NVJ compleet lid

— maandag 22 maart 2021, 12:00 | 0 reacties, praat mee

Haarlems Mediafonds van start. Er ligt 250.000 euro klaar

Haarlems Mediafonds van start. Er ligt 250.000 euro klaar
Tanja van Bergen voorzitter van de Stichting Haarlems Stimuleringsfonds Lokale Journalistiek. - © VVOJ/ Willem Bosveld

Er is een nieuw fonds waar journalisten geld kunnen aanvragen. Vandaag gaat het Haarlems Mediafonds van start. De gemeente Haarlem stelt (voorlopig eenmalig) 250.000 euro beschikbaar voor journalisten die diepgravende journalistieke producties willen maken over allerlei onderwerpen. Laatste wijziging: 23 maart 2021, 09:16

De uitvoering is in handen gegeven van de Stichting Haarlems Stimuleringsfonds Lokale Journalistiek. Voorzitter Tanja van Bergen, journalist en onder meer oud-directeur van de VVOJ, vertelt dat een van de eerste acties van het bestuur is om voor volgend jaar opnieuw subsidie aan te vragen.

En tegelijkertijd de eerste ronde van aanvragen te begeleiden. Tot zondag 16 mei kan er voor de eerste ronde geld worden aangevraagd. Later in het jaar volgt een tweede ronde.

Het VVOJ Regiocafé gaat donderdag over lokale mediafondsen

De bedoeling van het fonds is om de journalistiek in Haarlem en omgeving te versterken. Per aanvraag is maximaal 50.000 euro beschikbaar. Ook kan maximaal 1.500 euro worden aangevraagd om een vooronderzoek te kunnen doen, om daarna een vervolgaanvraag in te dienen voor de uiteindelijke productie.

De voorstellen worden beoordeeld door het bestuur van de stichting. Naast Tanja van Bergen zijn dat Sheila Sitalsing, columnist van de Volkskrant, Nausicaa Marbe, columnist bij De Telegraaf, onderzoeksjournalist Kim van Keken en oud-journalist Jan Kuys. Frénk van der Linden is adviseur van het bestuur en ambassadeur van het fonds, maar hij oordeelt niet mee over de aanvragen.

Voor Van Bergen is het voorzitterschap (alle bestuursleden krijgen alleen onkosten vergoed) een zoektocht naar welke stimulansen de lokale journalistiek echt helpen. ‘Subsidie aanvragen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo moet je met je voorstel naar een commissie, het moet voldoen aan bepaalde voorwaarden en je kunt dat maar twee keer per jaar doen. Ik ben benieuwd of dat werkt. Voor onderwerpen die zich plotseling voordoen is de regeling bijvoorbeeld niet geschikt.’

‘Wij willen als bestuur wel structureel bijdragen aan de verbetering van de lokale journalistiek. Ik zie dat er nu een lappendeken aan regelingen ontstaat voor steun aan journalisten. Misschien dat we uiteindelijk naar een ander model moeten groeien. Of meer moeten samenwerken met andere lokale fondsen. Het mooie is dat we nu ervaring kunnen opdoen en de discussie kunnen voeren op basis van concrete ervaringen.’

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.