelijkheden hebben.
  Heel veel succes met jullie acties!

  André van der velde
  voorziter sectie Lokale Media NVJ

 3. 3. Pete, 10 december 2011, 16:39

  Je moet met acties de werkgevers treffen, niet de lezers. Die hebben er niets mee te maken, maar worden nu wel weer de dupe.