banner festival 23

— Geplaatst op dinsdag 19 januari 2010, 16:25

“De tijd is mijn grootste vijand”

In deze tijd van het jaar vullen de straten van Mallorca zich weer met grote aantallen wielrenners. Van eenzame fietsers tot complete peletonnen. Een deel van deze fietstoeristen is afkomstig van het Fred Rompelberg Bicycle-team, te herkennen aan de gele shirts met de naam van de man die op 3 oktober 1995 in Salt Lake City het Absolute Wereldsnelheidsrecord fietsen op zijn naam zette met een snelheid van 268,8 kilometer per uur! Mallorca Vandaag zocht hem op in het Taurus Park Hotel in Playa de Palma.

Deze dag heeft Fred Rompelberg reeds een interview afgegeven aan het Nederlandse blad Intermediair en ook een Duitse radiozender is geïnteresseerd in de man die een ongelooflijke snelheid op de fiets heeft bereikt. Hij praat met passie over zijn wielercarrière. Bijvoorbeeld over zijn prestaties in Moskou, waar hij eerst 6 jaar heeft gestreden om een vergunning van de Russische overheid te krijgen om überhaupt in Moskou te kunnen fietsen. Toen hij die vergunning had, reed hij in 1986 maar liefst 4 wereldrecords in zijn specialiteit, het fietsen achter zware motoren. Daarna wilde hij eigenlijk stoppen, maar toen ontmoette hij de televisiereporter Jean Nelissen, bekend van 30 jaar verslaggeving van de Tour de France. “Hij raadde mij aan om het absolute wereldrecord fietsen te behalen op een zoutvlakte in Amerika.”

Om zo’n record neer te kunnen zetten heb je ook sponsors nodig. Fred Rompelberg liep zes weken in Amerika rond om sponsors te vinden. Helaas zonder succes. Jean Nelissen had hem aangeraden om in contact te treden met Donald Trump, een steenrijke man. Via een zesdaagse coureur in Denver kwam Rompelberg echter met iemand anders in contact en wel met de oud minister-president Dries van Agt. Die was ambassadeur van de Europese Gemeenschap in Washington. Fred Rompelberg:”Ik heb hem gewoon gebeld en aan zijn secretaresse mijn verhaal verteld. Ik moest een paar minuten wachten en daar was Van Agt aan de telefoon. Hij vertelde dat Donald Trump onbereikbaar was. De man was dagelijks op televisie vanwege zijn steeds slechter wordende financiële toestand. ‘Maar ik wil u graag helpen’ zei Van Agt. Dat klonk als muziek in mijn oren.” Van Agt was voor Rompelberg geen onbekende. In 1982 reed de Nederlandse coureur twee wereldrecords in Montreal. De Consul in Canada heeft dat nieuws doorgegeven aan de toenmalige minister-president Dries van Agt, want tijdens de zesdaagse van Maastricht werd Rompelberg aan hem voorgesteld. Fred Rompelberg doet van Agt na met zijn typische accent: ‘Meneer Rompelberg, mijn consul in Canada heeft mij in geuren en kleuren verteld over uw wereldrecord in Canada Montreal. Fantastisch meneer Rompelberg’. Dat was voor mij natuurlijk heel mooi.” “Ik wist niet dat zoiets bestond en dat het daar plaatsvond. In 1986 en 1987 heb ik een studie gemaakt van dit wereldsnelheidsrecord en toen besloot ik het wereldrecord te verslaan. Destijds lag dat op 245 km/uur van de Amerikaan John Howard. Dat is een grote sportman, een triatleet en de eerste winnaar van de zogenaamde “Iron Man” in Hawaï. Hij kwam vier keer voor Amerika uit op de Olympische Spelen.”

De weg naar het wereldrecord was niet eenvoudig. Om de wereldrecordsnelheid te bereiken zou Fred Rompelberg achter een speciale racewagen moeten fietsen. Achteraf bleek dat het team waarmee hij samenwerkte niet over de juiste auto beschikte. Dat was ook de oorzaak van zijn twee ongevallen. De eerste keer klapte de auto bij een snelheid van 209 km/uur van voren iets omhoog en Rompelberg raakte met een pedaal de grond. Veertien dagen later volgde de tweede poging. Bij een snelheid van 232 km/uur raakte hij opnieuw met een pedaal de grond en rolde daarna 200 meter over de zoutvlakte. Hij brak 24 botten.

Fred Rompelberg is een man met karakter en doorzettingsvermogen. Dat blijkt wel uit het feit dat hij acht jaar later, in 1995, opnieuw een poging doet om het wereldrecord te verbreken. En nu lukte het. 268,8 kilometer per uur! Over de dag van het wereldrecord zegt hij zelf: “Ik had me er enorm op voorbereid. Eindelijk de dag dat je het wereldrecord verbreekt. Na afloop zie je pas in wat voor een enorme snelheid dat is. Tijdens de prestatie ben je zo met de prestatie zelf bezig, dat je niet meer denkt. Je bent er 100% bij en je hoort en ziet niets. Het gaat alleen om de prestatie.”

De geruchten gaan dat Fred Rompelberg zijn eigen wereldrecord nog een keer wil verbreken. Hij zou zelfs een aantrekkelijke aanbieding hebben gekregen. “In de acht jaar voordat ik het wereldrecord wilde breken waren er zowel positieve en negatieve zaken. In die tijd heb ik mijn vrouw en kinderen beloofd dat ik, als ik het wereldrecord eenmaal heb, het nooit meer zal doen. Nu is het zo, dat ik in december 1995, dus drie maanden na het wereldrecord, een aanbieding kreeg van een Amerikaans bedrijf. Ze boden mij 2 miljoen dollar aan om het nieuwe wereldrecord te verbreken. Toen kwam ik natuurlijk in conflict met mijn 3 vrouwen (2 dochters en zijn vrouw Tiny). Het heeft lang geduurd om toestemming van “mijn drie vrouwen” te krijgen om die fantastische aanbieding in te willigen.”

Hoe realistisch is het om het eigen wereldrecord te verbreken?
“Alleen dan, wanneer je 100% gezond bent en je je conditie weer op dat hoge peil kunt brengen. Al 11 jaar doe ik wielertochten op Mallorca en fiets van januari tot juni zo’n 12.000 kilometer. Daarnaast nog de organisatie van het hele gebeuren. Dat alles is natuurlijk vermoeiend., Misschien dat ik daarom veel blessures met mijn lichaam heb, anders kan ik het niet verklaren. Daarom moet ik het wereldrecord ook altijd weer uitstellen. En ik zie ook dat ik steeds ouder word en de tijd is de grootste vijand. De kracht neemt met de jaren af, ook bij mij. Maar ik wil niet opgeven, ik wil gezond worden en proberen toch nog de conditie te bereiken om dat wereldrecord te breken…we zien wel. Of het realistisch is, dat blijkt wel tijdens mijn voorbereidingen om dit wereldrecord aan te vallen.”

Tot slot praten we nog over zijn Fred Rompelberg Cycling-Team hier op Mallorca. In 1991 nodigde de Zwitser Max Hürzeler hem uit om ook Nederlandse en Belgische wielrenners naar Mallorca te halen. Würzeler is ook specialist in het rijden achter zware motoren en heeft ooit nog het wereldrecord van Rompelberg geklopt. “Dat wilde ik graag doen. Ik heb 2 jaar met hem samengewerkt in hotel Delta en daarna ben ik voor mezelf begonnen”, aldus Rompelberg.

De deelnemers aan de fietskampen komen uit Duitsland, Nederland, Belgie, Zwitserland en Luxemburg. “Daar maken we ook reclame. Ik ben redelijk bekend in Europa. Ik heb het ook geprobeerd in Italië, maar dat is moeilijk. Dan moet je ook een team hebben dat de taal spreekt. In Duitsland maken we al 9 jaar met succes reclame, net als in andere landen. Onze doelgroep bestaat uit de hobby fietsers. In januari en februari zie je hier de echte coureurs, maar die hebben ons niet nodig. Die gaan altijd hun eigen weg.”

De groepen van het fietskamp bestaan uit minimaal zes en maximaal 18 mensen. Met iedere groep rijdt een groepsleider mee. Rompelberg: “Zo’n groepsleider gaat de hele dag met zo’n groep op pad. Hij waarschuwt als er druk verkeer is, als er rotondes komen, hoe ze moeten fietsen, waar ze moeten fietsen. Als ze bijvoorbeeld de bergen op gaan, dat stopt hij voor de bergen en zegt dat iedereen vanaf hier zo hard of langzaam fietsen mag als hij zelf wil. Boven op de berg wachtten ze dan op elkaar en gaat de groep verder. Ze pakken ook samen een terrasje, eten hun proviand. En zelf leg ik er ook de nadruk op om veel met de gasten bezig te zijn. Dat wil ik ook. Het is het plezier en ook om zelf lekker bezig te zijn. Het fietsen, het bezig zijn met de gasten en zorgen dat alles organisatorisch goed loopt, dat zijn hier de drie belangrijkste dingen.” Na het gesprek nodigen Tiny en Fred Rompelberg mij nog uit voor een etentje in het Taurus hotel van Playa de Palma. Op de 1e verdieping staan enorme bufftetten met vele voor-, hoofd- en nagerechten. Ik word voorgesteld aan de medewerkers van het Fred Rompelberg Bicycle team, waarvan de meeste gezamelijk aan een tafel zitten. Een groot deel van het restaurant is gevuld met mensen die hier een fietsvakantie geboekt hebben. Eén ding wordt duidelijk; de deelnemers kunnen hier genieten van voortreffelijk eten en niemand kan met een hongerig gevoel het restaurant verlaten.

Meer informatie over het Fred Rompelberg Bicycle-Team vindt u op de website: www.fredrompelberg.com e-mail: fredrompelberg@planet.nl

Tekst + foto: Allard van Gent Mallorca Vandaag, april 2003

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.