Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 31 januari 2024, 15:17 | 0 reacties, praat mee

Aantal afgestudeerde journalistiek-mbo’ers iets gedaald

© Wikimedia Commons

Het aantal studenten dat in 2023 een diploma haalde aan een van de mbo-opleidingen voor mediaredactiemedewerker, is iets gedaald ten opzichte van de drie jaar daarvoor. In 2023 verlieten in totaal 307 studenten de zeventien mbo-opleidingen met een diploma. Laatste wijziging: 1 februari 2024, 08:47

Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid Nick Kivits. Ook lid worden?

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO), die werden opgevraagd in het kader van de NVJ Arbeidsmarktmonitor. In 2022 haalden nog 367 studenten een diploma aan een van de opleidingen mediaredactiemedewerker. De laatste jaren zijn er steeds meer mbo’s deze opleiding gaan aanbieden.

Veel vaker vrouw dan man
Van de mbo’ers die in 2023 een diploma tot mediaredactiemedewerker behaalden, was bijna drie op de vier vrouw (73%). De cijfers over de voorgaande jaren (van 2019 tot en met 2022) laten eenzelfde verdeling van de geslachten zien.

Van alle mbo’s die de opleiding mediaredactiemedewerker aanbieden, leveren Nimeto in Utrecht en het Grafisch Lyceum Rotterdam de meeste studenten met een diploma af. De twee opleidingen waren in 2023 samen goed voor 72% van de afgestudeerden.

Uit cijfers van KiesMBO.nl blijkt dat de helft van de afgestudeerden uiteindelijk doorstroomt naar een hbo-opleiding. Of het hier gaan om een journalistieke hbo-opleiding laten de cijfers niet zien.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.