word studentlid

— maandag 19 juli 2010, 13:55

Ambitieus journalistiek project The Post

The Washington Post heeft een uitgebreide en unieke inventarisatie gemaakt van de Amerikaanse anti-terreurindustrie die na elf september 2001 is ontstaan. De krant spreekt van een verborgen wereld, die zich onttrekt aan elke vorm van controle. "Niemand weet hoeveel mensen er binnen werken, hoeveel het kost en hoeveel instanties erbij betrokken zijn", schrijft The Post, dat twee jaar lang onderzoek deed. De cijfers zijn indrukwekkend: terreurbestrijding biedt werk aan 1271 overheidsinstanties en 1931 private ondernemingen. Er wordt op zo'n tienduizend locaties verspreid over de Verenigde Staten gewerkt. Sinds elf september is er ruim 15 miljoen vierkante meter kantoorruimte (drie Pentagons en 22 Capitol Buildings) bijgebouwd en maar liefst 854.000 mensen hebben toegang tot top secret-informatie. Laatste wijziging: 20 juli 2010, 10:59

Interessant is ook dat er jaarlijks zo’n 50.000 analyses en rapporten worden gemaakt. Vanwege dat enorme aantal worden deze rapporten “routinematig genegeerd”, aldus The Post. De onthullingen worden via een speciale site de wereld ingebracht.

Nog voor die site live ging, maakten de hoogste functionarissen zich al zorgen over het journalistieke speurwerk van de krant. De Washington Post-weblog The Water Cooler citeert uit een memo die de nationale veiligheidsdienst rondstuurde aan belanghebbenden: “De website onthult waarschijnlijk verbanden tussen de federale overheid en haar contractanten, het soort werk dat deze uitvoeren en mogelijk ook de locaties waar overheidsinstanties en contractanten opereren.”

In een redactioneel commentaar stelt The Post dat de krant enkele maanden geleden inzage heeft gegeven in de inhoud van de te lanceren site, maar op dat moment hadden vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid geen bezwaren. Op een later moment maakte de regering wel bezwaar tegen bepaalde data, die door The Post vervolgens is verwijderd. Ook zouden enkele overheidsinstanties het gehele project als bedreiging van de nationale veiligheid hebben betiteld. Dat heeft de lancering vandaag niet in de weg gestaan.

De Washington Post is van plan de komende tijd meer nieuws over de inlichtingendiensten naar buiten te brengen. De krant maakt bovendien alle data interactief beschikbaar voor lezers via Top Secret America.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.