Tegel Beeld en Geluid

— Geplaatst op dinsdag 22 oktober 2013, 11:33

Medeleven, ongeloof en ontzetting in Leeuwarden.

Medeleven, ongeloof en ontzetting in Leeuwarden.

Na de brand op de Kelders in Leeuwarden.
Leeuwarden. – Medeleven, ongeloof en ontzetting stond er op het gezicht van de vele honderden die over de Kelders trokken. In de loop van de ochtend schuifelden lange rijen langs de afzettingslinten. Af en en toe liep er iemand naar het hek om er een bos bloemen in te vouwen. Na dat de kijkers steeds verder werden gehouden namen bewakers de bosjes aan om die taak uit te voeren. Half drie was ook Over de Kelders afgesloten. Instortingsgevaar van de verbrandde gevels was zo dreigend. Een gevaar wat door de ambtenaar gemeentelijk bouwtoezicht ‘s morgens was onderkend. Bij zijn aankomst om acht uur stuurde hij al direct de bewakers op een veilige afstand van de geblakerde resten.
Meer dan tien miljoen euro schatten de medewerkers van één van de verzekeringsmaatschappijen de totale schade. Hun eigen bedrijf had maar één pand in verzekering genomen. Vijf honderdduizend euro was er die morgen op het kantoor opzij gezet.
Dan blijft er de tragiek van zo een ramp. Baukje de Vries die wijst naar de ramen van haar appartement, waar ze tegen beter weten in één van haar twee katten te zien. Studenten die onder begeleiding fietsen en wat persoonlijke bezittingen uit een aanpalend pand mogen halen. De jonge eigenaar van het Turkse restaurant “Bosporus” die zo graag weer open wil. Zijn ouders zijn ook op vakantie in Turkije. “Juist nu er herfstvakantie is en Halloween er aan komt kunnen we niet open zijn” vertelt een nog steeds door de schrik aangeslagen eigenaar van een feestwinkel. Zijn buurvrouw van kinderboekenwinkel “De Toverlantaarn heeft winkelvoorraad al verkocht. Uit het pand, grenzend aan één van die twee zwarte gevels, dragen medewerkers van opkoper Kooistra kisten vol boeken in een gereedstaande vrachtwagen.
Blijven de in aantal toenemende bossen bloemen aan de hekken ter nagedachtenis aan deze ramp en het ene leven welk verloren ging.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.