— Geplaatst op woensdag 10 september 2014, 18:22

Klantinterview voor Rabobank

Onweerstaanbaar mooi

Vanhulsteijn is een rijwiel. Maar meer dan de optelsom van rubber, staal en leer. Made in Klarendal, klaar om de wereld te veroveren.

Als Herman op zijn Vanhulsteijn door Arnhem banjert, kijken mensen om. Wat zien ze? Een fiets? Een kunstobject? De aandacht voor Hermans’ creatie is groot, ook over de grenzen. Het Russische designblad F5 schreef er over, de Portugese Penthouse ook. En ja, misschien is een Vanhulsteijn wel gewoon erg sexy. Een hebbeding, glimmend staal met de zwierigheid van Jugendstil – een fiets die al rijdt als hij nog stilstaat.

Herman maakt ‘m niet alleen voor het ‘mooi’, hij is ook snel en comfortabel. Dat weten inmiddels de trotse bezitters van een Vanhulsteijn – in Arnhem en de rest van Nederland, maar ook in Tokyo, Londen, Zürich, Sydney, Jakarta en Parijs. De Franse hoofdstad is ook het doel als er een testrit gemaakt wordt. Een bevriende Klarendaller fietst dan 500 kilometer en parkeert zijn Vanhulsteijn tegen de Eiffeltoren.

Er staat ook een Vanhulsteijn bij Sotheby’s in New York, beschilderd met de eeuwenoude Japanse verftechniek urhushi, waarbij minimaal 20 lagen verf en bladgoud, met de hand gepolijst, de fiets onweerstaanbaar maken. Moet € 40.000 opbrengen. Overigens hoef je dat bedrag aan de kassa in Klarendal niet af te tikken, al voor € 2.000 kan je ‘raggen met design’, zoals Herman zegt.

Hij maakt z’n fietsen met de hand, naast zijn winkel, aan de Klarendalseweg, in zijn werkplaats. Daar bouwt hij de frames, daar monteert hij af. Stuur, pedalen en remmen ontwerpt of maakt hij zelf. En waar geen lak zit, polijst hij met de hand. Hoe vreemd het ook klinkt: Herman ziet zichzelf niet als fietsenmaker, maar als ideeënmaker:

“We zijn net een koeriersdienst begonnen: we brengen Hamburgers rond van restaurantjes in de straat, op Vanhulsteijn fietsen. Eens kijken hoe dat loopt. Ander idee: we hebben hier vlakbij een school gekocht, aan de Vijverlaan. Ik krijg er straks extra ruimte om m’n snode plannen uit te broeden. En we kunnen er de productie verdubbelen naar 500 fietsen per jaar, waarna we ons meer op het buitenland gaan richten. We zitten dan ook naast een vmbo, ik geloof in samenwerking, in de kracht van de buurt. Ik wil jonge mensen kansen bieden, en wie weet zit er wel fantastisch talent tussen, die ontvangen we met open armen. De school wordt ook een ontmoetingsplek voor Klarendallers. Er komt een galerie, een ruimte voor lezingen, modeshows – alles kan.”

 

 

De mooiste fiets van Nederland? Kijk zelf:

www.vanhulsteijn.com

 

 

Bank met ‘lange armen’

Herman van Hulsteijn heeft een zakelijk partner die financiert. “Ik leen dus niets, maar heb de bank wel nodig voor m’n zakelijke rekening en het betaalsysteem op m’n webshop. Hoewel ik de Rabobank weinig spreek, ben ik blij met ze! Ze hebben ‘lange armen’, zodat ik ook over de grens soepel zaken kan doen.”

 

 

 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.