mgm nvj maart

— Geplaatst op donderdag 11 maart 2010, 15:31

Transportbedrijf ITC wint fors biogas uit afvalwater

Transportbedrijf ITC wint fors biogas uit afvalwater


Met de verhoogde biogasopbrengst uit zijn vernieuwende afvalwaterzuiveringssysteem verwacht de Osse transporteur voor vloeibare levensmiddelen ITC Holland een opmerkelijke energiebesparing te realiseren. Daarnaast hoopt het bedrijf dat op termijn het voor 90 tot 95 procent gereinigde water op het oppervlaktewater geloosd kan worden. “De speciale flotatiereactor leidt door de hogere biogasopbrengst tot lagere energie-inkoop. Tegelijk versterken we ons imago van schoon en duurzaam werkend bedrijf. In onze branche is dat van levensbelang.” Zo licht directeur Dominicus van Schaick de keuze voor de innovatieve Biopaq®AFR toe.


Ooit vervoerde ITC slechts melk. Tegenwoordig zijn er tussen 100 en de 300 vrachtwagenbewegingen, ook van collega-bedrijven, van en naar de nieuwe bedrijfslocatie in Oss plaatsvinden. ITC vervoert nu ook temperatuurgevoelige plantaardige oliën en vetten, steriele vruchtensappen, maar ook grondstoffen voor veevoer. Bijvoorbeeld in opdracht van Unilever en Campina Melkunie.


Schone tanks

Zo heeft ITC een grote ervaring opgebouwd bij het volgens strenge wettelijke voorschriften reinigen van tanks en containers. Daarbij worden de achtergebleven grondstoffen voor levensmiddelen uit de tanks verwijderd. Per vrachtwagen komt er tussen de 5 en 40 kg organische reststof uit de tank. Die kunnen met anaerobe vergisting uit het spoelwater gehaald worden. Het bedrijf gebruikt daar een grote en geavanceerde tankreinigingsinstallatie voor. In vijf wasstraten wordt leidingwater naar 85 graden Celsius opgewarmd en samen met speciale reinigingsmiddelen door de tank en de leidingen gespoeld. Bij elke reiniging ontstaat tussen de 1600 en 2000 liter afvalwater, dat niet zomaar geloosd kan worden. “Schoon moet bij ons ook 100 procent schoon zijn. Met behulp van kwaliteitsborging kunnen we dat bij elke tank garanderen”, vertelt Van Schaick.


Vooruit kijken

In maart 2009 verhuisde ITC van Reek naar Oss. In dat kader was ook de waterzuivering onderzocht. Daarbij was de keuze een geavanceerde duurdere installatie te plaatsen die verregaand zuivert en lagere of geen rioolrechten/zuiveringsheffing oplevert óf ongezuiverd op het riool lozen en daardoor investeringskosten uitsparen, maar dan wel bij het waterschap een hoge zuiveringsheffing moeten betalen. In gesprekken met Waterschap Maas en Aa werd het voorstel gedaan ook eens naar nieuwe systemen voor de afvalwaterzuivering te kijken. Van Schaick: “Daar zijn wij om twee redenen mee verder gegaan. Wij gaan ervan uit dat we de komende decennia nog op deze locatie zitten en dat we hier dus nog lang een goede afvalwaterzuivering nodig zullen hebben. Ten tweede denken we dat de normen in de toekomst alleen nog maar strenger zullen worden en dat we daar in mee moeten gaan. Ook vraagt onze bedrijfsvoering om een zo goed mogelijke en gecertificeerde zuivering. We hadden al contact met Paques uit Friesland en hen hebben we onze situatie voorgelegd.”


Anaerobe technologie

Het Biopaq®AFR systeem is geschikt voor het behandelen van vethoudende waterstromen met een CZV (chemisch zuurstof verbruik) tot ongeveer 100 kg/m3. Hiermee vult het een gat in de markt van bestaande anaerobe zuiveringstechnologieën. Hoge conversie korrelreactoren kunnen vethoudende waterstromen niet behandelen en hebben dus een voorbehandeling nodig om het vet te verwijderen. Bovendien zijn korrelreactoren beter geschikt voor het behandelen van verdunde waterstromen met een CZV tot 20 kg/m3. Een conventionele vergister installatie daarentegen, is ontworpen voor het behandelen van geconcentreerder water. Het zijn reactoren met lange verblijftijd van het te behandelen water. In het geval van ITC zou een vergister benodigd zijn met een volume van 10 * groter worden in vergelijking met het BIOPAQ®AFR systeem. Bovendien moet het effluent van de vergister nog ontwaterd worden voordat het geloosd kan worden.

Succesfactor biogas

Het systeem neemt weinig ruimte in en het kent geen geuroverlast. De afbraak van de vaste stof en speciaal van de vetten in het afvalwater levert extra veel biogas op. De capaciteit van de reactor is 825.000 m3 biogas per jaar Die wordt met een WKK installatie benut voor het helpen verwarmen van het water dat voor de reiniging van de tanks gebruikt wordt. Maar ook de grote werkplaats kan met deze warmte meeverwarmd worden. Tevens zal het water uit de BiopaqAFR worden nabehandeld en deels geschikt gemaakt worden voor hergebruik. ITC ziet de hoge productie van biogas als belangrijkste pluspunt. Dat beperkt het gebruik van het steeds duurdere aardgas en werkt dus op de langere termijn kostenverlagend.


Werking

De pilot is zo bevredigend verlopen dat ITC op de nieuwe stek een volwaardige installatie heeft neergezet. Deze verkeert momenteel in de fase van ingebruikname. De reactor is eerst gedeeltelijk met bacterierijk slib gevuld dat afkomstig is uit de aardappelindustrie. Van Schaick vertelt dat de bacteriën in het slib momenteel ‘in opleiding’ zijn. Ze zijn gewend aan suikers, maar moeten zich nog instellen op de vergisting van de andere stoffen. Dat gaat vanzelf, maar geleidelijk. De bedrijfstemperatuur zal stapsgewijs opgevoerd worden naar 37 graden, de ideale temperatuur voor de bacteriën. “We hopen dat het begin komend jaar zo ver is. Dan komt de installatie volledig in gebruik. We zijn nu nog veel aan het inregelen”, aldus Van Schaick. Een deel van de warmte voor de reactor is met een warmtewisselaar teruggewonnen uit het stoomketelhuis. Hij hoopt dat het nu voor 90 to 95 procent gereinigde water in de niet al te verre toekomst op het oppervlaktewater geloosd mag worden omdat het veel schoner is dan voorheen. Het laatste restant zou met een oxidatieve stap afgebroken moeten worden.

Subsidie

De InnoWATOR regeling van SenterNovem maakte het eenjarige pilotonderzoek mogelijk. Op de oude bedrijfslocatie in Reek hebben PAQUES, WUR en LeAF vorig jaar de afbreekbaarheid in een kleine proefinstallatie van 160 liter getest. De onderzoekers van WUR en LeAF hebben de specifieke afbraak van vetten onderzocht door de Biopaq®AFR onderzocht. Bij toepassing van anaerobe korrelreactoren werden de vetten eerst verwijderd, wat de opbrengst aan biogas uit het proces beperkte. De technologie kan wereldwijd worden toegepast in vooral de levensmiddelen-, bio-ethanol en plantaardige olie-industrie. Verwacht wordt dat met de bouw van een eerste installatie er voldoende spin-off van deze technologie in deze industrietakken zal ontstaan.

Het prototype bioreactor bij ITC is mede gesubsidieerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), het Ministerie van Economische Zaken en de provincies Noord-Brabant en Friesland.

 

KADER: Drijvende bacterievlokken leveren biogas
De Biopaq®AFR (Anaerobic Flotation Reactor) is een concept van Paques uit het Friese Balk. Het behandelt afvalwater en restproduct van de tankreinigingsinstallatie. In de bioreactor groeien de bacteriën in vlokken. Die worden binnen het systeem gehouden door een geïntegreerde flotatie-unit. (Zie illustratie) Aan het influent wordt effluent dat uit de anaerobe reactor komt, toegevoegd dat met biogas is verzadigd waardoor er kleine belletjes ontstaan. Dit wordt in feite rondgepompt. Deze doen de bacterievlokken en de vaste stoffen en vetten die in het influent aanwezig zijn opdrijven. Het effluent wordt onder deze drijflaag weggepompt en het anaerobe, vlokkige slib valt over de rand terug in de reactor, zie illustratie. Het opgewekte biogas wordt vervolgens ingezet als waardevolle en milieuvriendelijke energiebron, bijvoorbeeld als brandstof voor de stoomketel. Het slib is verkoopbaar als werkzame stof in andere reactoren. De installatie is 16,5 meter hoog en heeft een inhoud van 500 kubieke meter.

 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.