mgm nvj maart

— vrijdag 24 januari 2014, 09:16 | 0 reacties, praat mee

‘Hellcat’ Slis

Bij nacht en ontij belde ze met haar zware rokersstem Rijksvoorlichtingsdienst-directeur Gijs van der Wiel en als die haar vraag afwimpelde met een ‘Nee, zo is ’t niet, Nel’, riep ze: ‘Hoe is het gvd dan wel, Gijs?’ Als correspondent van Associated Press (AP) in Den Haag moest ze nu eenmaal concurreren tegen andere internationale persbureaus, dus elk kwartier telde. En scoops had ze. In ‘Hellcat of The Hague’ schildert de nu in Londen wonende Ierse journalist Caroline Studdert een gedetailleerd portret van Nel Slis (1913-2001). De biograaf maakte kennis met haar heldin, toen ze zelf als financieel journalist in Nederland kwam werken en Slis haar wegwijs maakte. Laatste wijziging: 1 april 2014, 13:06

Neeltje Slis volgde talencursussen in Parijs en Rome en haalde een verpleegdiploma in Lausanne voordat ze in maart 1940 met een team van het Rode Kruis naar Finland vertrok om slachtoffers bij te staan van de net beëindigde oorlog met Rusland. Daarna werkte ze in het Engelse hospitaal van de Prinses Irene Brigade.

Haar journalistieke carrière begon in 1943 bij de BBC, waar zij berichten uit Europa afluisterde – een goede voorbereiding op haar lange loopbaan als correspondent voor AP in Londen, Den Haag en Brussel. Eenmaal gepensioneerd bleef ze freelancen tot de EU-top in Maastricht in 1991.

De goedgeklede Slis kon zowel charmant als hard zijn. In het begin was ze op veel persconferenties de enige vrouw en ze wist dat ze zich geen fout kon veroorloven. Maar door gedegen voorbereiding en vasthoudendheid drong ze door tot de journalistieke top. Op veel foto’s staat ze pal naast ministers en premiers ­– en op die beroemde foto van de Buitenlandse Persvereniging dansend met prins Claus.

Slis was een journalist uit de Angelsaksische school met een neus voor zowel nieuws als human interest. Een correspondent met internationale allure en hart voor Europa. Ze stelde scherpe vragen maar dat verhinderde haar niet goede relaties te hebben met zo verschillende politici als Luns en Den Uyl.

Na een eerdere levensschets door Piet Wackie Eysten is er nu een volwassen biografie die inzicht biedt in de werkwijze van ‘La Slis’. Het is een journalistiek geschreven documentaire met (soms te) lange citaten en fragmenten uit het oeuvre van Slis, voor vakgenoten een leerzaam boek, dat en passant een beeld geeft van de Europese eenwording en van Nederland tussen 1945 en 1990.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.