Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 4 december 2009, 08:59 | 4 reacties, praat mee

Aanmelden voor ‘Plasterkjournalist’

De uitgever die straks gebruik wil maken van de 'Plasterkjournalisten-regeling' dient voor 1 januari 2010 een aanvraagformulier in te dienen. Een paritaire Toewijzingscommissie OCW-regeling, met daarin de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Nederlandse Dagbladpers (NDP), beoordeelt de aanvragen. Met het initiatief van minister Plasterk kan de geschreven pers met overheidsgeld zestig jonge journalisten aanstellen. Dit komt bovenop de stimuleringsregeling uit de Dagblad-CAO. De Plasterkgelden worden verleend als dagbladbedrijven en opinieweekbladuitgeverijen ook deelnemen aan het Instroomproject Jonge Journalisten. Meer bij de NVJ

Bekijk meer van

Praat mee

4 reacties

jan, 5 december 2009, 14:14

Ja meld je aan.
Vaste mensen zullen niet ontslagen worden.
Maar freelancers krijgen vast minder werk, daar is toch geen registratie van en niemand merkt het. Dit is verborgen werkeloosheid.
Uitgevers die freelancers al uitknijpen vinden dit geweldig nog goedkopere werknemers. Lekker sociaal. Een voorbeeld kijk naar het wurgcontract van de Telegraaf daar word niets aan gedaan.
Ik gun starters een goede baan, maar besef dat op deze manier mensen met gezin die het moeilijk hebben de dupe worden.  De NVJ durft of kan nog steeds geen cijfers noemen hoe het nu werkelijk met fotografen en freelancers gaat. Hebben ze die groep misschien al afgeschreven. Ik hoor regelmatig de meest vervelende verhalen van collega’s, het gaat met freelancers en fotografen echt niet goed in de bladenwereld.
Dank u NVJ en Plasterk
Een dankbare freelancer

PS. Waneer gaan jullie het ANP Sponseren

Jessica, 5 december 2009, 19:39

Liever een wurgcontract bij de Telegraaf dan een buikspreekpop van het politieke establishment.

chris, 5 december 2009, 22:34

Ook ik gun jonge journalisten een baan. Maar ik zie wel wat in de praktijk aan de hand is en volgens mij gaat het net zo als met de WEP’ers. Die worden binnengehaald ten gunste van (iets) oudere journalisten en zij mogen na twee jaar gewoon weer weg om plaats te maken voor nieuwe WEP’ers. Zo creer je voor werkgevers een vrij goedkope arbeidspool, terwijl journalisten met iets meer ervaring niet aan de bak komen.

Kathinka, 6 december 2009, 09:39

Beste Jan, je hebt groot gelijk dat je dit schrijft. Ik hoop dat meer mensen beseffen dat dit gewoon het begin is van het einde van de freelancers. Laagbetaalde instromers (een lager loon dan gebruikelijk) maken dat het werk van free lancers minder wordt. En hoewel nu (nog) wordt gezegd dat journalisten in vaste dienst geen risico lopen is het maar de vraag wat werkgevers op termijn doen als ze hetzelfde werk kunnen laten doen door lage-lonen-journalisten. De instromers krijgen minder betaald dan de journalisten in vaste dienst. Journalisten in vaste dienst lopen wel degelijk het gevaar op termijn hun baan kwijt te raken. Free lancers zullen onmiddellijk merken dat ze minder werk toebedeeld krijgen. Wie is er nu eigenlijk blij mee? Juist, de uitgevers!!!!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.