— woensdag 29 februari 2012, 09:42 | 3 reacties, praat mee

De absurde mediacratie verklaard

RECENSIE Spindoctors, mediageile dan wel onzekere politici en op kijkcijfers beluste journalisten beheersen de media. Wat is nog waar? Wat is nog oprecht? Toneelgezelschap Orkater speelt er de voorstelling ‘Breaking the News’ over. Het verschil tussen toneel en werkelijkheid is nauwelijks waarneembaar. Laatste wijziging: 2 maart 2012, 12:16

De voorstelling van dinsdagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg is een uur of wat voorbij of de uitzending van Pauw & Witteman begint.  In Breaking the News weigert politicus Rudolf Feltkamp (Leopold Witte) van de partij van de zorg in de uitzending van de talkshow Nieuws van de Dag te komen als het onderwerp farmaceutische industrie wordt besproken. Redacteuren van het programma bekvechten of ze dat moeten accepteren. In het belang van de kijkcijfers wordt een compromis gevonden.

In Pauw & Witteman die avond zitten Naema Tahir en Andreas Kinneging aan tafel. De redactie wilde ze in discussie laten gaan met Dominique Weesie en Rutger Castricum. Maar daar hadden Tahir en Kinneging geen zin in. Dus zit Weesie thuis voor de buis en stuurt af en toe een sms naar de redactie en doet zo toch een beetje mee aan de discussie.

In Breaking the News besluit de eindredacteur na zijn ontslag de media en de Partij van de zorg voor de gek te houden door een gewelddadig typetje neer te zetten. Zo neemt hij wraak op zijn vroegere werkgever maar toont ook de absurditeit van de media en politiek aan.

Zondagavond zat in het programma Spuiten en Slikken van BNN een drugsverslaafde die geen drugsverslaafde bleek te zijn. De redactie had wel de nodige gegevens gecheckt, maar toch niet goed genoeg.

In Breaking the News speelt tv-presentator Bart van Egmond (Geert Lageveen) een driedubbelrol. Als tv-presentator wil hij zijn gasten hard en eerlijk interviewen, eenmaal ontslagen helpt hij de politicus de media te verslaan. In zijn drang naar succes laat hij zich vervolgens ook nog in met de bedrieger.

In Oostenrijk interviewt NRC-journalist Jannetje Koelewijn met haar man medicus Kees Tulleken de Oostenrijkse arts Thomé. Wie speelt daar uiteindelijke welke dubbelrol? Thomé herinnert zich een ander gesprek dan Koelewijn en Tulleken en in lijn met Breaking the News wordt dat allemaal via de media uitgevochten.

Breaking the News stelt door uitvergroting de mediacratie ter discussie. Het trieste is, dat dat niet meer mogelijk is. De werkelijkheid is nog gekker dan een toneelschrijver kan bedenken.


Dolf Rogmans

Breaking the News is nog tot 15 april in verschillende theaters te zien.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Bert Brussen, 29 februari 2012, 10:01

Anonieme recensies, daaraan herken je de echte oude media.

Dolf Rogmans, 29 februari 2012, 10:30

@ Bert: foutje mijnerzijds. Auteur: Dolf Rogmans

mediacrisis, 29 februari 2012, 15:42

Neama Tahir spreekt zichzelf wel een beetje tegen in het gesprek bij Pauw en Witteman: http://youtu.be/6PWVWsYApxU

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.