word studentlid

— Geplaatst op woensdag 29 juni 2016, 11:07

(PROFIEL) Luchtdicht bouwen krijgt steeds meer voet aan grond

https://issuu.com/louwers_uitgevers/docs/2015021_profiel_4_lr

Door prefabricage in de bouw en de productie van conceptmatige bouwsystemen is het eenvoudiger geworden om luchtdichte maatregelen toe te passen. Bovendien is de kennis over nut en noodzaak van luchtdichtheid van gebouwen bij opdrachtgevers en voorschrijvende instanties toegenomen, waardoor in aanbestedingen eisen worden gesteld. Steeds meer aannemers laten in het bestek kritische aansluitdetails in de draagconstructie inventariseren door specialisten in luchtdicht bouwen.

Celdex is al jarenlang zo’n expert. Het bedrijf uit Boxtel brengt in opdracht van aannemers kritische aansluitdetails van materialen en bouwelementen in kaart, schrijft bepaalde luchtdichte producten voor en begeleidt de aannemer in de uitvoering. “Inderdaad steeds meer toeleveranciers en aannemers in de bouw zijn zich terdege bewust van de voordelen van luchtdicht bouwen. Dat is mede ingegeven door de steeds scherper wordende EPC-waarde. In 2020 stelt het Rijk dat er energieneutraal gebouwd moet worden. Luchtdichte maatregelen hebben een grote bijdrage in een betere energieprestatie”, concludeert sales manager Claus den Dunnen van Celdex.

Volledig ontzorgen

Celdex helpt de aannemer in het bestekproces de juiste keuzes te maken binnen het productassortiment van de luchtdichtspecialist. De aannemer krijgt inzicht in kosten, de mate van energiebesparing en bouwfysische waarden. Den Dunnen: “Wij willen onze klanten volledig ontzorgen op het gebied van luchtdicht bouwen door het verstrekken van prestatiegegevens, duidelijke verwerkingsrichtlijnen en een kostenraming. Aan de hand van een door ons uitgewerkte inventarisatie van de kritische aansluitdetails kunnen we heel snel de kosten voor de klant berekenen. Daardoor weet een aannemer snel waar hij aan toe is. Tijdens het bouwproces kunnen we voor de aannemer een product op maat leveren qua uitvoering en afmeting. Dat is een verschil met traditionele afdichtingsproducten, zoals pur-schuim en kit, waarvan het verbruik slecht beheersbaar is.”

Diversiteit in producten

Celdex produceert afdichtingsproducten van diverse kunstofschuimmaterialen voor diverse aansluitdetails. Daarmee onderscheidt het bedrijf zich van de aanbieders van traditionele afdichtingsproducten. Zo is er een speciaal ontwikkeld Stelkozijnband dat dient als duurzame luchtdichting van het stelkozijn op kalkzandsteen en betonnen spouwbladen. Door zijn samenstelling heeft Stelkozijnband een groot functioneel voegbereik en is het uitermate geschikt voor prefabricage. De verwerker kan dan onder uitstekend geconditioneerde omstandigheden de afdichting aanbrengen. Het product is extern getest op luchtdichtheid en voldoet aan de hoogste klasse 3. “Onze producten zijn multifunctioneel: niet alleen vormen ze een luchtdichte afsluiting, maar werken ze ook isolerend en beschermen ze tegen geluidsoverlast”, zegt Den Dunnen.

Recycling

Volgens de sales manager zijn de materialen milieuvriendelijk. “We kunnen vanwege hun duurzaamheid de meeste producten laten hergebruiken. Daarnaast worden materialen gerecycled. “Uiteraard worden de afdichtingsmaterialen uitvoerig getest, waardoor we de functionaliteit kunnen garanderen mits het verwerkingsvoorschrift goed is opgevolgd”, benadrukt Den Dunnen. De vormgeving van de producten varieert van rol, haspel,  geprofileerde vulstroken/vulblokken tot klevend of niet-klevend stansdeel.

Luchtdicht bouwen is ook van belang vanuit de fundering. Met Airseal vulstroken en vulblokken biedt Celdex specifieke afdichtingsproducten voor kanaalplaatvloeren. Het materiaal bestaat uit uit zeer fijn semi-geslotencellig polyurethaanschuim, dubbelzijdig voorzien van een waterdichte toplaag van TPU. Bij geringe compressie biedt het materiaal uitstekende luchtdichte en isolerende eigenschappen. Ze voorkomen warmte-, lucht- en energieverlies en bieden tevens bescherming tegen vocht, tocht, stof, en geluid. De Airseal vulblokken zijn 650 Pa luchtdicht getest en behalen Klasse 4 binnen de luchtdichtheidsklasse van gevelelementen (SHR rapport 12.0107-1).

Categorieën: profiel, celdex, luchtdicht bouwen

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.