mgm nvj maart

— Geplaatst op woensdag 29 juni 2016, 15:28

(NIEUWSBRIEF TBI) TBI bouwt duurzaam stadhuis Almelo

Slim gebruikmakend van elkaars expertise bouwen diverse bedrijven van het TBI-concern aan het nieuwe, extreem duurzaam stadhuis van Almelo. De bouwcombinatie J.P. Van Eesteren/Koopmans Bouwgroep heeft ruimschootse ervaring met BREEAM, dat de duurzaamheidsprestatie meet van nieuwbouw -en renovatieprojecten. Voor het stadhuis wordt gewerkt met het een na hoogst haalbare certificaat, namelijk Excellent! Door de korte lijnen tussen beide ondernemingen kan personeel op de bouwplaats optimaal worden ingezet. “We hebben hetzelfde belang en delen onze trots om dit werk te mogen maken”, zegt directeur Maarten Karsemeijer van Koopmans Bouwgroep.

Behalve de bouwcombinatie J.P. Van Eesteren/Koopmans Bouwgroep wordt TBI bij dit project vertegenwoordigd door Voorbij Funderingstechniek en Groothuis Woningbouw die respectievelijk het heiwerk voor de funderingspalen verzorgde en de houtskeletbouwwanden leverde. De synergie tussen de bedrijven komt optimaal tot uitdrukking. Men spreekt dezelfde taal, hanteert dezelfde cultuur. Dat leidt onherroepelijk tot meer efficiëncy in de engineerings -en uitvoeringsfase. “Bovendien vullen de ondernemingen elkaar aan. Bij Koopmans Bouw hanteren we op de bouwplaats het credo ‘niet lullen maar poetsen’, terwijl J.P. Van Eesteren heel krachtig is in het neerzetten van een goede organisatie bij grote utiliteitsbouwprojecten. Bij dit project versterken we elkaar”, aldus Karsemeijer.

BREEAM-Excellent

Zoals vermeld wordt bij de bouw van het nieuwe stadhuis van Almelo gewerkt met het BREEAM-certificaat Excellent. Zowel J.P. van Eesteren en Koopmans Bouwgroep huren BREEAM-experts in om de duurzaamheidsprestatie bij de diverse lopende projecten te beoordelen. Zo krijgen de opdrachtgevers de garantie dat de gewenste duurzame maatregelen ook daadwerkelijk worden doorgevoerd. Eén van de belangrijkste speerpunten bij het ontwerp van het nieuwe stadhuis was om de duurzaamheid meetbaar te maken. De BREEAM-methode geldt daarbij als een van de meest betrouwbare en gebruikte methodieken.

Onder leiding van ABC Management Groep en Valstar Simonis, beiden BREEAM-expert, is onder meer de energie-efficiëntie, de duurzaamheid van materialen, de bouwfysische prestaties en de omgang met afval en veiligheid op de bouwplaats getoetst. Bij BREEAM worden negen criteria -management, gezondheid en comfort, energie , transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling- onder de loep genomen. Van de 100 procent behaalde het stadhuis maar liefst een score van 77,79 procent. Vooral op het terrein van energieverbruik, management, transport, afval en voorkomen van vervuiling werden hoge scores behaald. Zo blijkt dat de compacte nieuwbouw maar liefst 35 procent minder energie gaat verbruiken dan de wettelijke eis. Dat komt onder meer door de toepassing van een ondergrondse warmte/koude-opslag in combinatie met een warmtepomp en warmtewisselaar. Daarnaast is het gebouw zeer goed geïsoleerd èn voorzien van drievoudige beglazing.
In het ontwerptraject zijn vijf materiaalvarianten doorberekend op hun milieubelasting, zodat degene met de laagste belasting wordt toegepast. Door de toepassing van zogeheten wingvloeren kunnen de installatieleidingen -en kanalen in de vloer worden ondergebracht, zodat het gebouw 2,7 meter in hoogte kan worden verlaagd. Dat betekent een besparing van gevelmateriaal en constructie.
Ook de besparing op transport is aanzienlijk. Hoofdaannemer J.P. Van Eesteren/Koopmans heeft gebruik gemaakt van zoveel mogelijk lokale (onder)aannemers uit het oosten des lands, zodat het aantal reiskilometers beperkt blijft. Bijkomend voordeel hiervan is dat de Twentse werkgelegenheid in de bouw wordt gestimuleerd in een regio die toch al zwaar getroffen werd door de crisis. Materialen zijn zoveel mogelijk ingekocht in Oost Nederland om het aantal transportbewegingen te limiteren.

Bewuste Bouwers

Dit is slechts een greep uit de inhoudelijke duurzame maatregelen. Qua bouwproces is de lat ook heel hoog gelegd. Zo heeft TBI zich geconformeerd aan de stichting Bewuste Bouwers, ook voor het project in Almelo. Dat betekent dat de bouwplaats er altijd schoon en opgeruimd uitziet. Door de afvalstromen op de bouwplaats te scheiden, energie te besparen door bijvoorbeeld bewegingsdetectie van de verlichting in de bouwkeet en doelbewust geluid en stof te reduceren zijn de TBI-bedrijven milieuvriendelijk bezig. Bovendien wordt op de bouwplaats 100 procent groene stroom gebruikt. De aannemer is er zich constant bewust van de mogelijke overlast die de bouw op de omgeving heeft en communiceert dat ook voortdurend met de belanghebbenden. Bovendien heeft de aannemer veiligheid hoog in het vaandel staan, zowel voor de omgeving, de bezoekers van de bouwplaats en het eigen personeel.

De nieuwbouw van het stadhuis Almelo kenmerkt zich door allerlei slimme duurzame keuzes in het ontwerp. Dat kan alleen als de betrokken bedrijven zich als partners opstellen en op een gelijkwaardige manier hun inbreng kunnen hebben aan de ‘tekentafel’. ABC Bouwmanagement, architect Kraaijvanger en installatie-adviseurs Aronsohn, Valstar Simonis en DGMR hebben het ontwerp integraal aangevlogen, waardoor het ontwerp op tal van punten kon worden geoptimaliseerd en eventuele faalkosten in de uitvoering vermeden zijn. “We zien duidelijk dat er minder schades zijn en dus minder reparaties hoeven te worden verricht”, licht Karsemeijer toe. Helaas ontbrak de tijd bij dit project om het gebouw in een BIM te zetten, anders was de faalkans nog kleiner geweest. “We hebben gelukkig een aantal constructie-onderdelen wel in 3D kunnen uittekenen”.

Lean planning

Ook de hoofdaannemer van de nieuwbouw van het Almelose stadhuis heeft zijn bijdrage geleverd in de optimalisatie van het uitvoeringsproces. Samen met zijn onder -en nevenaannemers is voor de afbouw een lean planning opgesteld. Gezamenlijk heeft men elkaars planning nauwkeurig op elkaar afgestemd, zodat eenieder exact weet waar hij aan toe is en wat hem te doen staat. “Daardoor maak je elk bedrijf verantwoordelijk voor het gehele bouwproces en laat iedereen zijn werk netjes achter voor de volgende”, vertelt Karsemeijer. “Iedereen respecteert elkaars werk en dat komt de sfeer en saamhorigheid op de bouwplaats ten goede. Iedereen is enthousiast over die lean-planning, want iedereen mag meedenken. En dat is nodig, want er is sprake van veel hectiek tijdens de afbouw”.

Nieuwe Werken

Het nieuwe stadhuis is niet alleen een duurzaam juweel,  het is ook een toonbeeld voor het Nieuwe Werken. In het stadhuis worden zo weinig mogelijk binnenwanden geplaatst. Het gebouw rust op 244 fundatiepalen.  De kolommen vormen de dragers van het gebouw, al zullen ze een flexibele indeling van de afdelingen niet in de weg staan. Aan de wens van de gemeente om zoveel mogelijk flexibele ruimten te creëren is absoluut gehoor gegeven.

Het stadhuis, dat circa 16.000 m2 omvat, bestaat uit een plintgebouw met daarop twee torens waar het personeel wordt gehuisvest. De kantoorruimten worden ingericht met diverse werkplekken. De bedoeling is om per twee weken een verdieping te realiseren met behulp van klimbekisting. Daarbij wordt gelijk het trappenhuis gerealiseerd, waardoor veilig werken van het personeel is gewaarborgd. De eerder gememoreerde wing-vloeren worden er in de ruwbouw tegenaan gestort. De Bubbledeck-vloeren bestaan uit kunststof ballen, waardoor het betongebruik flink verminderd is. Duurzaam is tevens de betonkernactivering in de vloeren.
Op het groene dak van het plintgebouw, waar de publieksruimten worden ondergebracht, wordt een parkeerdek ingericht dat ruimte biedt aan circa 100 auto’s. Er is gehoor gegeven aan de wens van de opdrachtgever om het contact met de groene en waterrijke omgeving van het stadhuis zo optimaal mogelijk tot uitdrukking te laten komen. Via grote ramen in de raadszaal en de kantoorruimte hebben bezoekers en personeel een grandioos uitzicht.

J.P. Van Eesteren/Koopmans verwierf de opdracht voor de bouw van het stadhuis door de economisch meest voordelige inschrijving te doen op alle bouwkundige, werktuigbouwkundige en elektrotechnische werkzaamheden en de contante waarde van vijftien jaar onderhoud. Het definitieve budget bedraagt circa 59 miljoen euro.

Categorieën: TBI, duurzaam stadhuis, Almelo, nieuwsbrief

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.